Kragen zijn zo loud als de weg naar Rome. En nog even mooi als altijd. Vooral als accessoire bij Haute Coute-, LARP- en COSPLAY-kostuums en fotoshoots. Het bekendste voorbeeld: de molensteenkraag, ook pijpkraag, plooikraag of lubbenkraag genaamd, is een ronde kraag van geplooid fijn linnen batist. Later werd dit nog versierd met kant. De molensteenkraag is in de tweede helft van de 16e eeuw door Spanjaarden in de Zuidelijke Nederlanden geïntroduceerd. Veel uitvoeringen van deze kraag hebben als geheel een vorm die aan een molensteen doet denken, vandaar de naam molensteenkraag. Deze kraag is nog steeds populair en er zijn tutorials te vinden op Youtube om deze zelf te maken. Kragen gespot bij LARP en Cosplay events Maar voor LARP en Cosplay geldt eigenlijk dat kragen in allerlei spectaculaire vormen geliefd zijn, vooral als dit unieke creaties zijn. In de Cosplay zien we vooral Victoriaanse kragen met veel kant en grote strikken als kragen. Of de dracula-kragen die mooi rechtop staan en vaak zijn verbonden aan een wijde cape. Een dracula-krag in vierhoeks-model is helemaal bijzonder. Bij LARP zien we vooral de Middeleeuwse varianten op de molensteenkraag en veel ijzeren kragen (Ridders), lederen kragen en kragen die overvloeien in complete harnassen. Vaak ook de zogenaamde katoenen gequilte (padded) nek protectors. Voor vrouwen vooral molensteenkragen, kanten kragen in het zwart of wit en soms ook van bont. Hoe maak je zelf een kraag? We geven hier een korte uitleg over het maken van kragen maar beperken ons tot de stoffen die genaaid kunnen worden. IJzerwerk en lederen kragen laten we graag over aan kostuummakers die daarvoor de nodige materialen en gereedschap hebben. Later komen we een keer terug op de padded neck protectors die voor een naaister relatief gemakkelijk te maken zijn. Wat heb je nodig? Wat heb je nodig voor een mooie opvallende kraag van bijvoorbeeld tule en kanten stof? De basis van een kraag is altijd een stevige stof die je knipt in de vorm van een halslijn plus ongveer 25 centimeter, afhankelijk hoe lang je de kraag wil maken. De stevige stof is een dikke canvas of andere stijve stof. Gebruik hiervoor geen soepelvallende stof. Tip: werk vanaf een naaipaspop. Dit is echt prettig om te doen omdat je dan niet steeds bij jezlef of een ander hoef te passen om te zien hoe het gaat worden. Bovendine krijg je de kraag meteen goed in vorm. Boodschappen-lijstje:
Werkwijze: De onderkant, de stevige stof, knip je dus in een ruime halsvorm, vanaf een norme halfsluiting to op de borst. Ruim 25 centimeter breed is meer dan voldoende. Om de goede pasvorm meteen te hebben kun je bijvoorbeeld een oud kledingstof verknippen. Je hebt dan precies de juiste afmeting om vanuit te gaan werken. Pas de basis op de naaipaspop en kijk of het goed sluit en absoluut niet te strak zit. Nu begin je met de eerste strook. Doe dit van tule, dan blijft mooi rechtop staan. Neem een strook van 1,5 meter tule lang, 30 centimeter breed. Naai deze op dubbel op elkaar, nu is het 15 centimeter breed. Nu spelt je deze op de basis, zeven centimeter vanaf de bovenste lijn, met dikke grote plooien. Zorg dat de naad aan de onderkant ergens in het midden zit. De tule valt er over de bovenkant van de basiskraag heen. Daarna naai je, naar eigen ideeën steeds meer stroken stof onder de eerste rand met grote plooien en veel stof. Gebruik mooi sierlant, verschillende soorten tule of kantenstoffen. Overdrijf flink met de plooien. De plooien kun je allemaal in éen richting naaien of om- en om. De ene keer de plooi naar boven, daarna naar binnen. De stof rijgen met elastiek draai kan ook. Hierdoor worden de plooien kleiner en rommeliger. Afhankelijk van de stof kan dit een mooi effect geven. Bij tule stof zijn grotere plooien vaak mooier en minder rommelig. Naaien vier à vijf stroken rondom de basis kraag. Na vier deze stroken, tot 7 centimeter van de onderste rand, komt even een lastig klusje. En nu het moeilijkste gedeelte: Je bent er bijna! Niet opgeven. ook al lijkt het nu een ongeorganiseerde zooitje, dit wordt een super mooie kraag ! Proppen maar! Alles vouw je nu naar binnen en rijg je even met de hand met grote steken aan elkaar. Nu kun je voering aan de kraag er helemaal omheen naaien, de goede kant op de goede kant. De kraag lijkt nu een grote rol vulling. Zie foto's onder. Laat één klein stukje aan de onderkant open waardoor je de kraag kan keren zodat de goede kanten van de stof weer boven zijn. Lastig klusje, neem de tijd, doe dit voorzichtig. Als de kraag gekeerd is en je hebt de goede kanten weer naar boven, verwijder dan de rijgdraden en vouw alles goed in vorm. Naai de opening ook vast en de kraag is nu voor 95% klaar. Afwerking: vouw alles in de juiste richting, leg het een nacht onder een stapel boeken of zware stoffen. Knip loose draadjes weg, werk niet-mooie stukjes met de hand bij. Doe de lint eraan vast en/of haak- en oogje sluiting. Tip: mocht je met witte tule werken en dit Middeleeuws-oud laten lijken, leg dan de stof een nacht in theewater. De stof zal nu verkleuren op een erg mooie en creatieve manier. Let de kraag non-chalant in het thee-water, net als met batik. Dit zal het effect nog mooier maken. Foto's: Erik Bolding
Eenmalig hebben we een clutch in de aanbieding. Deze is gemaakt voor de blog over clutch bags. SewingChanelStyle is geen commerciële website en we hebben geen directe verkoop van de zelfgemaakte Chanel-Style jasje. Edoch, af en toe is er een showroommodel te koop voor een vriendenprijsje.
Ben je geïnteresseerd? Mail ons, of via ons mailadres en hier geldt: de eerste die zich meldt, kan de clutch kopen. De clutch is gemaakt van prachtige Bouclé stof, een metalen knoop en een zijden voering. De clutch is stevig maar ligt ook lekker in de hand. Het weegt praktisch niets en er kunnen een hoop spullen in. Een klein binnenzakje en een afsluiting via een drukknoop. Bouclé stoffen ogen winters maar zijn ook zeer geschikt voor de zomer. Het contrast met een dunne chiffon of katoenen stof is altijd verrassend en de kleuren zijn eindeloo te combineren. Deze specifieke geruite zwart-witte Bouclé stof is typisch de "Chanel-stijl' en staat vooral erg mooi bij jeans en een witte overhemd of shirt. De afwerking is perfect. Maar het meest opvallend blijft toch de ontzettend mooie Bouclé stof: het is wit, zwart, antraciet en een gouden lurex draad. In de clutch is het label van: 'Couture Classics' by Margaretha. Eenmalig aanbod, slechts één exemplaar en voor een prijs van: 60 euro Verzendkosten binnenland: 4.00 euro Verzendkosten buitenland: in overleg. Ook is er een mogelijkheid om en clutch voor u te maken van uw favorieten stof, uw vragen of ideeën beantwoorden wij graag per mail.
Geschreven in samenwerking met Boekrecensiesblog
Gisteren, 13 juni 2020, was het de dag van de naaimachine! Dat klinkt oubollig, maar is het zeker niet. De naaimachine-revival is een feit! Mede dankzij de Corona-crisis en alle creatievelingen die zelf aan de slag gingen met mondkapjes maken.
Quilty pleasures Over naaimagazines (ook voor kinderen: ZigZagZoom magazine!) en naaiboeken hebben we al vaker geschreven. Wij zijn namelijk best wel creatief en waarderen dan ook de boeken die hier over gaan. Maar ook boeken die vallen onder de categorie: ‘Quilty pleasures’, de zogenaamde ‘must-have’ boeken, modetrends en tips & tricks. Na een indrukwekkende roman of een loei-spannende thriller, is een boek over mode of iets creatiefs, gewoon even een lekker tussendoortje. Green Designed fashion En ineens kijkt het boek ‘Green Designed Fashion‘ van Christine Anna Bierhals mij aan. Het lag al een tijdje tussen mijn stapel ‘nog te lezen boeken’. Het boek ziet er mooi uit. Vierkant formaat, aantrekkelijke voorkant en een beetje een combinatie van glossy en alternatief. Een eco-fashion glossary! Pagina voor pagina komen er designers met foto’s van hun ideeën over mode, trends en ontwerpen langs. Onbekende namen maar ook bekende namen zoals Filippa K, American Apparel en Levi’s. Op de linkerpagina twee kolommen met tekst en uitleg: Engelstalig en Duitstalig. In korte stukjes wordt geschreven hoe de designers bezig zijn met het milieu en hun eigen collecties. De meesten blinken uit in creativiteit maar zijn ook innovatief. ‘Sustainability’ is een woord dat (gelukkig!) vaak wordt genoemd, even als ‘environmentally friendly’ en ‘social responsible’. Stuk voor stuk leggen zij uit waar hun nadruk op ligt. Bij de één is dat vooral de keuze van materialen (grondstoffen), bij de ander is dat support aan een organisatie of doelgroep. Zuinig zijn met grondstoffen is een goede zaak De designers, uit alle landen van de wereld, zijn van goede wil en doen er alles aan om hun branche te ‘vergroenen’. Een goede zaak, want bij ‘mode’ denken we al gauw aan nog-prima-kleding die je niet meer kan dragen omdat ze zó ‘uit’ zijn en dus niet meer acceptabel in het straatbeeld zijn. Of aan goedkope massa productie van de lage lonen landen waarbij uitbuiting een feit is. En vooral de slechte kwaliteit die er voor zorgt dat je na vijf wasbeurten het kleding stuk al weer weggooit.
Een domper op de feestvreugde
Het boek is prettig te lezen en straalt hoop en moed uit. Joepie! De wereld is aan het veranderen, nog even en we wonen in groene steden met frisse lucht en we dragen kleding waarbij we geen schuldgevoelens ervaren. Maar dan de domper: het boek is uit 2008! We zijn alweer dik twaalf jaar verder en er lijkt helemaal niets veranderd. Sterker nog, de keuze voor de consument is beperkt geworden tussen spotgoedkope massa-productie kleding of peperdure merkkleding. Groene toekomst? Maar ik blijf positief. Het is een mooi boek, was wellicht erg vernieuwend in 2008 en een feit is wel dat termen als ‘ethical-trade’, ‘Fair trade’, ‘sustainability’ en ‘organic cotton-label’ en ‘recycling’ begrippen zijn geworden die iedereen kent en nastreeft. Nu is het hopen op een vervolg van dit boek over alle designers die met hun vernieuwende ideeën voet aan de grond hebben gekregen en wel degelijk de massa-consument hebben bereikt. En terug naar de dag van de naaimachine: zelf produceren doen we ook steeds meer. Naaien als hobby is allang niet meer oubollig, maar milieu-bewust, modern en hartstikke groen!
Het boek is nog regelmatig verkrijgbaar via Bol.com, ook tweedehands.
Houd deze schrijfster in de gaten: Couture Classics by Margaretha start met een serie: Kostuums maken voor LARP (voornamelijk historische kostuums) en Cosplay kostuums. Wat hebben haute Couture, Larp en Cosplay met elkaar gemeen?
Meer dan je denkt ! In het artikel: Haute Couture, LARP en Cosplay gaan we hier nader op in. Tevens starten we een cursus: Kostuums maken voor LARP (voornamelijk historische kostuums) en Cosplay kostuums. Aan de hand van bestaande naaipatronen werken we aan mooie kostuums, of aan de hand van een foto, idee of plaatje. Freewheelen op couture niveau ! Ook naaipatronen en ideeën voor beginners komen aan bod. Cape, mantels, kragen, accessoires, riemen, broeken, jurken en rokken. Noem maar op, we gaan er iets mooi van maken. Butterick B6382, Semi-fitted, gevoerde jas met lange neklijn, zakjes, mouw en lengte variaties. Naai niveau: Gemakkelijk Stoffen: Tweed, Gabardine, Bouclé en Linnen. Benodigdheden: Randen, franjes voering en tussenvoering. Lees onze review!
Aanstaande zaterdag is het zover: dan is het 13 juni en de dag van de naaimachine! Alle naaimachines van Nederland (en de rest van de wereld) worden in het zonnetje gezet, want geef toe, zonder naaimachines had de wereld er heel anders uitgezien! Naaimachines van alle tijden Over de geschiedenis van de naaimachine is al veel geschreven. Prachtige foto's illustreren de eerste naaimachines. Tot 1700 werd al het naaiwerk nog met de hand gedaan en dat was niet niets. Van prehistorische berevellen tot laagje-over-laagje kleding in de Middeleeuwen en de overdadig versierde kleding in de Renaissance. Ieder tijdperk had zijn eigen 'mode' die vaak werd bepaald door de aanwezigheid en verkrijgbaarheid van materialen en de kunde van de naaister. De mens was namelijk degene die het naaien tot kunst heeft verweven. Pas toen de naaimachine werd uitgevonden, in de vorige eeuw, werd het hele (industriële) proces een stuk gemakkelijker, minder tijdrovend en ook voor de particulier bereikbaar. Naaien als bezigheidstherapie of passie Maar wat super modern was, werd al gauw oubollig (en gelukkig ook weer supermodern). Toen de gemiddelde huisvrouw nog een fulltime huisvrouw was, was het vrij normaal dat zij achter de naaimachine zat. Om kleding te verstellen, huishoudtextiel te verfraaien met kantjes en randjes en de meeste vrouwen vonden het ook erg leuk om voor de kinderen of zichzelf kleding te naaien. Maar de emancipatie kwam op gang en al gauw had de vrouw helemaal geen tijd meer om te naaien. Alleen de vrouwen die in de mode werkzaam waren of een carrière via de Modevakschool of de Kunstacademie maakten. Vrouwelijke ontwerpsters waren er nauwelijks want de weg naar de top was hard en vooral heel mannelijk. Coco Chanel is natuurlijk een fraai voorbeeld van een vrouw die een eigen mode-imperium wist op te bouwen. Super modern of oubollig? Naaien als hobby raakte een beetje op de achtergrond. Vrouwen hadden het druk met carrière en het was ook niet meer vanzelfsprekend dat de moeders de eerste jaren met kleine kinderen thuis bleven. Een onderbreking van een carrière op de arbeidsmarkt kon behoorlijk negatief uitpakken en dus was het alleen oma die misschien nog kinderkleertjes naaide. De motivatie om eigen kleding te naaien was er bovendien financieel ook niet. Een naaipatroon en een lap stof, de benodigde ritsen, knopen of voering, alles bij elkaar kost het vaak meer dan de kleding die in de winkels hangen en afkomstig zijn uit (Derde wereld-)landen met massa-productie. Met als grote uitzondering: Haute couture. Mocht je écht iets bijzonders willen, op maat gemaakt of van kwalitatief hoogniveau, dan is de Haute couture natuurlijk een heel ander verhaal. De naaimachine revival! De laatste decennia is naaien echter weer super hip geworden. Hiervoor zijn meerdere redenen te noemen:
De naaimachine is weer helemaal in. Niet alleen vanwege de mondkapjes maar vooral vanwege een veranderende cultuur. Globalisering heeft zijn grenzen. Kleding zelf maken en hierdoor de naaimachinewinkel, de stoffenwinkel en de naaipatronenwinkel supporten (lokaal, regionaal of nationaal) is beter dan meedoen aan uitbuiting van de lage lonen landen. Een kledingstuk in een atelier om de hoek kopen, stimuleert de plaatselijke economie en support de jeugd die stageplekken of banen zoekt in de textiel- en modebranche. Over de nieuwe Cottage Industry later meer. Hulde aan:
de oude Bernina, die de naaister nog nooit in de steek heeft gelaten, de supermoderne naai- en borduurmachine, de handige lichtgewicht naaimachine die je mee kan nemen naar een workshop, de sterke jeans-naaimachine die het zware werk aan kan, de computergestuurde naaimachine met display en programma-geheugen, de eenvoudige "Sew & Go" naaimachine en de ergonomische naaimachine die zo lekker naait. Alle naaimachines van Nederland; Zaterdag zijn wij extra blij met jullie ! Een naaimachine, een lap stof en een idee..
Meer is er toch niet nodig, denkt menig beginnende naaister. Maar dat is helaas niet waar. Met een naaimachine, een kledingpatroon en een lap stof kom je al een heel eind maar ben je er nog niet. Stel voor dat koken of bakken een grote hobby is. Een pan, een recept, de ingredienten en koken maar. Maar dat is niet de realiteit. Bij een gemiddeld huishouden moet je niet zo maar een keukenkastje opendoen, grote kans dat een lading spullen je tegemoet kijkt of zelf eruit valt. Zodra koken of bakken een passie is, zijn de keukenhulpmiddelen onmisbaar. Van spatels tot keukenmachines. Ze maken het je gemakkelijker, ze zorgen dat je meer opties en mogelijkheden hebt en dat je met plezier in de keuken staat. Naaien als hobby of passie! Zo ook bij naaien. Er zijn geen overvolle kasten nodig vol spullen maar enkele hulpmiddelen noemen we toch graag. Deze zijn gewoon ontzettend handig en maken je het gemakkelijker. En zorgen dat je meer plezier hebt in naaien. Uiteraard hoef je deze niet allemaal meteen aan te schaffen. Maar zet ze op jouw verlanglijstje of spaar ervoor. Of koop de hulpmiddelen zodra ze in de aanbieding zijn. Op de markt liggen ze soms in grote bakken, of op webwinkels staan ze bij 'onderdelen' of soms bij 'fournituren'. In dit geval geldt wel: goedkoop is duurkoop. Beter één keer een goede degelijke schaar kopen dan tien keer een slechte goedkope variant. En de eerste optie is bovendien een stuk duurzamer. Deze kleine naai-hulpjes zijn GROTE vrienden:
|
Hoe naai je een Chanel-Style jasje, we love Chanel Information, Historische kostuums, Couture & Sewing boek recensies en tutorials.
|