Patchwork is helemaal 2020 |
|
Heb je meer instructies nodig of wil je er één van leer maken? Dan is dit boek een aanrader. Wij komen hier later nog op terug in een uitgebreide review.
|
De eerste keer
De eerste naaimachine is dus vaak een oudje of een goedkope nieuwe. Misschien had je ineens een naaimachine nodig omdat je mondkapjes wilde gaan naaien voor familie en vrienden. Of misschien was de kat in het gordijn geklommen en had een flinke winkelhaak achtergelaten. Deze wilde je zelf repareren in plaats van nieuwe gordijnen aan te schaffen. Hoe dan ook, er was dus sprake van 'even' snel een naaimachine kopen of een oudje van zolder halen.
In de meeste gevallen leidt het één vaak tot het ander, en krijgen beginnende naaisters de smaak te pakken. Als je iets kan repareren of je familie en vrienden waren enorm blij met de-met-liefde-zelf-gemaakt-mondkapjes, dan lukt het je ook vast wel om een huisbroek voor jouzelf te maken. Of je zag in de La Maison Victor, Knipmode of de Burda een mooie eenvoudige jurk voor de feestdagen staan en kreeg de kriebels.
Of misschien ben je een natuurtalent, naai je al wat langer en ben je geïnspireerd geraakt door de prachtige, betaalbare jurken van de naaipatronen Vogue 1605 en Vogue 1520.
Je bentdus zo langzamerhand je oudere of goedkopere naaimachine een beetje ontgroeid en je wil nu echt iets goed hebben met meer mogelijkheden...
Wij hebben een paar tips vor jou zodat jouw tweede naaimachine een partner voor langere termijn zal worden. En niet alleen een partner maar een ware liefde!
Je hebt werkpaarden en luxe paarden en qua naaimachines willen we eigenlijk allebei. We willen een naaimachine die het werk aankan maar we willen ook een naaimachine die een lust voor het oog is. Dit laatste creeërt altijd een positief psychologisch effect. Hoe mooier de naaimachine oogt, hoe zuiniger je er zelf mee bent.
Realistische verwachtingen
Ook al is het sterk generaliserend gezegd en niet-vrouw eigen, kijk vooral naar de technische specificaties als je op zoek gaat naar een naaimachine. Iets eenvoudigs als: het aantal steken, is duidelijk. Maar kijk ook naar dingen zoals: gewicht (wil je er mee op pad?) en heeft de naaimachine bijvoorbeeld een automatische draadinsteker? Dit is belangrijk als je er een bloedhekel aan hebt om iedere keer de draad door de naald te wurmen.
Heeft de naaimachine een achteruitnaaitoets, of moet je dit op een andere manier voor elkaar krijgen (meestal een hendel omhoog zetten). Is er een vrije arm (absoluut noodzakelijk voor mouwen en broekspijpen), een snelheidsregelaar, 1 staps knoopsgat gemak etc. En verder: hoe is de motor? Is de naaimachine ergonimisch en wat vind je van de voetpedaal?
Besef goed dat de mogelijkheden niet alleen maaar overbodige luxe zijn maar dat vele opties en mogelijkheden van de duurdere naaimachines echt nodig zijn als je vaak of zelfs semi-professioneel naait.
Dure jongens - echte liefde?
Het is bij een naaimachine niet te zeggen dat de duurste ook meteen de beste is voor jou. De prijs in naaimachines zit vaak in de materialen waarin de naaimachines zijn gemaakt (hard-plastic of metaal), het merk dat staat voor goedkoop of kwaliteit), is de naaimachine computergestuurd of mechanisch en de garantie die wordt geboden. (1 jaar of drie jaar, maakt veel verschil...)
Daarnaast is het nog eens zo dat goedkopere naaimachines vaak een beperkt aantal steken bieden, terwijl de duurdere naaimachines meerdere steken hebben waaronder ook decoratieve en soms zelfs de mogelijkheid om te borduren.
Mocht dit laatste echt niet jouw 'cup of tea' zijn, dan heeft die duurdere naaimachine voor jou weinig meerwaarde.
Maak vóór dat je gaat rondkijken op een online naaimachine winkel of naar een demo-dag gaat, eerst eens een lijstje waaraan voor jou de ideale naaimachine zou moet voldoen. Misschien kom je in de middenklasse naaimachines uit, misschien wil je écht die hele mooie dure naaimachine of misschien is voor jou maar één ding belangrijk en dat is dat het een gemakkelijke lichtgewicht naaimachine is die je als extra naaimachine kan meenemen naar workshops, een vakantiehuisje of een atelier van vrienden.
Tot slot nog een paar links met naaitips en tips voor onderhoud::
- productvideo's van diverse naaimachines
- klachten zelf verhelpen
- naaitips en tricks
En een leuk cadeautje voor de feestdagen voor een creatieve vriend of vriendin, die zonet de liefde van haar leven heeft gekocht :P
Feestdagen-serie met creatieve suggesties,
naaipatronen en stoffen
Maar de mens is creatief en dus gaan we het anders vieren. Maar hoé denken velen.... Wij kunnen dat niet voor je invullen maar we hebben wel leuke suggesties en ideeën, mooie naaipatronen (haalbare qua deadline!) voor jou gevonden, en vooral: mooie (betaalbare) stoffen!
Sense and Sensibility: a romantic blouse
Een prachtige blouse van Sense and Sensibility naaipatronen kwamen wij tegen op de website van de online naaipatronenwinkel. Deze blouse is opvallend en mooi en heeft drie voordelen die we graag even opnoemen.
Drie voordelen!
Ten eerste valt de blouse onder de categorie: Historische kleding en is hierdoor uitermate geschikt voor L.A.R.P. en Cosplay. Het is een Victoriaanse blouse die eigenlijk een soort basis kledingstuk is waarmee je alle kanten op kunt. Je kan er vesten overheen dragen, maar ook corsetten, mantels, capes en jurken. De blouse is een eye-catcher maar ook een prima basis kledingstuk.
Ten tweede is de blouse vrij eenvoudig te maken. Het patroon is duidelijk en heeft geen valkuilen of echt moeilijke dingen waarvoor je veel naaiervaring nodig hebt. Het lijkt een moeilijke blouse vanwege alle tierelantijntjes die eraan zitten, maar het basispatroon is vrij 'basic'.
Je kan er bovendien een hoop extra's mee doen. Bijvoorbeeld nog meer tailleren door er meer plooien in te leggen, of nog veel 'victoriaanser' maken door met vele ruffles en kant te werken.
Ten derde is de blouse tijdloos, heeft het een groot draagcomfort. Ideaal voor onze feestdagen serie. Deze blouse lijkt enorm 'gekleed' maar is eigenlijk gewoon een blouse die lekker zit en draagt. Komende feestdagen zullen in de meeste gevallen thuis worden gevierd in beperkte sociale kring. Een lekkere blouse aan, een rok of jeans eronder en je ziet er zonder al te veel moiete, al feestelijk uit !
Op het naaipatroon worden deze stoffen geadviseerd: katoen, pima katoen, linnen, voile, organic katoen, batiste, zijde, en alle andere lichtgewicht tot medium gewicht stoffen. Neem GEEN rekbare of elastische stoffen. Dan klopt het patroon niet.
Voor de ruffles en andere versieringen kun je kiezen voor: kant, biasband, sierband, bolletjes bant, franjes of geborduurde randen.
Onze stoffenkeuze: een 'chain' viscose stof, die lekker soeple valt.
Soepelvallende stoffen zullen mooier staan en fijner zitten. Maar je kan met die patroon ook kiezen voor een stijvere stof, de blouse zal dan meer volume hebben en grotesker overkomen. Dit past mooi weer bij de nieuwe trend: The bubble. Denk eens aan Taftzijde of een poplin katoen.
Wil je echt iets chiques maken van de blouse: kies dan voor zijde of een bijzondere print. Maak er supoer chique manchetten aan in een contrasterende kleur of laat de bijzondere knopen de eye-catchers zijn.
Sense and Sensibility levert fijne patronen. Het naaipatroon zit in een grote stevige papieren envelop en het naaipatroon is getekend op stevig wit papier. Je hoeft het dus alleen maar uit te knippen. De instructies zijn heel duidelijk en worden leuk met de handgeschreven weergegeven.
Als enige opmerking hebben wij: de mouwen zijn kort en de manchetten zijn vrij strak. Pas dit zelf aan als je de mouwen langer wilt en als je wilt dat de manchetten iets ruimer vallen.
Let er ook op dat de seam allowances 5/8" is. Dit staat, vrij onvindbaar, in de tekst op het voorblad van het naaipatroon.
'Sense and Sensibility: a romantic blouse' is een naaipatroon die je voor vele doelen kan gebruiken. Van een L.A.R.P. (= Life Action Roleplay) event tot en met een blouse voor dagelijks gebruik. Of een speciale blouse voor de feestdagen. De blouse is tijdloos en je kan er van maken wat je wilt.
De blouse is bovendien ook qua vorm helemaal 'in'.
Creatieve Community:
Dit is het Nederlandse blog van de Engelstalige website SewingChanelStyle, een non-profit website. Met als doel: het delen van naaipatroon-reviews, produktenreviews, boekrecensies en informatie over Chanel-Style couture.
Categorieën:
All
Accessoires
Alles Over Naaien
Best Buys
Boekrecensies
Duurzaam & Bewust
Feestdagen Suggesties
Fotografie
Gastblogs
Geschiedenis
Info Over Chanel
Klassiekers!
LARP & Cosplay
Naaipatronen
Naaiproducten Reviews
Nu Nieuw Nieuws
Outdoor Kleding
Stoffenkennis
Tas Tassen FanTAStisch
Tips & Tricks
Trendy Of Tijdloze Trends
Zorg En Welzijn
Archief:
September 2024
August 2024
July 2024
June 2024
May 2024
April 2024
March 2024
February 2024
January 2024
December 2023
November 2023
October 2023
September 2023
August 2023
July 2023
June 2023
May 2023
April 2023
March 2023
February 2023
January 2023
December 2022
November 2022
October 2022
September 2022
August 2022
July 2022
June 2022
May 2022
April 2022
March 2022
February 2022
January 2022
December 2021
November 2021
October 2021
September 2021
August 2021
July 2021
June 2021
May 2021
April 2021
March 2021
February 2021
January 2021
December 2020
November 2020
October 2020
September 2020
August 2020
July 2020
June 2020
May 2020
April 2020
March 2020
February 2020
January 2020
December 2019
November 2019
October 2019
September 2019
August 2019
July 2019
June 2019
May 2019
April 2019
March 2019
February 2019
January 2019
December 2018
November 2018
October 2018
September 2018
August 2018
July 2018
June 2018
May 2018
April 2018
March 2018
February 2018
January 2018