Als naaister is het ontzettend fijn om een lockmachine erbij te hebben. Een kledingstuk kunt u naaien zonder lockmachine, maar dan wordt het nooit zo mooi en professioneel als u eigenlijk zou willen. Mét lockmachine is de finishing touch gegarandeerd. Keurig afgesneden en gelockte zomen en randen. Mooi, mooi, mooi!
Een lockmachine erbij, maar…. Nu heeft u eindelijk besloten om een lockmachine te kopen en hoort u ineens ook de term “coverlock” vallen. Of “coverstich lockmachine” of “coverlock combinatie”. Help, wat is dat nu weer? Geen paniek, wij leggen het u uit: Wat kan een lockmachine? Een lockmachine of ook wel “overlocker” genoemd wordt gebruikt om rekbare stoffen aan elkaar te naaien en af te werken met de 3- of 4-draads overlocksteek. Uw naaiwerk krijgt hiermee een professionele uitstraling. Geweven of rafelige stoffen kunt u gemakkelijk mooi afwerken. Daarnaast kan de lockmachine ook nog blindzomen, keurige zoomranden en sierranden maken in meerdere varaiaties. De lockmachine snijdt en naait tegelijkertijd. Draai een willekeurig kledingstuk maar eens binnenstebuiten en zie de naden: keurig en kaarsrecht afgewerkt met een lockmachine. Een lockmachine is een aanvulling op uw naaimachine maar geen vervanging. Maar hoe zit het dan met deksteken? De termen deksteken of coversteken hoor je vaak als je gaat naaien met rekbare stoffen zoals elastische stoffen voor bijvoorbeeld een t-shirt, sweater of mooie jersey jurk. Ook jeansstoffen zijn tegenwoordig vaker elastisch zodat ze comfortabeler zitten. Maar die stoffen zijn lastig af te werken en hoe u ook uw best doet, het resultaat van het naaiwerk ziet er van “zelf-gemaakt” uit. Dit laatste zou een compliment moeten zijn, maar voelt altijd een beetje als nèt niet zo mooi dat je het in een winkel zou kunnen hebben gekocht…. Deksteken en coversteken zijn dus die steken die je onderaan, of bij de hals van een t-shirt ziet. Aan de goede kant van de stof ziet u een dubbele rij steken en aan de achterkant lussen. Deze steek is uiterst rekbaar en de beste optie om elastische stoffen af te werken. Misschien dacht u wel dat deze altijd machinaal worden gemaakt, maar niets is minder waar. Of het is natuurlijk wel waar, maar dit kunt u thuis ook. Met een coverlockmachine kunt u die steken maken en uw naaiwerk dus keurig afwerken! Deze coversteek of deksteek kunt u dus alleen op coverlock machines en op combinatie lock-coverlock machines maken en niet op een gewone lockmachine. (Tenzij deze, vaak duurdere lockmachine wel die optie heeft: kijk hiervoor in de handleiding.) Een coverlock machine wordt ook wel een Coverstitch of een covermachine genoemd. Lockmachine of coverlockmachine? Het onderscheid is dus vrij simpel. Een lockmachine is er voor het betere snij- en lockwerk. Een coverlockmachine is er voor de typerende deksteken die worden gebruikt voor zoomranden. Een combinatie van een lockmachine en coverlock bestaat ook. Deze machines zijn echter wel ingewikkelder in het gebruik. Een gewone lockmachine èn een aparte coverlockmachine werkt prettiger en efficiënter. U hoeft dan niet steeds de lockmachine te veranderen qua instellingen om de deksteken te maken.
Goed gereedschap is het halve èn hele werk! Mocht het nog steeds enige verwarring geven: denk dan maar aan een oven. In een oven kun je eten opwarmen, in een magnetron ook. Toch zijn dit beiden verschillende processen om voedsel te bewerken voor een lekkere maaltijd. Een oven-magnetron combinatie bestaat ook. Let dan wel goed op dat je de oven of magnetron goed instelt. Een gesmolten diepvriesmaaltijd inclusief de folie die eromheen zat, is geen goed idee. Maar om een culinair hoogstandje op tafel te zetten of gewoon een lekkere uitgebreide maaltijd voor de hele familie, heb je met beide mogelijkheden een grotere kans van slagen en koop je als het ware een stukje gemakzucht. Zelfgemaakt! Laten we het maar weer even bij het naaiwerk houden. Stelt u zich eens voor dat u een leuke zomerjurk wil maken van heerlijke elastische tricotstof. U naait de jurk in elkaar, hierna werkt u met de lockmachine de naden af. De coverlockmachine doet het laatste stukje werk: de jurk wordt prachtig afgezoomd met deksteken en ziet er nu perfect uit. “Heb je die ècht zelfgemaakt?” wordt er gevraagd. Niemand zal het geloven. Boekrecensie (in English) Naaien met de lockmachine van Julia Hincks:
Naaien met de lockmachine, Julia Hincks
Voor het snel en professioneel naaien van naden, zomen en decoratieve randen en steken gaat er niets boven de overlockmachine. Met dit boek haalt u, of u nu net bent begonnen met naaien of al veel ervaring hebt, alles uit uw machine. Onze review: prima !
iets minder prima ...
Onze conclusie: Het boek is kleurrijk en duidelijk. Toch geeft het een beetje het gevoel alsof het is geschreven voor moeders die babykleertjes maken. We zouden graag wat meer foto's willen zien van kleding of echte couture. Bernina overlockboek (in Dutch)
Product details:
Bernina Overlockboek Dit boek is een manual en tevens een verzameld document, geschreven door de firma Bernina. Het boek is uitgegeven in het Nederlands maar ook in andere vormen verkrijgbaar in meerdere talen. Het boek is uitgegeven in spiraalvorm, hierdoor kun je het makkelijk openleggen naast de lockermachine. Het boek is overzichtelijk en ingedeeld op technieken. Van basistechnieken tot en met bijzondere toepassingen. Niet voor niets is de subtitel dan ook: Toepassingen en technieken. Haal alles uit uw Bernina lockmachine! Is dit boek ook interessant voor naaisters die een lockmachine hebben van een ander merk, of erover nadenken om er één aan te schaffen? Ja zeker. Het boek is inspirerend en net zo geschikt voor andere merken Lockmachines. Ondanks dat het boek een giga hoeveelheid informatie geeft en het je kan duizelen voor je ogen ('Ik wist niet dat er zovéél mogelijk was met een lockmachine'), blijft het boek overzichtelijk en prettig om in te duiken. Vanaf nu zullen we het maar "Onze Lockmachine-bijbel" noemen. Een dikke aanrader dus ! Onze review: harstikke goed!
.. kón beter...
Opmerkingen: Dit is het boek waarop je zat te wachten. (en waarvan je wist dat die zou komen, maar niet in welke uitgave... etc.) Kijk vooral door de beetje oubollige styling heen, en geniet van de waardevolle informatie. Bestel er maar vast twee: want één ga je dag en nacht gebruiken en die zal er na verloop van tijd ietsjes minder fraai uitzien. (Oeps, kop koffie eroverheen, vol met aantekeningen en sticky-notes). De ander zal in de kast staan bij de waardevolle documentatie en manuals. En misschien is een derde óok nog aan te raden, als cadeautje voor die ontzettend creatieve vriendin. Wat zal ze er blij mee zijn! Haute couture betekent "hoog naaien" of "high fashion". Het is het creëren van exclusieve, op maat gemaakte, kleding. Ook genoemd: high-end-mode. In beide termen is het belangrijk dat de kleding van begin tot eind met de hand wordt gemaakt.
Exclusieve materialen; daar gaat het om! Haute couture is gemaakt van hoogwaardige, dure, vaak heel bijzondere of vrijwel onmogelijke stoffen. Niet alleen de buitenstof maar ook de voeringen, interfacing en alle overiegen materialen. We hebben het over echte zijde, echte metalen, houten of parelmoeren knopen, en de beste van de beste accessoires, naai-materialen: ritsen, hakken, het labelmateriaal enz. Het zit in het detail, dus zelfs de prijslabels, maatlabels etc. zijn vol met details, auteursrecht beschermde namen. De verpakking niet te vergeten: alles exclusief en bijna te mooi om uit te pakken of te dragen. Handwerk en naaiwerk .... Haute couture is genaaid met extreem veel aandacht voor detail. Er wordt vaak genaaid middels tijdrovende, met de hand uitgevoerde technieken. Het verschil tussen standaard naaien en couture naaien is een groot verschil. Vooral de geïnvesteerde tijd, de locatie van de ateliers (of fabrieken) en meestal de naaisters in kwestie. De couture-huizen werken met een zeer bekwame naaisters. Voordat iemand in de dure stoffen mag knippen of een couture-items mag naaien die besteld is door een zeer rijke klant, dan zijn zij al de meest ervaren en capabele naaisters van de wereld. Haute couture of couture? Haute is de naam. Haute verwijst naar 'high', de beste ', de meest professionele' enz. Haute couture is dus het beste van het beste. Een Haute Couture-kledingstuk is:
Maar hoe zit het nu met Prêt-à-Porter of Ready-to-wear? Het echte verschil tussen Prêt-à-Porter en Haute couture: Prêt-à-Porter = ready-to-wear. Hetzelfde prachtige couture-kledingstuk is niet gemaakt voor die ene exclusieve klant, maar wordt gemaakt in standaardmaten. De kleding is te koop voor degenen die het zich kan veroorloven. Het betekent nog steeds dat de kleding extreem duur is, maar ze zijn te koop... Ga je Chanel couture kopen, als je de loterij wint? Het is duur met hoofdletters. We weten allemaal dat een lippenstift al 30,00 euro kost, hoewel je voor 10,00 euro van de andere merken ook een prima lipstick kunt kopen. U betaalt vooral voor de merknaam, de verpakking, de geur, het luxe imago en vooral: een bijzonder gevoel om een CHANEL-lipstick te hebben! We weten ook het verhaal van de Chanel-bag. Als je de echte Chanel 2.55 model handtas bezit, loop je rond met een vermogen. De meeste handtassen beginnen rond de 5.000 euro en voor sommige (nieuwe) modellen moet je zelfs op een lijstje staan. Weken, maanden, misschien zelfs jaren wachten. En nu: stel je de couture maar eens voor: 'normale' kleding begint meestal rond de 10.000 euro, bijzondere couture gewoonlijk tussen de 50.000 en 100.000 euro, terwijl het bruidsjurk gemakkelijk euro 100.000 tot 150.000 kan kosten. Begin dus geld te sparen, of beter: begin zelf te leren couture te creëren. HAUTE COUTURE YOURSELF! Couture-huizen of fashionlabels maken geen massaproductie kleding. Ze maken hooguit 100 kledingstukken per jaar in plaats van 1.000, of zelfs hondrdduizenden exemplaren om de kleding over de hele wereld te verkopen .... Dus nu begrijp je WAAROM de échte Haute Couture zo extreem duur is. Welke keuze maak jezelf: de keuze tussen echte extreem-dure couture of goedkope kleding? Die keuze is eenvoudig want je moet je zelf kleden, dus koop je wat er beschikbaar is in de winkelstraat of op internet binnen je eigen budget. Couture is vaak slechts bereikbaar voor de riche and the famous, of je hebt dus net een lotteruij gewonnen.... Maar er is nog een optie: maak je eigen couture! Begin jezelf te leren naaien en je bent in staat om je eigen Haute couture te creëren. HAUTE COUTURE YOURSELF!
Omschrijving: Lewenstein lockmachine mulitlock 700DE, de populairste lockmachine van de Benelux. Sterke lockmachine, die eenvoudig is in te rijgen, kan zowel als 3 en 4 draads worden gebruikt. Deze overlockmachine heeft ingebouwde rolzoom dus ook heel simpel rolzomen. Met zware electronische motor en dus ook geschikt voor dikke stoffen. Differentieeltransport is geheel instelbaar, ook hele rekbare stoffen zijn geen enkel probleem met de Lewenstein 700 DE. Lewenstein 700DE makelijk en snel inrijgen met kleurcode's. 3 jaar Matri Garantie, 5 jaar Fabrieksgarantie. Nu met gratis instructie film alleen bij Matri, met deze film weet u precies hoe u het meeste uit deze machine haalt. Na Bestellen / Betalen ontvangt u een link om deze film gratis op uw computer te kunnen bekijken.
LEWENSTEIN 700DE: Snel en eenvoudig. Dankzij de 1300 steken per minuut, het eenvoudig inrijgen en de automatische draadinleiding van de onderste grijper, kunt u snel en moeiteloos aan uw naaiwerk beginnen. Deze overlockmachine heeft ingebouwde rolzoom dus ook heel simpel in het rolzomen. Met zware elektronische motor dus ook geschikt voor dikke stoffen. Levering: Het product is binnen 24 uur na bestelling geleverd. Verpakking: Doos (7 kg.) 32 x 35 x 38 cm. Uitpakken en eerste indruk De lockmachine zit stevig ingepakt met veel piepschuim. Het moet haast wel onmogelijk zijn om een beschadigd product te ontvangen. Aan de zorgvuldigheid van de verpakking zal dit in ieder geval niet liggen. De lockmachine wordt geleverd met een handig opvangbakje. Dat scheelt een hoop draden en stof! Het bakje is niet groot maar past goed. De lockmachine oogt sober. Voor een techneut die gek is op knopjes, technische snufjes en knipperende of zelfs lichtgevende lichtjes, is dit wellicht een teleurstelling. Voor een naaister die houdt van eenvoud, duidelijkheid en geen overbodige tierelantijntjes is dit een plaatje om te zien. De behuizing is van hard plastic (niet van metaal). Dit is waarschijnlijk om het gewicht te beperken en de lockmachine niet een oubollige uitstraling te geven. De vorm heeft veel rondingen en geen scherpe hoeken. Hierdoor oogt de machine vriendelijk, vrouwelijk en vooral gemakkelijk in het gebruik. De machine staat stevig op tafel. Aan de slag! 1. De cover en handleiding: De bijgeleverde cover (plastic hoes) is van eenvoudig plastic. Ideaal om even snel over de lockmachine heen te doen tegen stof. Erg mooi is de hoes echter niet. Tijd om er één te gaan maken! De handleiding is viertalig, Nederlands, Duits, Engels en Frans. Gelukkig maar, want handleidingen die ook nog eens Pools, Tsjechisch of Deens zijn, ogen vaak zo overvol dat het lastig is om steeds maar weer de Nederlandse instructies te volgen. In dit geval: meteen de eerste taal, uiterst links van de pagina dus. De handleiding is in A4 horizontaal formaat. De letters zijn klein (leesbril nodig!) maar de tekeningen zijn gelukkig groot en duidelijk schematisch weergegeven. 2. De voorbereiding Dan komen we al snel bij de moeilijke start van het naaien met een lockmachine, namelijk: het inrijgen! Artikelen vol zijn hierover geschreven, want het inrijgen is vaak zó lastig dat er genoeg naaisters zijn, die de lockmachine het raam uitgooien. Of na verloop van tijd de strijd opgeven en gedoemd zijn om eeuwig te knippen en zigzaggen. Altijd jammer, want ook al is dit proces lastig: als je het eenmaal begrijpt en goed toepast heb je zo ontzettend veel plezier van een lockmachine! (zie onder punt 3.) De verlichting is goed. Het gloeilampje schijnt duidelijk en gericht. Het lampje is zelf te vervangen. Dit staat duidelijk beschreven in de handleiding op de allerlaatste pagina (40). De voorbereidingen zijn ook te zien op de video’s: https://www.matri.eu/lockmachines/lewenstein-lockmachine-700de 3. Draden inrijgen: De handleiding is duidelijk, ook voor een beginner. De draden inrijgen wordt per draad beschreven op een hele pagina. Het inrijgen van de bovengrijper en de ondergrijper is even lastig maar zowel de handleiding als de binnenzijde van de klep geven het duidelijk aan, per kleur. Geef de moed niet op als het de eerste paar keren nog even lastig gaat. Op den duur gaat het net zo gemakkelijk als de naaimachine inrijgen en denk je er niet eens meer aan. Tip: begin met rode draden. Hierdoor zie je gemakkelijker wat je doet en maak je minder snel vergissingen zoals bij witte draden. BELANGRIJK: bij de aanschaf van deze lockmachine krijgt de koper een video-workshop, die is te zien via een You-tube link. Het instructiefilmpje duurt 25 minuten en is een zeer duidelijke en uitgebreide les over locken met de Lewenstein lockmachine. Het inrijgen van de draden wordt duidelijk en stap-voor-stap voorgedaan. De video is qua snelheid zo afgestemd dat je mee kan doen. De meeste instructie-video’s gaan vaak zo snel dat je continue het filmpje op pauze moet zetten. Dat is hier niet het geval. Ook al lukt het inrijgen prima, het filmpje is zeker de moeite waard als goede kennismaking met de lockmachine, maar voor een ervaren lockster. Er is altijd wel iets waardoor je wordt verrast omdat je de mogelijkheid over het hoofd hebt gezien of het tot voorheen niet nodig vond. Deze video-workshop is de moeite waard dubbel en dwars waard. 4. Het locken: Bij een naaimachine moet je zoveel mogelijk afblijven van de draadspanning die meestal meteen goed staat ingesteld. Bij een lockmachine kun je met de draadspanning ‘spelen’. Op pagina 24 en 25 van de handleiding staat een uitgebreide tabel wat je moet doen als één van de vier draden niet goed staat ingespannen. Tip: In het boek ‘Naaien met de lockmachine’ van Julia Hincks, staat beschre-ven hoe u ook mooie steken kunt maken met 2, 3 of 4-draads-instellingen. Het geluid van de motor is normaal. De vrije-arm optie is IDEAAL! Zie maar eens een mouw netjes te locken als die vrije-arm optie er niet is. Dat is toch een hoop gedoe met de stof. De vrije-arm optie maakt het naaien van couture een stuk eenvoudiger omdat je secuurder kunt werken. 5. Extra’s: De bijgekochte lockmachine-voetenset is vooral aan te raden als u de lockmachine intensief gaat gebruiken. https://www.matri.eu/naaimachine-onderdelen/overlock-machine-voeten/lewenstein-overlock-voeten/overlock-voeten-set-5-stuks-1332 Deze set maakt het mogelijk om te blindzomen, elastische stoffen beter te locken, koorden of parelkettingen in te rijgen, en te biezen en rimpelen. Bij de voeten set zit ook de blindzoom voet, dit is echt een ideaal voetje als je grote stukken wilt blindzomen, bv gordijnen. Blindzomen lijkt altijd omslachtig maar met dit voetje is het een fluitje van een (euro)cent. We hebben de voetjes uitgeprobeerd en waren vooral enthousiast over de rolzoom-voet. Dit is ideaal bij dunnere stoffen en ziet er toch beter uit dan normaal omzomen. Ook is het echt veel fijner om dit op de lockmachine te doen dan op de naaimachine. De parelvoet is een mooi extra toebehoren voor het afwerken van een echt couture kledingstuk. U zult dit waarschijnlijk niet zo vaak doen, maar als die mogelijkheid er is, en het helemaal niet zo moeilijk is als je in eerste instantie denkt, gaat u het vast vaker doen. Het geeft tenslotte een finishing touch of een persoonlijk tintje aan een kledingstuk, die je niet gauw in een winkel zult zien hangen. Plan een middag om te gaan oefenen met de voeten en die tijd zal zich terug betalen in nóg mooier naaiwerk! Een uitleg van het gebruik van de voetjes: via deze link. Onderhoud Op zich hoeft u niet veel te doen aan deze lockmachine. In de handleiding staan tips voor het onderhoud en trouble-shooting bij problemen. Ook op de website van de leverancier staan een paar linken met tips voor onderhoud. Onderdelen zijn tevens altijd verkrijgbaar: https://www.naaimachine-onderdelen.eu/ Zoekgeraakte handleidingen kunt u ook gemakkelijk weer terugvinden door deze te downloaden. Deze handleidingen zijn per merk en type lockmachine tevens te vinden op bovengenoemde link. Vervanging van de mesjes en het lampje zijn duidelijk beschreven in de handleiding. Doe s.v.p. altijd de lockmachine eerst uit! De mesjes vervangen is overigens een klusje dat je niet vaak zult hoeven te doen. De mesjes zijn op zich vlijmscherp en hebben een lange levensduur. TIP: koop ALTIJD een extra set mesjes bij de lockmachine. Het gebeurt namelijk erg vaak dat je toch per ongeluk een speld ‘meelockt’ en hoe snel Matri ook is, dan moet u toch weer een dag wachten op een nieuw mesje. Zie deze extra aanschaf niet als extra kosten maar als noodzakelijk onderdeel van de lockmachine. ONZE CONCLUSIE
Beginnende naaisters vragen zich vaak af of zij écht wel een lockmachine nodig hebben en wélke lockmachine geschikt voor hen is. Wij helpen u op weg:
Waarvoor gebruik je een lockmachine? Een lockmachine doet dingen die een naaimachine niet kan. Een (goede!) naaimachine kan praktisch alles maar een lockmachine kun je zien als het toetje na een heerlijke maaltijd. De finishing touch, het toefje slagroom op de taart, het gouden draadje dat uw naaiwerk zo netjes afmaakt. Kunnen we nog meer metaforen verzinnen? Vast wel, maar laten we bij de (naai)les blijven. Een lockmachine kan bijvoorbeeld zonder enkele moeite elastische materialen aan elkaar naaien en afwerken met een 3- of 4- draadssteek. Dat zijn van die steken die je altijd onderaan een t-shirt ziet. Draai je t-shirt of hemdje maar eens binnenstebuiten en kijk even naar beneden. Dat keurige randje dus. Zelfs de beste naaister van de wereld krijgt dat niet zo netjes voor elkaar met een naaimachine. Een lockmachine naait en SNIJDT namelijk tegelijkertijd de stof. Dus leg die zigzag-schaar maar weg en werk voortaan uw eigengemaakte kleding af met een lockmachine. Het resultaat zal net datgene zijn dat onderscheidt maakt tussen opmerkingen als: “Mooi jasje, mmm… zelfgemaakt?” en “Wauwwww, wat een mooi jasje. Ga wég, dat heb je toch niet zelfgemaakt???” Zo dus. Daarnaast kan een lockmachine ook siernaden maken, zelfs kralen of pareltjes aan de stof rijgen en nog meer van dat soort kunstjes. En mocht u achter uw naaimachine zitten met een giga-lap stof dat een gordijn moet worden: een lockmachine maakt van die grote klusje een fluitje van een cent. Maar dat zullen we aan niemand doorvertellen, want u heeft zonet enorm veel geld uitgespaard door zelf uw gordijnen te maken. Waarom heb je een lockmachine nodig? Dus, daarom dus. Om al die dingen die een lockmachine kan en een naaimachine niet. Of misschien kan de naaimachine het ook maar dan heb je wel weer speciale voetjes nodig. En boven alles: een lockmachine kan snijden en naaien tegelijkertijd. Breng nu je naaimachine niet meteen naar de kringloop want de naaimachine en de lockmachine SAMEN zijn de perfecte partners om mooi naaiwerk te leveren. Met een lockmachine naast een naaimachine, lever je mooier naaiwerk met een professionele uitstraling! Welke lockmachine heb je nodig? Lockmachines zijn er in verschillende prijsklasse te vinden. De goedkoopste is rond de 200-300 euro en de duurste zijn rond de 1000 euro. Het verschil tussen de goedkopere varianten en de dure exemplaren zit vaak in het feit dat een dure lockmachine een luchtpomp-inrijgsysteem heeft. Hierdoor hoef je zelf de draden niet in te rijgen, maar de draden worden als het ware door de machine heen geblazen, op weg naar het uiteinde bij de naalden. Dit is vooral voor mensen heel makkelijk die minder handig zijn met hun fijne motoriek of het geduld er niet hebben om de draden er zelf doorheen te rijgen. Voor de rest hebben de dure lockmachines vaak meer mogelijkheden qua steken en kun je sommige handelingen automatisch doen. Net als bij een naaimachine. Hoe duurder de naaimachine, hoe meer mogelijkheden. Professionele resultaten Vaak wordt de opmerking: “Heb je dat zelf gemaakt?” niet als positief ervaren door een naaister. Het klinkt een beetje alsof je het toch kan zien aan het ‘hobby-matige’ resultaat en het klinkt zelden als een compliment. Zodra je echter met een lockmachine aan de slag gaat, zul je die opmerking niet meer horen. Waarom eigenlijk niet? Omdat het naaiwerk nu zo netjes is afgewerkt dat het een professionele uitstraling heeft gekregen. Laat maar vast mooie labeltjes maken met je eigen naam erop of ‘self-made’, want niemand zal het geloven. Met een overlocker ziet je naaiwerk eruit als Haute couture selfmade! En "Heb je dat écht zelf gemaakt?" wordt een heel groot compliment dat je zult bevestigen met een trots antwoord: "JAAAAAA!" Een kort jasje, een half-lange jas of een echte hele lange jas. U zou denken dat, om van een kort jasje een lange jas te maken niet zo moeilijk is. Verleng de stof en je hebt dezelfde jas maar dan langer. Niets is echter minder waar... Lange jas = andere functie Een lange jas heeft een totaal ander functie. Meestal zijn lange jassen bedoeld om over de kleding te dragen om naar buiten te gaan. Hè, hè, dat weet toch iedereen? Dat klopt, maar in de naai-wereld worden er nog wel eens lelijke vergissingen gemaakt. Ruimer en wijder Jassen worden vaak onderschat qua naai-technieken. Naaipatronen worden namelijk iets minder serieus genomen als jhet om lange jassen gaat. Veel naaisters die vaker een lange jas hebben gemaakt, weten echter dat een lange jas naaien net zo secuur werk is als het maken van een kort jasje. En dat het maken van een lange jas ook helemaal niet zo eenvoudig is. Hoe vaak hebben wij, ondergetekenden, wel niet meegemaakt dat een lange jas 'gewoon niet klopt'? Vaker helaas dan ons lief was. Wat wordt genaaid? De voering hangt over, de schouders hangen af of de jas zit alleen maar goed met een heel dun t-shirtje eronder. Maar dat was helaas niet de bedoeling. Zouden we toch het patroon iets minder serieus hebben genomen? Of is de stof gewoon niet geschikt? Wij wijzen dus graag op het feit dat een lange jas maken net zoveel liefde, kennis en ervaring vraagt dan het maken van een kort jasje. Misschien nog wel meer, want u werkt tenslotte met nog meer stof en materialen. Een lange jas in Chanel-stijl? Kan dat? Ja, wel degelijk. Een lange Bouclé of tweed jas met een gequilte voering zit als een huis en wil je eigenlijk het hele jaar door aan. Zo lekker warm, zo lekker comfortabel! Het is even een flinke klus: maar dan heb je ook wat. Aan de slag! Wij helpen u het juiste patroon te vinden, de juiste stof te kiezen en wij hebben veel inspiratie voor u. Lange jassen: de liefde van uw leven. Dit laatste is wellicht een beetje overdreven. Maar het is wel een feit: een lange jas, zelfgemaakt, in de stijl van Chanel, is iets om ontzettend trots op te zijn en heerlijk om te dragen. Meer info: Naaipatroon review Burda 6462 Images: Vogue
|
Hoe naai je een Chanel-Style jasje, we love Chanel Information, Historische kostuums, Couture & Sewing boek recensies en tutorials.
|