Een Chanel-stijl jasje gemaakt van restantjes stof? Ja, dat kan. Ook al is jouw stapeltje stof echt maar heel klein. Met iets meer dan een meter stof (in totaal!) ga je het al redden. Hoe je dat doet, lees je in deze blog. Restanten stof en duurzaamheid Dat wij niet van verspilling houden, mag zo langzamerhand duidelijk zijn. We zijn al vaker met ideeën gekomen om iets te doen met restanten stof. Ook hebben we het al gehad over patchwork. Met het aan elkaar naaien van lapjes stof om tenslotte iets moois te maken van de 'lapjesdeken' is helemaal in. Het toont vooral aan dat je duurzaam bezig bent, niet van verspilling houdt en op- en top creatief bent! Maar je kan ook echt iets chiques maken van restanten stof. Zoals dit jasje! Naaipatroon met princessenlijnen We hebben gekozen voor een naaipatroon met princessenlijnen. We hadden zelf een naaipatroon gevonden in de oude mappen van 'Thuismode'. Dit jasje is kort, heeft princessenlijnen en behoeft geen voering. Ideaal voor ons project. Alternatieven: Welk naaipatroon je ook kiest, zorg dat het naaipatroon deze elementen bevat:
Hierdoor kun je het echt met kleine stukken stof doen en alles tesamen vormt een leuk en chique jasje. Ons Chanel-stijl 'stof-restanten' jasje We hebben bouclé restanten stof gebruikt die allemaal bij elkaar pastte qua kleurstelling en een beetje hetzelfde waren qua samenstelling. Niet te stijve stof maar ook niet te losdradig. Let er ook op dat de ene stof niet rekbaar is en de andere stof wel. Dat werkt niet. Kies voor óf rekbare stoffen, óf niet-rekbare stoffen. De achterpanden hebben we van grijze bouclé stof gemaakt en de stof waar we het meest van hadden: de grote patroondelen van de mouwen en het midden achterpand gedeelte. De voorpanden hebben we gemaakt van de stof die we het mooist vonden en hier hadden we nog twee repen van over voor de kleinere gedeelten van de mouwen. De rafels zijn gemaakt van de voorpandstof en hier hebben we lange dunnen strengen van gemaakt. Omdat het jasje niet is gevoerd, hebben we de onderkant, de mouwen en de voorpand sluiting afgewerkt met een biasbandje (aan de binnenkant) en de rafels aan de buitenkant. Indien je minder stof hebt, kun je ook kiezen om de voorpanden open te laten hangen. Dit past altijd goed bij een Chanel-stijl jasje en laat de rafels nog mooier uitkomen. Aan versteviging hebben we niet gedaan. Deze viel ook niet mooi af te werken omdat er geen voering én geen facings in het jasje zit. Het jasje zit strak en is mooi getailleerd, hierdoor is het weglaten van de versteviging niet zo'n probleem. Het jasje extra warm (doordat de voering is weggelaten) maar ook kwetsbaar. Let hier goed op bij het dragen van het jasje en vooral wat je eronder draagt. Een t-shirt voorkomt schade; een blouse kan wel eens een draad van de bouclé stof mee naar binnen trekken door de knoopjes en manchetten. Conclusie:
Met restanten stof kun je veel doen. Mix de stoffen die je over hebt en maak er gerust iets orgineels van. Het is mooi als de kleuren goed bij elkaar passen, in ons geval: blauw, grijs, rood en roze, maar dat hoeft niet. Houdt deze regel wel in acht: zorg dat de stoffen qua structuur en compositie wel een beetje bij elkaar passen. (Een pied-de-poule stof of een geruite stofsoort erbij, zou te veel van het goede zijn...) Als je het jasje verder 'styled' met een effen broek, rok en een eenvoudig wit shirt eronder; dan kan een 'color-shock' mooi zijn. Nog steeds restantjes stof over? Maar er een clutch bij (zie de groene clutch) of verwerk ze extra in de rafels. Hoe dikker en langer de rafels, hoe mooier en hoe meer 'Chanel-stijl'! Succes! Comments are closed.
|
Hoe naai je een Chanel-Style jasje, we love Chanel Information, Historische kostuums, Couture & Sewing boek recensies en tutorials.
|