SEWING CHANEL-STYLE
  • Home
    • Beginners Gids
    • Disclaimer (EN)
    • Disclaimer (NL)
    • Contact
  • Blog (NL)
  • Blog (EN)
  • Sewing Patterns
    • Sewing Patterns by number
    • The Classics
    • Hats & accessories
    • Cosplay, LARP & Fantasy
    • Oktoberfest - Dirndl
  • Chanel-Style
    • Authentic versus Fake Chanel jackets
    • Chanel Cardigan or Jacket ?
    • Video's about Chanel
    • Video's Chanel catwalk collections
  • Book Reviews
    • Couture and Chanel books
    • (Couture) Sewing Books
    • Valuable sewing books
    • Sewing magazines Specials
  • Sewing Guide
    • Sewing a Chanel Style Jacket VIDEOS
    • Bags are beauties
    • DIY Outdoor Stuff!
    • Tips & Tricks
    • Fantastic Fabrics
    • Sustainable ideas
    • LARP & Cosplay

'Chanel-Style' jasjes en couture zélf naaien !


de beste informatie, naaipatronen-reviews,
boekrecensies en producten beoordelingen*

* Non-profit website: eerlijke beoordelingen en persoonlijke teksten​

Patchwork is dé trend van 2020

29/11/2020

 
Picture

Patchwork is helemaal 2020
én de toekomst !

Picture

Thrilled to Pieces:
A survey of patchwork on the runways (Vogue)

Picture

Het ultieme chique upcyling cadeau:
van stropdas naar laptophoes

Picture

Tips & tricks:
wat te doen met restantjes stof?

Conclusie:
Wij houden van Patchwork!

Muslin, Mousseline, hydrofiel stof of canvas zijn ideaal als oefen-stof

27/11/2020

 
Picture
Vaak lees je in boeken over Haute couture dat er altijd wordt gewerkt met proefmodellen voordat er een kledingstuk van de echte stof wordt gemaakt.  De stof wordt gebruikt voor een proefmodel is 'Muslin' of in het Nederlands; mousseline of hydrofiel stof.  Maar wat is 'muslin' en waarom is het zo belangrijk om eerst een proefmodel te maken?

Haute couture
In de naaipatronen van Claire Shaeffer (zoals bijvoorbeeld V9099, V8991 en V8804) staat altijd vermeld bij haar instructies:

"Make a muslin toile to fine tune the fit before cutting the fashion fabric. This also helps to preserve teh pristine quality of the fabric and design; and it reduces the temptation to try on the jacket frequently during its construction."

Vertaald: "Maak een mousseline proefexemplaar om de pasvorm te verfijnen voordat je de stof knipt. Dit helpt ook om de kwaliteit van de stof te behouden doordat je niet steeds het jasje aan en uit hoeft te doen tijdens het passen".

In de couture wereld wordt er standaard gewerkt met mousseline stof omdat de uiteindelijke stof vaak erg duur is.  Mousseline is een goedkope stof, voelt zacht en spelt en knipt gemakkelijk. Pas als het proefexemplaar echt helemaal klopt qua pasvorm en 'snit', dan wordt het mousseline-voorbeeld weer uit elkaar gehaald en gebruikt als basispatroon.

In de hobby-naaiwereld wordt deze extra handeling vaak overgeslagen. Dat is jammer, want als je eenmaal gewend bent om eerst een proefexemplaar met mousseline stof te maken, dan weet je hoeveel frustraties je dit kan besparen. Frustraties doordat het model bijvoorbeeld niet klopt of toch niet goed past. Je hebt je kledingstuk helemaal 'af' en het valt tegen.  Je baalt ervan dat je de mooie stof nu hebt verprutst omdat je het kledingstuk waarschijnlijk net of nauwelijks gaat dragen. Als je eerst een proefexemplaar van mousseline had gemaakt, had je jezelf dit kunnen besparen. Maak er gewoon een routine van en je zal er geen spijt van krijgen.
Picture
Muslin, mousseline, hydrofielstof of canvas

Mousseline is een lichte en zachte, transparante stof, geweven in effenbinding, uit licht getwist garen, waardoor een herkenbare gekreukte structuur ontstaat. Vaak wordt deze stof ook 'hydrofiel' genoemd. Dit komt omdat de stof zacht is en water absorbeerd.  Hierdoor wordt de stof ook vaak gebruikt voor spuuglapjes, luiers en babyslabbertjes.

Maar de stof wordt vooral gebruikt om proefexemplaren te maken van kledingstukken door naaisters van Haute couture tot en met de hobby naai-wereld.
De stof is meestal effen maar er kan ook een printje (eénkleurig) op zitten. Het is tevens een groot voordeel dat de stof altijd in de goedkopere prijsklasse zit.

Als het design een stevigere stof vereist dan wordt een proefexemplaar niet van mousseline maar van canvas gemaakt.  Hier geldt ook: dit is een gemakkelijke stof, 100% katoen, niet duur en fijn om mee te werken. De stof is alleen steviger en valt niet soepel, zoals mousseline wel doet.
Picture
Oefen-stof
Mousseline is dus ideaal als 'oefen'stof. Om een proefexemplaar van een Chanel-style jasje te maken maar ook bijvoorbeeld om te oefenen als je een naaitechniek moet uitvoeren die je nog nooit eerder hebt gedaan.  Denk aan gebonden knoopsgaten, plooien, welt-pockets of vouwtechnieken.  Of misschien wil je gewoon eens eerst knoopsgaten uitproberen voor je ze in het 'echt' maakt op het keldingstuk waar je mee bezig bent.

Als 'oefen'stof hebben wij een zwarte mousseline gekocht met een wit printje.  Hiervan hebben we een overhemd gemaakt en vooral geoefend met de kraag en de knoopsgaten.  We twijfelde aan de pasvorm van het overhemd maar het bleek toch goed te zijn.
Een proefexemplaar van mousseline van een kledingstuk hoef je op zich natuurlijk niet uit te halen en weer als basispatroon te gebruiken. Vooral niet als het patroon blijkt te kloppen en prima past. Het is lekkere zachte stof en ideaal om in huis te dragen als 'home-wear'.

Ga je een Chanel-style jasje maken? Wij adviseren je om eerst anderhalve meter mousseline stof te kopen en het jasje te maken.  Je kan in plaats van naaien ook met de hand grof rijgen. Dat is het uithalen van de patroononderdelen ook weer makkelijker. Rijgen kun je ook vaak met de naaimachine doen als het deze steek als mogelijkheid biedt, of de langste gewone steek.

Zie het werken met mousseline stof niet als verspilling van materialen en tijd: maar vooral als heel verstandig en leerzaam. Nu blijkt dat het proefexemplaar met hier en daar een paar aanpassingen goed past, kun je je schaar in de (dure) Bouclé stof en de (zijde) voering zetten. En het resultaat zal in éen keer goed zijn omdat je de valkuilen van het patroon al kent en de vorm op jouw eigen lichaam op het proefexemplaar hebt aangepast.
Conclusie:
Zorg dat je altijd een paar meter mousseline stof in huis hebt.  Je kan het gebruiken als proeflapjes om naaitechnieken te oefenen of om een proefexemplaar van een naaipatroon te maken die je nog niet eerder hebt gemaakt.
Mousseline is een fijne zachte stof en nooit duur. Het is de investering in tijd en geld dubbel en dwars waard!

Burda 6465 'Modern en Folklore'

26/11/2020

 
Picture
Burda 6465  is een naaipatroon van een Chanel-style jasje met twee variaties in de lengte en qua afwerking. Wij hebben Model B gemaakt als jasje voor de herfst.

Burda 6465

Het Burda naaipatroon is een patroon van een kort jasje (Model A) met franjes en een langer jasje (Model B) gemaakt van Loden stof en afgewerkt met een biesje. Model B is typisch een jasje zoals deze vaak wordt gedragen tijdens Oktoberfest* in Duitsland. Vooral de kleur, de afwerking en de stof: loden is hierbij opvallend. Beiden modellen hebben princessenlijnen, een ronde hals en mouwen die bestaan uit twee delen.  *

* = Het Oktoberfest is een Duits festival en evenement dat plaatsvindt op de Theresienwiese, een openbare plaats in het centrum van München. Het is elk jaar, van eind september tot begin oktober. Het is een groot sociaal evenement. Er wordt veel gegeten en gedronken en er is een typische folkloristische kledingstijl voor mannen en vrouwen.

Aanbevolen stoffen zijn: Model A: Bouclé, Model B: wol, Loden.

Verder heb je nog nodig: schoudervullingen, knopen, franjes of randjes, biasband, voering en interfacing.

Naai-niveau: gemiddeld
Het patroon is betiteld als "gemiddeld".  Hier zijn wij het wel mee eens.  Het is op zich niet echt een heel moeilijk jasje om te maken maar vooral Model B: de princessenlijnen afgezet met een biesje, vergt nauwkeurigheid en ervaring van de naaister.
Picture
Wij hebben het jasje van bruine dikke katoenen stof gemaakt (zie onder) en een zijden voering met stippen.  De zijde voering stof is niet meer te koop, maar een mooi alternatief staat naast de bruine stof: een prachtige mint-kleurige voeringsstof.
Ons jasje is niet echt bedoeld voor het Oktoberfest maar die gaan we zeker nog een keer maken.
Het jasje zit als gegoten en heeft een mooie getailleerde vorm.

Op Model A. komen we later nog terug. Dit korte jasje is ook ideaal om te maken van restanten Bouclé stof of als ultiem upcycling project van bestaande jasjes die een ander leven kunnen gaan leiden als iets korter jasje, opgebouwd uit meerdere stofsoorten.  De princessenlijnen en dus: kleinere patroononderdelen zijn hier ideaal voor.

Pluspunten:
  • Het naaipatroon (Model B) is prima geschikt voor een naaister die eens wat meer wil proberen met naaitechnieken ten aanzien van 'piping' oftwel naden afwerken met een biesje.
  • Model B. is een mooi jasje en geschikt voor Loden stof.  Dit soort patronen vind je niet zo snel. Meestal vind je alleen jassen en mantels om te maken van Loden stof.
  • Model B. kan ook prima fungeren als buitenjasje.

Minpunten:
  • Model B ziet er goed uit qua vorm en belijning. Het is echter niet een comfortabel jasje, dit komt vooral omdat Loden stof vaak wat dikker en stijver is.
  • Ons Model B zit als gegoten maar het is meer een chique jasje dan een jasje voor comfort.
  • Wij zien het naaipatroon meer als 'fitted' dan als 'semi-fitted'.

Mogelijke aanpassingen:
Bij Model B zou je het biesje in een contrasterende kleur kunnen maken voor een super mooi effect. Je kan het biesje ook in zijn geheel weglaten, zoals wij hebben gedaan en gaan voor een bijzondere voering. Of helemaal Haute couture: het biesje maken van dezelfde kleur als de voering.  Laat het jasje maar openhangen en iedereen kan zien hoe chique je het jasje hebt gestyled en afgewerkt!
Picture
Picture
Samengevat:
Burda 6465 is een leuk naaipatroon voor het Chanel-style jasje (Model A) en een iets langer jasje voor diverse kledingstijlen.

Het jasje staat super mooi door de belijning maar is minder comfortabel dan 'semi-fitted  zou suggeren.
Picture

De nieuwe creatieve directeur van Chanel: Virginie Ward

25/11/2020

 
Picture
Foto rechtsonder: https://wikibioage.com
Wij wijzen jullir graag op een  interessant artikel en interview in de Vogue:

Virginie Viard, de vrouw achter het nieuwe hoofdstuk van Chanel

Lees alles over de nieuwe creatieve directeur van Chanel: haar verhaal, levensstijl en visie!


Stijlvolle clutches! Tip voor de feestdagen!

24/11/2020

 

Feestdagen-serie met creatieve suggesties,
naaipatronen en stoffen

Picture
Wat is een clutch-tas? De clutch is een kleine, platte handtas, meestal zonder hengsels of riemen. Soms heeft de grotere clutch handvatten of afneembare riemen. De clutch is gemaakt als een soort envelop en ontworpen om in de hand te worden gedragen of onder je arm te worden gedragen. De clutch is compact en wordt meestal gebruikt voor avondgelegenheden om minimale benodigdheden zoals een telefoon, creditcards of cosmetische items mee te nemen.

Clutches zijn erg oud!
Tassen en portemonnees zijn bekend van zeer oude schilderijen en wandtapijten. Maar slechts een paar hebben de geschiedenis overleefd en worden getoond in musea. De materialen waren vaak niet goed genoeg om de clutcg-tassen eeuwenlang te redden.

Een clutch van zevenhonderd jaar die eigendom is van de Courtauld Gallery in Londen is misschien wel het oudste nog bestaande exemplaar van een handtas. De clutch komt oorspronkelijk uit de stad Mosul in Noord-Irak en is een duidelijke aanwijzing dat dergelijke accessoires van meet af aan een teken waren van rijkdom en status. Buitengewoon modern van ontwerp, de tas heeft een stevige koperen body en is ingelegd met scènes van het hoofse leven in goud en zilver. Een voorflap wordt vastgemaakt met een sluiting, net als een moderne ‘envelop clutch’.

In het middeleeuwse Europa droegen vrouwen kleine tassen die aan een riem waren bevestigd. Tassen en portemonnees werden voornamelijk om veiligheidsredenen verborgen, maar een verandering in mode leidde ertoe dat de tas / tas een geliefd object werd.


Clutches van de afgelopen eeuwen waren meestal een combinatie van een soort sieraden en tassen. Metalen, prachtige edelstenen en stoffen werden gebruikt om clutches te maken. De clutch is inmiddels mainstream: goedkoop, comfortabel of heel exclusief en duur.
Picture
Hoe draag je een clutch?
Een clutch is theatraal ! Met een clutch hoef je tenslotte niet je eigen spullen mee te dragen, je hoeft je alleen maar zorgen te maken over je lipstick, een kleine spiegel of wat dan ook. Iemand anders draagt ​​waarschijnlijk jouw andere spullen. Een P.A. (= persoonlijke assistentie)? Ja, je bent waarschijnlijk een ster en dat is te zien omdat je alleen een clutch bij je hebt.

Clutchs zijn ontworpen om de aandacht te verplaatsen naar je taille, je handen en de clutch zelf. Het zijn meestal kleine juwelen die onder je armen of met beide handen wordt gedragen. Als je ze met beide handen draagt, geeft dit ook aan dat je geen handen gaat geven. Dat ziet er erg luxe uit en sinds  2020 ook wel zo Corona-veilig.

'Hand'-iger dan ooit!
Maar ook in het gewone dagelijkse leven zijn clutches trouwens handiger dan ooit; je kunt er een mondkapje in kwijt en zodoende voorbereid zijn als het nodig is om een ​​mondkapje te dragen voor je eigen veiligheid of van die van een ander.

Moderne clutches zijn geen juwelen meer, en niet alleen exclusief gemaakt voor the rich and famous. Clutches zijn steeds vaker erg duurzaam omdat ze zijn gemaakt van restantjes stof. Of gerecyclede stoffen, papier of milieuvriendelijke materialen.

Picture
Chanel clutch bags
Chanel maakt al enige tijd 'clutch bags'. Vaak lijken deze op de beroemde tas de 2.55. Maar dan met minder vakken, lichter van gewicht, nóg handzamer en met of zonder ketting. Ook enkele grotere portomonnais worden clutch bags genoemd omdat dee gemakkelijk door kunnen gaan voor een sierlijke avondtas. Kenmerkend is dat ze geen onderkant hebben om de tassen neer te zetten. Ze worden tenslotte gedragen in de hand of onder de oksel.

De echte authentieke vintage Clutch bags zijn goud waard en bijzonder fraai. Vaak zijn dit meer 'juwelen' dan tasjes.

De lederen variant is heeft allang geen alleen-recht meer.  Ook in tweedstoffen worden clutches steeds vaker gemaakt en zelfs in plastic en andere futuristische stoffen.  Kenmerkend: de perfecte afwerking, de symbolen en het logo. En de forse prijs voor een authentieke of vintage Chanel Clutch bag.
Picture
Hoe maak je een clutch bag?
Het is niet zo heel moeilijk om een clutch zelf  te maken.  Voor een  ervaren naaister zeker niet, maar ook voor een beginnende naaister is het prima te doen. Als je maar stap-voor-stap werkt, er de tijd voor neemt en zorgt voor een mooie afwerking. Kijk vooral goed naar plaatsjes en tutorials en nog beter: een voorbeeld van een clutch in de buurt, waar je goed naar kan kijken en deze kan kopieeren.


Welke materialen heb je nodig:
De buitenkant stof: een mooie jacquard, tweed, Bouclé of iets gemakkelijker om te naaien: goblin of een andere stevige stof.
De voering: ga voor een echte zijde stof, taftzijde of een stof die lekker vouwt en niet te soepel is.
Binnenvoering: molton stof of nog beter: dun gewatteerde vlieseline.
Daarnaast heb je een grotere drukknoop nodig, een metalen sluiting of een versiering.

Aan de slag!
  • Knip de stoffen uit volgens de afmetingen: 64 x 29,5 cm.
  • Quilt de buitenstof op de molton of de gewateerde vliesline in een ruitjes patroon of strepen.
  • Maak in de voeringstof binnenzakjes, een label en eventueel nog meer vakjes.
  • Maak een flapje van de buitenstof en de binnenstof aan elkaar vast en zet dit flapje aan de buitenkantstof vast.
  • Naai nu de buitenkant stof en de voering stof, ieder aan de zijkanten vast.
  • Naai de buitenkantstof en de voering aan elkaar vast maar laat een kleine opening open om de stof te kunnen keren.
  • Naai tenslotte met de hand de kleine opening netjes weer vast
  • Strijk of plet de tas in een mooie platte vorm.
  • Vouw de tas dubbel en maak zet de drukknoop an het flapje en aan de ondekant, in de midden van de buitenkantstof vast.
  • Tenslotte: werk de tas mooi af: stop alle losse draadjes met een naald in de stof terug, duw de hoeken goed uit en strijk voorzichtig nogmaals de clutch in vorm.
Conclusie:
Heb je een mooie lap stof van gobelin, Bouclé, tweed of jacquard stof? En een zijde voering of gewone voeringsstof? Maak er een mooie clutch van om weg te geven tijdens de feestdagen of maak er één voor jezelf.  Een clutch is altijd chique, handig en je kan er eigenlijk niet genoeg hebben...

Als je ze dan ook nog eens van restanten stof maakt, of 'upcycling' van een gordijn, jas of tafelkleed; dan ben je helemaal goed én creatief bezig!
Picture
Heb je meer instructies nodig of wil je er één van leer maken? Dan is dit boek een aanrader. Wij komen hier later nog op terug in een uitgebreide review.

En ze leefde nog lang en gelukkig met haar naaimachine!

23/11/2020

 
Picture
Verreweg de meeste mensen kopen een goedkope naaimachine als eerste naaimachine. Of ze hebben er nog een in de kast staan van moeders of een voormalige buurvrouw. Op zich is dit verstandig want een naaimachine aanschaffen is niet niets. In deze blog geven we een aantal overwegingen ten aanzien van de aanschaf van een naaimachine.

De eerste keer
De eerste naaimachine is dus vaak een oudje of een goedkope nieuwe. Misschien had je ineens een naaimachine nodig omdat je mondkapjes wilde gaan naaien voor familie en vrienden. Of misschien was de kat in het gordijn geklommen en had een flinke winkelhaak achtergelaten. Deze wilde je zelf repareren in plaats van nieuwe gordijnen aan te schaffen. Hoe dan ook, er was dus sprake van 'even' snel een naaimachine kopen of een oudje van zolder halen.

In de meeste gevallen leidt het één vaak tot het ander, en krijgen beginnende naaisters de smaak te pakken.  Als je iets kan repareren of je familie en vrienden waren enorm blij met de-met-liefde-zelf-gemaakt-mondkapjes, dan lukt het je ook vast wel om een huisbroek voor jouzelf te maken. Of je zag in de La Maison Victor, Knipmode of de Burda een mooie eenvoudige jurk voor de feestdagen staan en kreeg de kriebels.

Of misschien ben je een natuurtalent, naai je al wat langer en ben je geïnspireerd geraakt door de prachtige, betaalbare jurken van de naaipatronen Vogue 1605 en Vogue 1520.

Je bentdus zo langzamerhand je oudere of goedkopere naaimachine een beetje ontgroeid en je wil nu echt iets goed hebben met meer mogelijkheden...
Picture
Werkpaarden of luxe paarden
Wij hebben een paar tips vor jou zodat jouw tweede naaimachine een partner voor langere termijn zal worden. En niet alleen een partner maar een ware liefde!
Je hebt  werkpaarden en luxe paarden en qua naaimachines willen we eigenlijk allebei.  We willen een naaimachine die het werk aankan maar we willen ook een naaimachine die een lust voor het oog is. Dit laatste creeërt altijd een positief psychologisch effect. Hoe mooier de naaimachine oogt, hoe zuiniger je er zelf mee bent.

Realistische verwachtingen
Ook al is het sterk generaliserend gezegd en niet-vrouw eigen, kijk vooral naar de technische specificaties als je op zoek gaat naar een naaimachine. Iets eenvoudigs als: het aantal steken, is duidelijk. Maar kijk ook naar dingen zoals: gewicht (wil je er mee op pad?) en heeft de naaimachine bijvoorbeeld een automatische draadinsteker? Dit is belangrijk als je er een bloedhekel aan hebt om iedere keer de draad door de naald te wurmen.

Heeft de naaimachine een achteruitnaaitoets, of moet je dit op een andere manier voor elkaar krijgen (meestal een hendel omhoog zetten). Is er een vrije arm (absoluut noodzakelijk voor mouwen en broekspijpen), een snelheidsregelaar, 1 staps knoopsgat gemak etc. En verder: hoe is de motor? Is de naaimachine ergonimisch en wat vind je van de voetpedaal?


Besef goed dat de mogelijkheden niet alleen maaar overbodige luxe zijn maar dat vele opties en mogelijkheden van de duurdere naaimachines echt nodig zijn als je vaak of zelfs semi-professioneel naait.
Picture

Dure jongens - echte liefde?
Het is bij een naaimachine niet te zeggen dat de duurste ook meteen de beste is voor jou.  De prijs in naaimachines zit vaak in de materialen waarin de naaimachines zijn gemaakt (hard-plastic of metaal), het merk dat staat voor goedkoop of kwaliteit), is de naaimachine computergestuurd of mechanisch en de garantie die wordt geboden. (1 jaar of drie jaar, maakt veel verschil...)

Daarnaast is het nog eens zo dat goedkopere naaimachines vaak een beperkt aantal steken bieden, terwijl de duurdere naaimachines meerdere steken hebben waaronder ook decoratieve en soms zelfs de mogelijkheid om te borduren.
Mocht dit laatste echt niet jouw 'cup of tea' zijn, dan heeft die duurdere naaimachine voor jou weinig meerwaarde.

Maak vóór dat je gaat rondkijken op een online naaimachine winkel of naar een demo-dag gaat, eerst eens een lijstje waaraan voor jou de ideale naaimachine zou moet voldoen. Misschien kom je in de middenklasse naaimachines uit, misschien wil je écht die hele mooie dure naaimachine of misschien is voor jou maar één ding belangrijk en dat is dat het een gemakkelijke lichtgewicht naaimachine is die je als extra naaimachine kan meenemen naar workshops, een vakantiehuisje of een atelier van vrienden.

Tot slot nog een paar links met naaitips en tips voor onderhoud::
- productvideo's van diverse naaimachines
- klachten zelf verhelpen
- naaitips en tricks


En een leuk cadeautje voor de feestdagen voor een creatieve vriend of vriendin, die zonet de liefde van haar leven heeft gekocht :P
Onderhouds-Pack-XL
Bespaar een hoop geld aan onderhoudsbeurten

Meer productinformatie ›
 € 14,95
Picture

'Sense and Sensibility: Romantic Blouse'

21/11/2020

 

Feestdagen-serie met creatieve suggesties,
naaipatronen en stoffen

Picture
Dat de feestdagen dit jaar anders zullen zijn dan 'life as we know it' is iedereen nu wel duidelijk.  Citytrips naar de grote steden om 'even' kerstinkopen te doen, massaal op skivakantie of grote diners met familie en vrienden, zit er echt niet in...

Maar de mens is creatief en dus gaan we het anders vieren.  Maar hoé denken velen....  Wij kunnen dat niet voor je invullen maar we hebben wel leuke suggesties en ideeën, mooie naaipatronen (haalbare qua deadline!) voor jou gevonden, en vooral: mooie (betaalbare) stoffen!


Sense and Sensibility: a romantic blouse
Een prachtige blouse van Sense and Sensibility naaipatronen kwamen wij tegen op de website van de online naaipatronenwinkel. Deze blouse is opvallend en mooi en heeft drie voordelen die we graag even opnoemen.

Drie voordelen!
Ten eerste valt de blouse onder de categorie: Historische kleding en is hierdoor uitermate geschikt voor L.A.R.P. en Cosplay. Het is een Victoriaanse blouse die eigenlijk een soort basis kledingstuk is waarmee je alle kanten op kunt. Je kan er vesten overheen dragen, maar ook corsetten, mantels, capes en jurken. De blouse is een eye-catcher maar ook een prima basis kledingstuk.

Ten tweede is de blouse vrij eenvoudig te maken. Het patroon is duidelijk en heeft geen valkuilen of echt moeilijke dingen waarvoor je veel naaiervaring nodig hebt. Het lijkt een moeilijke blouse vanwege alle tierelantijntjes die eraan zitten, maar het basispatroon is vrij 'basic'.
Je kan er bovendien een hoop extra's mee doen. Bijvoorbeeld nog meer tailleren door er meer plooien in te leggen, of nog veel 'victoriaanser' maken door met vele ruffles en kant te werken.

Ten derde is de blouse tijdloos, heeft het een groot draagcomfort. Ideaal voor onze feestdagen serie.  Deze blouse lijkt enorm 'gekleed' maar is eigenlijk gewoon een blouse die lekker zit en draagt.  Komende feestdagen zullen in de meeste gevallen thuis worden gevierd in beperkte sociale kring. Een lekkere blouse aan, een rok of jeans eronder en je ziet er zonder al te veel moiete, al feestelijk uit !
Picture
Welke stof en kleur kies je?
Op het naaipatroon worden deze stoffen geadviseerd: katoen, pima katoen, linnen, voile, organic katoen, batiste, zijde, en alle andere lichtgewicht tot medium gewicht stoffen. Neem GEEN rekbare of elastische stoffen. Dan klopt het patroon niet.
Voor de ruffles en andere versieringen kun je kiezen voor: kant, biasband, sierband, bolletjes bant, franjes of geborduurde randen.
Onze stoffenkeuze: een 'chain' viscose stof, die lekker soeple valt.

Soepelvallende stoffen zullen mooier staan en fijner zitten. Maar je kan met die patroon ook kiezen voor een stijvere stof, de blouse zal dan meer volume hebben en grotesker overkomen. Dit past mooi weer bij de nieuwe trend: The bubble. Denk eens aan Taftzijde of een poplin katoen.

Wil je echt iets chiques maken van de blouse: kies dan voor zijde of een bijzondere print. Maak er supoer chique manchetten aan in een contrasterende kleur of laat de bijzondere knopen de eye-catchers zijn.
Picture
Naaien en knippen:

Sense and Sensibility levert fijne patronen. Het naaipatroon zit in een grote stevige papieren envelop en het naaipatroon is getekend op stevig wit papier. Je hoeft het dus alleen maar uit te knippen. De instructies zijn heel duidelijk en worden leuk met de handgeschreven weergegeven.

Als enige opmerking hebben wij: de mouwen zijn kort en de manchetten zijn vrij strak. Pas dit zelf aan als je de mouwen langer wilt en als je wilt dat de manchetten iets ruimer vallen.

Let er ook op dat de seam allowances 5/8" is. Dit staat, vrij onvindbaar, in de tekst op het voorblad van het naaipatroon.
Picture
Conclusie:

'Sense and Sensibility: a romantic blouse' is een naaipatroon die je voor vele doelen kan gebruiken.  Van een L.A.R.P. (= Life Action Roleplay)  event tot en met een blouse voor dagelijks gebruik. Of een speciale blouse voor de feestdagen. De blouse is tijdloos en je kan er van maken wat je wilt.

De blouse is bovendien ook qua vorm helemaal 'in'. 
Picture

Knipmode: Chanel-style jasje 11-2020

19/11/2020

 
Picture
In de Knipmode van november 2020 staat als lezerswens een Chanel-jasje aangevraagd. Deze heeft de Knip als patroon uitgewerkt en kun je zelf maken. Het jasje ziet er sportief en mooi uit met vele Chanel-stijl-elementen! En dus gaan wij deze maken en delen onze bevindingen!


Knipmode Chanel-stijl jasje, patroon 10
Het patroon kun je uit het raderblad overnemen op patroonpapier of kopen als Pdf file.  Het jasje heeft een dubbelrijsluiting en valt royaal over de heupen. Het jasje is afgewerkt met franje band die je zelf kan maken of kant- en klaar kan kopen. Het jasje heeft twee klepjes die zakken voorstellen en een grote kraag met een kraagstaander.


Gemiddeld naai-niveau
Het jasje wordt aangegeven met drie sterren. Dit betekent dat je voldoende naai-ervaring moet hebben om dit jasje te kunnen maken. De sterren worden uitgelegd op de eerste pagina van de instructiepagina's (het werkschrift).
Wij zijn het wel eens met deze kwalificering omdat vooral de staander in de kraag niet eenvoudig is om te maken. En al helemaal niet van Bouclé stof, dat al snel gaat rafelen. De kraagstaander is klein en dit maakt het werken met Bouclé stof lastig.

Picture
Welke stof  kies je?
Als stofadvies wordt aangegeven: Bouclé stof. 

Lees hier alles over in onze bloggen:
- Stoffenkennis: Bouclé stoffen
- Tips & tricks: hoe naai je Bouclé stoffen

Het jasje zou je ook kunnen maken van Tweeds of wol-mixen. Eigenlijk alle stoffen die wat dikker en warmer zijn, maar niet rekbaar of met een design.
Met de franjes kun je zelf ook creatief zijn: je kan ze langer maken, je kan ze weglaten en het jasje omzomen met tresband of je kan contrasterende kleuren gebruiken. Dat is zo mooi aan Chanel-style jasjes: je kan ze heel persoonlijk maken en je lekker creatief uitleven!

Picture
Ons Chanel-stijl jasje:
Wij hebben het jasje gemaakt van witte Bouclé stof en de franjes zelf gemaakt van zwart/witte Bouclé stof. Dat was wel een tijdrovende klus maar de moeite waard.

De Boucle stof hebben wij gekocht bij Böttger:
Zwart-blauw-wit-goud-boucle.

Als voering hebben we een donkergroene taftzijde voering gebruikt die we nog hadden. De stevigere taftzijde geeft extra stevigheid en vorm aan het jasje.
Picture
Naaien en knippen:
Een Pdf-file knippen is even puzzelen. Je moet er voor zorgen dat je de A-viertjes goed naast elkaar legt en heel secuur te werk gaat met plakken en later het patroon uitknippen. Omdat er met vele maatvoeringen wordt gewerkt (maat 34 tot en met 54) is het soms lastig om de juiste lijnen te volgen.  Het is een absoluut pluspunt van de Knipmode dat er met grotere maten wordt gewerkt.  Het is echter wel extra goed opletten dat je de goede lijnen van jouw maat blijft volgen.

Tip: teken eerst de lijnen met een donkere viltstift of een highlighter.  Dat wordt het knippen een stuk gemakkelijker.

Het jasje naaien levert geen problemen op. De instructies zijn duidelijk en voor iemand met voldoende naai-ervaring is dit naaipatroon prima te doen. Wel even extra opletten bij de kraagstaander. Verstevig deze goed zodat de stof niet extra gaat uitrafelen.

Tip:  mocht de kraagstaander niet lukken met Bouclé stof dan kun je deze ook met een 'gewone' stevigere stof maken in dezelfde hoofdkleur. De kraagstaander valt toch in de nek en het zal niet snel zichtbaar zijn.
Picture
Conclusie:
Wij hebben met plezier dit Chanel-style jasje gemaakt.  Let er op dat dit jasje wel meer voor buiten dan voor binnen is bedoeld. Het zal binnen al gauw te warm zijn.

Met een leuk coltruitje eronder is het een mooi jasje om een lekkere wandeling te maken tijdens de feestdagen.

Succes !

'Naaien met de lockmachine' review

19/11/2020

 
Picture
'Naaien met de lockmachine', Julia Hincks is een leuke cadeau tip voor de feestdagen.Voor het snel en professioneel naaien van naden, zomen en decoratieve randen en steken gaat er niets boven de lockmachine of ook wel genoemd: overlocker. Met dit boek haal je, of je nu net bent begonnen met naaien of al veel ervaring hebt, alles uit uw jouw lockmachine.

Wat is een lockmachine?
Een lockmachine doet dingen die een naaimachine niet kan. Een (goede!) naaimachine kan praktisch alles maar een lockmachine kun je zien als het toetje na een heerlijke maaltijd. De finishing touch, het toefje slagroom op de taart, het gouden draadje dat uw naaiwerk zo netjes afmaakt. Kunnen we nog meer metaforen verzinnen? Vast wel, maar laten we bij de (naai)les blijven.

Een lockmachine kan bijvoorbeeld zonder enkele moeite elastische materialen aan elkaar naaien en afwerken met een 3- of 4- draadssteek. Dat zijn van die steken die je altijd onderaan een t-shirt ziet. Draai je t-shirt of hemdje maar eens binnenstebuiten en kijk even naar beneden. Dat keurige randje dus.
Zelfs de beste naaister van de wereld krijgt dat niet zo netjes voor elkaar met een naaimachine.

Een lockmachine naait en SNIJDT namelijk tegelijkertijd de stof. Dus leg die zigzag-schaar maar weg en werk voortaan uw eigengemaakte kleding af met een lockmachine.

Daarnaast kan een lockmachine ook siernaden maken, zelfs kralen of pareltjes aan de stof rijgen en nog meer van dat soort kunstjes.

Pluspunten van dit boek
  • Dit boek is een prima basis naslagwerk voor in jouw eigen naai-atelier.
  • Veel praktische informatie en enorm veel gedetailleerde foto's,
  • Goede instructies.
  • Kleurrijke fotografie, erg aantrekkelijk te zien.
  • Geen tekeningen of schema's alleen goede foto's.
  • Erg inspirerend, enthousiasmeert je om meteen aan de slag te gaan.

iets minder prima ...
  • Voor een beginner een beetje overweldigend.
  • Niet zo gemakkelijk om keuzes te maken wat je nu precies moet doen met welke stof.
  • Het boek had dikker mogen zijn, minder tekst per pagina.
Onze conclusie:
Het boek is kleurrijk en duidelijk. Toch geeft het een beetje het gevoel alsof het is geschreven voor moeders die babykleertjes maken.  We zouden graag wat meer foto's willen zien van kleding of echte couture. Voor de rest: prima naslagwerk voor iedere naaister!

Een langer jasje of een lange jas in Chanel-stijl

16/11/2020

 
Picture
Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Een kort jasje, een halflange jas of mantel in Chanel-stijl. Je denkt misschien dat het niet zo moeilijk is om van een kort jasje een lange jas te maken. Verleng de stof en je hebt hetzelfde jasje maar dan langer. Maar zo werkt dat niet...

Lange jas = andere functie
Een lange jas heeft een heel andere functie. Lange jassen zijn meestal bedoeld om over kleding te dragen om naar buiten te gaan. Hé, hé, dat weet toch iedereen? Dat klopt, maar soms worden er lelijke fouten gemaakt in de naaiwereld. Ruimere en bredere jassen worden vaak onderschat in termen van naaitechnieken.
Naaipatronen worden iets minder serieus genomen als het gaat om lange jassen. Veel naaisters die vaak een lange jas hebben gemaakt, weten echter dat het naaien van een lange jas net zo nauwgezet is als het maken van een kort jasje. En dat het maken van een lange jas helemaal niet zo eenvoudig is. Hoe vaak hebben we meegemaakt dat een lange jas 'gewoon niet goed' is? Helaas te vaak.


Een mantel of een lang jasje?
Met een mantel (in het Engels: Coat) wordt altijd een buitenjas bedoeld. Meestal gaat het om een klassiek model van wol, loden of tweed. Een outdoor jas is meer een sportieve (lange) jas van waterdichte stoffen gemaakt, of een gewatteerde jas met capuchon.

In de naaiwereld wordt gesproken over coats of gewoon: jassen.  De kortere (Chanel-stijl) jasjes worden vaak gecategoriseerd met blazers of 'jackets' en gilets. Vaak is het verwarrend maar volg maar de gulden regel dat mantels de buitenjassen zijn en 'jackets' vaak de binnenjasjes.  Kortere buitenjassen zijn vaak outdoorjassen, of 'jacks'.
Picture
Hoe naaien we een langere jassen of jasjes?
Niet zo'n goed resultaat: de voering hangt over, de schouders zijn te breed en de jas past alleen goed met een heel dun t-shirt eronder. Maar dat was helaas niet de bedoeling. Hebben we het patroon iets te minder serieus genomen? Of is de stof gewoon niet geschikt? Wij willen er dan ook op wijzen dat het maken van een lang jasje net zoveel liefde, kennis en ervaring vereist als het maken van een kort jasje. Misschien nog wel meer, want je werkt tenslotte met veel stoffen en materialen.

Een langer jasje in Chanel-stijl? Is dat mogelijk? Ja inderdaad. Een lang bouclé of tweed jasje met een gewatteerde voering, draagt ​​hemels en wil je echt het hele jaar door dragen. Zo lekker warm, zo lekker comfortabel! Het is een flinke klus: maar dan heb je ook lang een stukje pure Haute couture.
Picture
Naaipatronen
Wil je een langere Chanel-Style jasje maken, let er dan op dat je zoekt op 'jackets, jasjes, blazer' . Niet op 'mantels' of 'outdoorjacks'.
Wil je echt een jas maken van Tweed-stof of Bouclé voor buiten en over je kleding te dragen, zoek dan op 'mantels' of 'coats'.  Let hierbij op: een mooie lange jas van die stoffen is behoorlijk kwetsbaar en niet slijtvast. Als je blijft haken aan een splinter, een deurkruk of iets anders, dan trek je zo je jas kapot.
Een lodenmantel is net zo chique, iets minder 'Chanel-style' maar wel sterker. Alhoewel ook deze stof zeker niet slijtvast is. En voor alle chique jassen geldt: een paraplu mee want de stoffen kunnen slecht tegen regen en wind.

Geschikte patronen voor langere Chanel-style jasjes:
  • Vogue V7860
  • Burda 6248
  • Vogue V9247
  • Vogue 1717  (review volgt in dec 2020)
  • Knipmode 1120-10  (review volgt in dec 2020)

Mooie lange klassieke mantels die geschikt zijn voor Tweeds, Bouclé of Loden:
  • Burda 6462 en 6385
  • Butterick 6720 en 6385
  • Vogue V 1562
  • Simplicity 9187
  • NewLook 6585
  • McCalls 8013
Picture
Tips & Tricks:
  • Volg het patroon net zo nauwkeurig als bij een korter jasje.
  • Bepaal van te voren welke lengte jou het mooiste staat: net over je kniëen, kuitlengte of echt een lange jas.
  • Bepaal ook het doel: een langere jas is niet handig als je moet auto-rijden of reizen.  Een driekwart jas biedt dan vaak meer bewegingsvrijheid en gemak.
  • Omzomen: dit is een nauwkeurig werkje. De voering mag niet trekken of eronderuit hangen. Bekijk eventueel video's op Youtube om het extra goed te leren.
  • Koop extra stof: dat is handig voor het geval je toch besluit grote zakken op de jas te willen of een extra riem.
  • Kies eens een voering met een printje of een contrasterende kleur. Dit geeft vaak een couture-uitstraling aan een jas.
  • De voering bepaald vaak of een jas lekker draagt of niet: zie de uitgave van voeringstof niet als sluitpost maar als net zo belangrijk als de buitenstof
  • Hang een jas altijd op een kledinghanger en niet aan het lusje. Hiermee houdt je de jas beter in vorm. Hoe leer je jezelf deze discipline aan? Gewoon door simpelweg er geen lusje in te naaien :P


Extra mogelijkheden voor gevorderde naaisters:
Indien je een langer jasje in 'Chanel-Style' te maken, overweeg dan vooral om de voering aan de buitenstof te quilten. Volg de instructies van Claure Shaeffer uit haar boek: 'The couture cardigan jacket' en je hebt een prachtig lang Chanel-jasje dat hemels fijn draagt en oogt.
Het is misschien veel werk maar zeker de moeite waard.  Vooral als je een Bouclé stof kiest die erg licht of losdradig is, is de voering eraan vast naaien een goed idee. Het geeft de jas meer stevigheid en vorm.
Picture
Samengevat:
Een Chanel-style jasje van langer formaat is iets totaal anders dan een mantel in Bouclé of tweeds stoffen, zie foto boven.
Beiden zijn chique, mooi, tijdloos maar vergen wat meer tijd om te maken.

Lees goed welke geadviseerde stoffen er op de naaipatronen staan enwijk hier niet van af.  Een jas staat of valt vaak door de stoffenkeuze en door de lengte en de vorm.

#naaienisleuk !

15/11/2020

 
Picture
Heb jij je wel eens afgevraagd waarom naaien zo leuk is? Vast niet. Als iets je hobby is, dan denk je daar niet over na. Maar je zal vast de vraag wel eens hebben gekregen van een ander. "Jij? Achter de naaimachine?", vragen ze dan... Voor sommige mensen is creativiteit helemaal geen vanzelfsprekendheid. Zij reizen, bakken & koken, sporten of kijken graag films. Naaien vinden ze maar tuttig...

Naaien is leuk!
Maar naaien is alles behalve oubollig of tuttig. We hebben het al vaker gehad over 'The rival van de naaimachine!' In deze tijd van duurzaamheid, zuinig zijn op grondstoffen en aversie hebben tegen massa-productie, is het zelf naaien van kleding en spullen, een goede zaak. Zelf in aktie komen (mondmaskers maken toen deze niet verkrijgbaar waren), spullen vermaken (kom maar op met dat te lange gordijn, ik leg er wel even een zoom in) en vooral niet meer mee doen met de goedkope weg-werp-kleding cultuur (ik maak het zelf!).

Niet alleen NU maar al lange tijd is naaien ook gewoon een leuke hobby en bezigheid voor velen. Het is ontspannend, het is een rustig moment van de dag en het is heel bevredigend om zelf iets te maken. Van borduurwerkjes tot Haute couture achter de naaimachine: creatief bezig zijn is mindfullness pur sang!
Picture
Van Chanel naar de jaren twintig
Onze website heeft als thema: Hoe maak je zelf een Chanel-style jasje.  We bespreken naaipatronen, allerlei soorten stof, styling en delen vooral veel informatie over Coco Chanel en het modehuis Chanel. Als je van Chanel-jasjes of Chanel-couture houdt, kom je al snel terecht in de geschiedenis. Chanel-style jasjes zijn namelijk tijdloos en zijn door de jaren heen dichtbij het oorspronkelijke ontwerp gebleven.

Het is heerlijk om een mooi, modern Chanel-style jasje te maken, maar de meeste van ons vinden het ook leuk om eens een jasje te maken alsof deze door Coco Chanel haarzelf, in elkaar is gezet. Echte Haute couture compleet met alle details, binnen-werken en de finishing touch. En zo belanden we ineens in de jaren twintig en blijven sommige van ons hier hun naai-liefde in vinden. Vintage naaipatronen worden uitgewerkt en óf omgetoverd naar moderne tijden.  Is het dan niet vreemd om met een ouderwets mantelpakje rond te klopen? Geenzins! De jaren twintig zijn hot, denk maar aan al die mooie, tijdloze, tv-series zoals Downton Abbey, Black Beauty en The Crown en je weet dat deze stijl mooi is en mooi blijft. Combineer het mantelpakje, rok, blouse of jasje met moderne kleding en je hebt iets gemaakt waar andere mensen alleen maar van dromen.
Picture
Van Downton Abbey naar LARP
Van de jaren twintig mode à la Chanel, of liefde voor vintage, naar LARP is een kleine stap.  Er zijn veel LARP-ers (Life Action Role Play) die hun kostuums zelf maken en genieten van evenementen waarin zij zich wanen in andere tijden, meestal nog verder terug in de tijd: de Middeleeuwen.  Ook bezoekers van die evenementen, fesivals en fairs zijn vaak geinteresseerd in alles dat met 'vroeger' te maken heeft.

Zodra jouw familie, vrienden of collega's weten dat je super handig bent achter de naaimachine, zullen zij jou lief aankijken of je voor hen, of een vriend-van-een-vriend, een middeleeuwse jurk wil maken of kan helpen met het ontwerpen van een complete, unieke outfit.  De kleding is namelijk duur, het bevat veel stof en het zijn geen kleren die je in de winkel om de hoek koopt. Specialisatie rond een thema drijft altijd de prijs omhoog.

En voor jouzelf? We deelden al onze bevindingen over de blouse van naaipatroon  Butterick 4486. Een leuke blouse die je ook in het dagelijks leven kan dragen. Zeker nu 'The bubble' een trend is!
Picture
Cosplay & Fantasy
En van LARP belandt je zo weer bij Cosplay & Fantasy. Alleen al om het feit dat de naaipatronen vaak in dezelfde categorie passen en veel naaipatronen voor beiden doelen bestemd zijn. Cosplay staat losser van de realiteit en een paar hoorns op je hoofd of een paar extra vleugels op je rug... moet kunnen.

Ook kun je helemaal los gaan met bijzondere stoffen zoals Organza, plastic, metallic stoffen en extreme bormen en kleuren.  Cosplay is tenslotte gebaseerd op stripfiguren, superhelden, films & series en is niet beperkt tot een bepaalde tijdperiode.

Iedereen die het liefst gewoon dagelijkse kleidng naait zal het ook leuk vinden om eens een megarok van tule te maken of een Science Fiction kostuum van blauwe lak stof. Waarom? Gewoon om eens gekke stoffen uit te proberen, naaipatronen te gebruiken die je normaal nooit zou gebruiken of om eens lekker los te gaan in creativiteit!
Picture
Conclusie:
En dan na enorm veel creatieviteit, meters stof en dankbare vrienden, buurmeisjes of buurjongens, kinderen of klanten, heb je weer zin om iets voor jezelf te maken. Nee, geen badjas, sweater of huisbroek, maar iets super chiques zoals een écht Dior mantelpakje, een Chanel-style jasje of een lange gala-jurk voor de feestdagen.

Niets zo fijn is als je te ontsnappen, om rustige momenten achter de naaimachine voor jezelf te claimen en om iets te dragen dat uniek is. Uniek, persoonlijk, zelfgemaakt, duurzaam en misschien wel over-the-top chique of klassiek.

Daarom dus. Naaien is leuk !

Vogue V1520, een chique, betaalbare avondjurk

10/11/2020

 

Feestdagen-serie met creatieve suggesties,
naaipatronen en stoffen

Picture
Dat de feestdagen dit jaar anders zullen zijn dan 'life as we know it' is iedereen nu wel duidelijk.  Citytrips naar de grote steden om 'even' kerstinkopen te doen, massaal op skivakantie of grote diners met familie en vrienden, zit er echt niet in...

Maar de mens is creatief en dus gaan we het anders vieren.  Maar hoé denken velen....  Wij kunnen dat niet voor je invullen maar we hebben wel leuke suggesties en ideeën, mooie naaipatronen (haalbare qua deadline!) voor jou gevonden, en vooral: mooie (betaalbare) stoffen!


Vogue 1520: een chique avondjurk
Een prachtige jurk is de Vogue V1520 van designer Badgley Mischka. Badgley Mischka is een designer die prachtige galakleding, bruidskleding en gelegenheidskleding maakt.  Dit ontwerp past precies in dat rijtje.

Het is een elegante jurk die een paar grote voordelen heeft.

Drie voordelen!
Ten eerste kleedt de jurk af.  Met andere woorden: deze jurk toont jou een paar kilo lichter. Dit komt doordat er plooien verwerkt zijn vanaf de borsten tot onder de taille.  Hier kun je dus mooi een buikje in verstoppen.  Misschien handig om er een extra shape-wear hemdje onder te dragen, maar in principe hoeft dat niet. Je eigen rolletjes vallen minder op door de rolletjes van de stof.

Ten tweede is de jurk van goedkopere stof te maken.  Kies je voor stretch fluweel of voor velours de panne, dan kost de jurk geen vermogen.  Dit zijn namelijk stoffen die niet in de dure prijscategorie vallen. De meeste stretch-fluwelen stoffen liggen beneden of onder de tien euro per meter. Hier later meer over.

Ten derde is de jurk tijdloos.  Als je deze jurk later nog eens draagt voor een feestelijke gelegenheid zal de jurk echt niet oubollig zijn.  Het heeft geen modieuse elementen en het is maar net wat je er zelf bij draagt qua sierraden, schoenen, tasje of haardracht.
Picture
Zacht oker-kleurige stoffen van Budgetstoffen.nl: stretch fluweel, satijn goud, pailetten goud en tricot voering oker.
Welke stof en kleur kies je?
Op het naaipatroon worden deze stoffen geadviseerd: Stretch Velvet, Sequin Mesh, Rayon Spandex. En door de voering: Tricot. Met 'sequin mesh' wordt stretch pailletten stof bedoeld en 'Tricot' voor de voering is ene (te) korte omschrijving van: tricot charmeuse voering. 
Belangrijk is dat de stoffen in zowel de lengte als de breedte goed kunnen stretchen.  Op de zijkant van een naaipatronen envelope staat vaak een streep met verlenging aangegeven. Hiermee wordt bedoeld in hoeverre de stof rekbaar moet zijn. De stof zou je moeten kunnen uitrekken van 10 cm. naar 15 cm. 
Zolang je kiest voor Stretch fluweel of velours de panne, hoef je dit niet dubbel te checken. Dee stoffen staan bekend om hun stretch-eigenschappen.

Bij budgetstoffen hebben wij stoffen voor jou gevonden:

1. een prachtige lichtblauwe stretch fluweel
Fluweel-velours

2. of een stretch fluweel met een motiefje erin
Fluweel velours met design

3. en als voeringsstof:
Tricotvoering petrol blauw

Wij kozen voor blauwe tinten omdat deze zo mooi staan bij feestelijke gelegenheden en bijna altijd mooi past bij huidskleur en haarkleur.  En ook bij goud én zilver.  Blauwe stoffen zijn eindeloos te combineren en wat minder voor de hand liggend dan de traditionele kleuren voor de feestdagen zoals rood, groen, goud en zwart.

Een andere favoriet van ons:
lycra velours zacht oker

De kleur Okergeel is een nieuwe trend. Okergeel is een warme, zachte kleur, back to basics en past erg mooi bij goud- en warme kleuren. Deze Vogue V1520 uitgevoerd in okergele kleuren zal een erg mooie keuze zijn voor bijivoorbeeld Oud & Nieuw!  Reken maar dat je zal opvallen, ook al is het via een digitale verbinding met vrienden.
Picture
Een prachtige lichtblauwe stretch fluweel, Stretch fluweel met een motiefje erin en Tricotvoering petrol blauw

Naaien en knippen:
Bij het knippen van de stof moet je even goed opletten. Leg de stof niet dubbel, maar enkel op een tafel of op de grond. Het voorpand heeft alleen al de volle ruimte nodig omdat deze in een grote boog wordt geknipr, vanwege de rimpels. Kijk goed naar hoe vaak je de stof moet knippen. De meeste panden namelijk maar één keer, zelfs de rugpanden.  Voor de voering geldt een ander knipschema. Zorg dat je voldoende stof hebt geknipt want het patroon bevat wel veel stof.
Stretch fluweel of velours de panne is niet gemakkelijk om te knippen. De stof glijdt snel weg.  Speld de patroondelen met extra veel spelden op de stof en gebruik gewichtjes in het midden van de panden.

Voor het naaien geldt hetzelfde. Veel spelden, desnoods vooraf rijgen. Dit voorkomt een hoop frustraties. Let erop dat je een stretchnaald gebruikt en een speciaal voetje voor (tegen) gladde stoffen is ook een erg fijn hulpmiddel.

Er zitten in dit patroon geen valkuilen of adertjes onder het gras.  Met een beetje naai-ervaring moet het te doen zijn, zolang je maar de tijd neemt om met de gladde en zeer elastische stof om te gaan.
Picture
Conclusie:
Wij hebben dit naaipatroon uitgekozen omdat het een jurk is die je redelijk gemakkelijk kan maken, de stoffen zijn niet duur en vooral omdat de jurk een prachtige feestelijk uitstraling heeft.
De jurk is bovendien tijdloos dus je kan de jurk bij meerdere gelegenheden aandoen, ook in de komende jaren, als (hopelijk) het weer mogelijk is de feestdagen met meer vrienden en familie te vieren.

Meer suggesties voor de 'alternatieve' feestdagen volgen.

En lees vooral:
Dressing up of dressing down?

Vogue V8893, een mooi, jasje of vest

8/11/2020

 
Picture
Vogue V8893 is een patroon van Claire Shaeffer uitgegeven door Vogue.  Claire Shaeffer kennen we van de boeken: The Couture Cardigan Jacket, Making Designers Trims en The Couture Skirt. Zij beschrijft in haar boeken hoe Coco Chanel haar beroemde Chanel-jacket ontwierp, de faux-wrap skirt en andere klassiekers.  Het naaipatroon V8893 is vest zoals deze door Coco Chanel vaak werd gemaakt én gedragen.

We hebben dit patroon gekozen om in de spotlights te zetten omdat het eigenlijk een combinatie is van een prachtig klassiek jasje, maar net zo fijn gedragen kan worden als homewear.
Dit is het type jasje/vest dat al gauw jouw lievelingskledingstuk zal zijn.  Lekker warm, comfortabel en 'gekleed' genoeg om niet het gevoel te hebben dat je de hele dag in je joggingbroek met hoody loopt.  Moet je onverwacht op Skype of zoom verschijnen?  De bovenkant van dit vest is een eye-catcher: pure eenvoud, pure couture.

Vogue V8893

Het Vogue naaipatroon is een patroon van een ruim jasje (vest), de hals, voorpand en zakken zijn met een band omzoomd en de mouwen bestaan uit drie delen. Het jasje is bedoeld voor de stoffen: Licht-gewicht tweed, wool crepe, jersey. Het is raadzaam om hiervan niet af te wijken. Als benodigheden heb je knopen nodig: knopen en een metalen ketting.

Naai-niveau: gemiddeld
Het patroon is betiteld als "Vogue AVERAGE".  Hier zijn wij het niet mee eens. Claire Shaeffer geeft fantastische gedetailleerde instructies, maar je moet wel naai-ervaring hebben om deze te begrijpen. Vooral de hals en de omzoming door middel van band, is een lastig klusje waar je inzicht en ervaring voor nodig hebt. Een zeer ervaren naaister zal de omzoming van de banden netjes voor elkaar krijgen.
Picture
Wij hebben het jasje van jeans blauwe gebreide stof gemaakt. De stof is lekker warm  en geeft meer een 'vest-uitstraling' dan een 'jasjes-uitstraling'. De omzoming door middel van band hebben we iets anders gedaan. Deze hebben we van dezelfde stof gemaakt, maar later nog een extra tres band eromheen gezet. Dit om iets meer kleur aan het vest te geven en, eerlijk toegeven, we hadden een foutje gemaakt...

Zoals gezegd lijkt dit vest eenvoudig om te maken maar dat is het zeker niet. Het is niet voor niets couture en een échte Chanel-klassieker. De binnenkant is bovendien net zo mooi afgewerkt als de buitenkant. Helemaal in de geest van Coco Chanel.

Met de instructies van Claire Shaeffer moet je er als gemiddelde naaister wel uitkomen, maar onderschat het niet. Daarbij komt ook dat gebreide stoffen, en lichtgewicht tweeds,  niet altijd gemakkelijk zijn om mee te werken.  Ze vallen snel uit elkaar of rafelen al als je ze knipt.


Pluspunten:
  • Het naaipatroon is tijdloos en helemaal in de geest van Coco Chanel door Claire Shaeffer
  • Het jasje/vest is echte Haute couture
  • Het jasje/vest is zeer comfortabel
  • De instructies van Claire Shaeffer zijn uitgebreid en duidelijk

Minpunten:
  • Het jasje is ongevoerd. Op de envelop van het naaipatroon staat echter vermeld: 'Lining: charmeuse, georgette'.  Dit is verwarrend.
  • De mouwen bestaan uit drie delen, dat is veel en meer een klusje voor een ervaren naaister
  • Let goed op de maatvoering: het vest valt erg ruim.

Mogelijke aanpassingen:
Je kan het naaipatroon zelf aanpassen door er bijvoorbeeld toch een voering in te maken, de mouwen in twee delen uit te voeren in plaats van drie delen en wil je het vest nóg comfortabeler: kies voor French terry of dikkere joggingstof.
Ook zou je de banden in een andere kleurstelling kunnen maken.
Picture
Samengevat:
Vogue V8893 is een bijzonder naaipatroon om het Chanel-Stijl jasje/vest te maken volgens de visie van Coco Chanel en uitgelegd door Claire Shaeffer. (in de instructies bij dit patroon en in al haar boeken). De instructies zijn zeer uitgebreid en duidelijk. Toch blijft dit jasje een uitdaging voor iedere naaister. Houdt hiermee rekening als je nog niet zoveel ervaring hebt met 'couture sewing techniques'.

Dit jasje is zowel een vest als een jasje en kan heel casual/comfortabel zijn, maar ook pure couture en klassieke eenvoud.  Het hangt er een beetje vanaf welke stof en hoe je het verder afwerkt.

Eén ding is zeker: het zit heerlijk!
Picture
Lees meer:

Chanel Couture; The little French Jacket;
a Cardigan or Jacket ?

Chanel Lente -Zomer 2021

6/11/2020

 
Picture
Zin in de lente of zomer 2021, of denk jij daar nog helemaal niet aan...? We leven in rare tijden en door de corona-crisis durven de meeste mensen niet eens zo ver vooruit te denken. Natuurlijk denken we al aan de feestdagen, hoe gaan we deze invullen?  Maar om nu bezig te zijn met de mode van het voorjaar 2021, dat lijkt wel heel ver weg...

Modehuizen & trendwatchers
Maar de meeste modehuizen zijn gewend om in de toekomst te kijken. Zij bepalen hoe het straatbeeld er straks uitziet. Natuurlijk zijn er maatschappelijke ontwikkelingen die niet zijn te voorspellen en worden er blunders gemaakt.  Wat dacht je bijvoorbeeld van alle hoofdcaps en strakke hoodies die op de catwalks opduiken maar ineens knap onhandig zijn? In verband met het verplichte mondmasker in vele landen?  Je hebt toch echt je oren nodig om de elastiekjes van het mondmasker achter te doen...

Anderszijds spelen modehuizen en trendwatchers ook erg snel in op maatschappelijke veranderingen en ontwikkelingen. In'Living in a bubble' kun je lezen hoe de mode zich aanpast aan het dagelijks leven van mensen. We hoeven tenslotte niet meer - strak in een pak - het huis uit om naar een vergadering te hollen.  Veel mensen zijn thuis.  Er netjes, maar comfortabel uitzien, is een goed streven.
We leven in een sociale bubble, en we kleden ons naverwant.
Chanel Lente-Zomer 2021
Wat zien we tijdens de prachtige catwalk van Chanel?  In ieder geval veel afstand en ruimte tussen de modellen.  Social distance in een chique concept. 

We zien veel frisse, lichte kleuren. Vooral roze en licht rood is opvallend aanwezig en tot onze grote verrassing hier en daar ook een felle print.

We zien het klassieke Chanel-jasje telkens weer terugkomen boven korte rokken en broeken. Bouclé katoen in overdaad,  mooie zwarte, antraciet en witte kleuren in prachtige stoffen verwerkt. Ook veel jurken van Bouclé katoen met  sterke maar ook een erg elegante uitstraling.

En zoals altijd zien we veel zwart, parels, randen en franjes als de typische Chanel-elementen. We hebben het gevoel dat modehuis Chanel met deze collectie dichtbij zichzelf is gebleven. Enkele outfits met een overdaad aan logo, glitter pailletten en ruffles, vinden we iets minder. Maar ieder zijn of haar smaak.

Kijk en geniet en hopelijk haal je er net als wij, veel inspiratie uit. Én zin in de lente 2021!

Stoffenkennis: zo zacht als fluweel

5/11/2020

 
Picture
Bij 'fluweel' denkt iedereen meteen aan synoniemen zoals: zacht, chique, luxe, klassiek en gala-kleding.  En dat klopt.  Fluweel is een prachtige stof die door de glans extra dimensie geeft aan kleur en vorm. Maar wat is nu eigenlijk fluweel en waarom heeft het zoveel verschillende namen?

Fluweel als stofsoort
Fluweel of 'katoenfluweel' wordt op een bepaalde manier geweven en diep afgesneden of geschoren. Hierdoor ontstaat er een 'vleug' in de stof. Een vleug wil zeggen dat de richting en het licht, de kleur bepalen. De kleur kan donkerder lijken of juist lichter. 
Als je fluweel naait is de draadrichting (vleugrichting) van groot belang. Je kan de vleug ook voelen om er met je hand over heen te gaat.  Je strijkt dan tegen de draden in, of met de draden mee.

De vleug omlaag: de stof lijkt lichter van kleur.
De vleug omhoog: de stof lijkt donkerder van kleur.


Fluweel bestaat alleen in effen kleuren.  Soms zit er een patroon/design in, maar meestal is het gewoon uni van kleur. De stof voelt dik aan en valt onder de categorie: winterstoffen.
Picture
Voordelen en nadelen van fluweel:
Een groot voordeel van fluweelstof is dat de stof altijd mooi oogt: chique, luxe, klassiek en tijdloos. De stof is sterk, niet heel erg duur en gemakkelijk verkrijgbaar.

Nadeel van fluweel is dat de stof niet slijtvast is. De stof is ook niet duurzaam om te maken, er is veel restafval en het productieproces is duur.
En voor naaisters is de stof niet prettig in gebruik.  Het glijdt snel onder je naaivoetje vandaan en je hetzelfde geldt voor knippen:  speld de stof zoveel mogelijk, zodat deze niet wegglijdt tijdens het knippen. Meer tips hiervoor, zie lees onze blog:  Jij bent een moeilijk stukje stof!

Door de vleug moet je ook goed op het knipschema letten en heb je vaak meer stof nodig dan in het geval van een stof zonder vleug.  Dit maakt de relatief goedkope aanschaf weer te niet, doordat je extra stof nodig hebt.
Picture
Is corduroy ook fluweel?
Cordoroy valt vaak onder de categorie: fluweel. Corduroy is echter geen fluweel. Het heeft een iets andere samenstelling.  Daarnaast is corduroy ook geribbeld door de weeftechniek die wordt gebruikt.  Toch oogt corduroy net als fluweel: luxe, warm, chic en tijdloos.  Corduroy wordt vaak als iets robuuster en meer casual gezien. De stof slijt helaas vaak snel, vooral bij broeken.
Picture
Velours of velours de panne
Velours wordt geweven of gebreid.  Als de stof gebreid is, dan is de stof zwaarder en is geen fluweel.
Geweven velours wordt echter op dezelfde manier als fluweel gemaakt en wordt daarom ook als fluweel beschouwd. Geweven velours is dikker dan fluweel. Deze velours wordt ook vaak gebruikt voor interieur en als gordijnstof.

Velour de panne is gekreukeld, de vleug gaat alle kanten of en de stof is licht en zeer elastisch.
Velours de panne wordt ook vaak stretchfluweel genoemd. Ook worden termen als Lycra velours gebruikt of Lycra fluweel.
Velours de panne is een goedkope stofsoort en ideaal voor Cosplay, carnaval of gala-kleding waarbij het vooral om kleding gaat die strak moet zitten en goed elastisch is. Het oogt iets goedkoper dan echte fluweel maar is dus goedkoper en beter geschikt voor strakke, figuur-accentuerende, kleding.

Om het nóg ingewikkelder, of juist duidelijker, te maken. Fluweel kan ook gewoon stretch fluweel zijn. Het heeft dan hetzelfde uiterlijk maar een klein deel stretch erin verwerkt.  De stretch fluweel oogt dus rustiger als velours de panne maar is minder elastisch of rekbaar.
Picture
Zijdefluweel of fluweel met een design
Tot slot zijn er ook nog variaties qua grondstof en design.  Zowel zijdefluweel als fluweel met een design zijn niet zo gemakkelijk verkrijgbaar. Toch zijn deze stoffen de moeite waard om naar op zoek te gaan. Het zijn prachtige stoffen voor feestelijke kleding, Cosplay, LARP en Haute couture.

Wij hebben voor jou gevonden: Lycra velours met reliëf.

Maak er iets moois van, dat gaan wij ook doen!
<<Previous
    Naar de website
    English BLOG
    Picture
    Picture
    GRATIS E-book Stoffenkennis


    Creatieve Community:

    Dit is het Nederlandse blog van de Engelstalige website SewingChanelStyle. Wij zijn een non-profit website. Gemaakt  door enthousiaste-lingen voor hobby-naaisters;  met als doel: het delen van naaipatroonreviews, pro-duktenreviews, boekrecensies en informatie over Chanel-Style couture. 

    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Marga van der Vet, Content Creator, 50+ model en Couture naaister


    Categorieën:

    All
    Accessoires
    Alles Over Naaien
    Best Buys
    Boekrecensies
    Duurzaam & Bewust
    Feestdagen Suggesties
    Fotografie
    Gastblogs
    Geschiedenis
    Info Over Chanel
    Klassiekers!
    LARP & Cosplay
    Naaipatronen
    Naaiproducten Reviews
    Nu Nieuw Nieuws
    Outdoor Kleding
    Stoffenkennis
    Tas Tassen FanTAStisch
    Tips & Tricks
    Trendy Of Tijdloze Trends

    Picture
    Kostuum makers voor: Cosplay, LARP, Dirndl - Oktoberfest, Gothic, Steampunk, Fantasy & Historical outfits
    Got questions, concerns, or suggestions? Send them over to sewingchanel@gmail.com! 
    If you own rights to any of the images / video, and do not want their release, please CONTACT us and the content will be removed immediately.

    * Disclaimer: Some photos are not taken or owned by me. They are used solely for the purpose of discussion, comment and as a visual aide to convey the beauty of the object to you, the viewer. These images are not intended for any commercial purpose.

    Archief:

    February 2023
    January 2023
    December 2022
    November 2022
    October 2022
    September 2022
    August 2022
    July 2022
    June 2022
    May 2022
    April 2022
    March 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    September 2021
    August 2021
    July 2021
    June 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018

    Marga van der Vet,
    Content Creator:

    Picture
    Leuke, lekker leesbare boekrecensies en columns!
    Picture
    Paardencolumns, verhalen, series en gastbloggers.
Proudly powered by Weebly
  • Home
    • Beginners Gids
    • Disclaimer (EN)
    • Disclaimer (NL)
    • Contact
  • Blog (NL)
  • Blog (EN)
  • Sewing Patterns
    • Sewing Patterns by number
    • The Classics
    • Hats & accessories
    • Cosplay, LARP & Fantasy
    • Oktoberfest - Dirndl
  • Chanel-Style
    • Authentic versus Fake Chanel jackets
    • Chanel Cardigan or Jacket ?
    • Video's about Chanel
    • Video's Chanel catwalk collections
  • Book Reviews
    • Couture and Chanel books
    • (Couture) Sewing Books
    • Valuable sewing books
    • Sewing magazines Specials
  • Sewing Guide
    • Sewing a Chanel Style Jacket VIDEOS
    • Bags are beauties
    • DIY Outdoor Stuff!
    • Tips & Tricks
    • Fantastic Fabrics
    • Sustainable ideas
    • LARP & Cosplay