Geschreven in samenwerking met Boekrecensiesblog
Gisteren, 13 juni 2020, was het de dag van de naaimachine! Dat klinkt oubollig, maar is het zeker niet. De naaimachine-revival is een feit! Mede dankzij de Corona-crisis en alle creatievelingen die zelf aan de slag gingen met mondkapjes maken.
Quilty pleasures Over naaimagazines (ook voor kinderen: ZigZagZoom magazine!) en naaiboeken hebben we al vaker geschreven. Wij zijn namelijk best wel creatief en waarderen dan ook de boeken die hier over gaan. Maar ook boeken die vallen onder de categorie: ‘Quilty pleasures’, de zogenaamde ‘must-have’ boeken, modetrends en tips & tricks. Na een indrukwekkende roman of een loei-spannende thriller, is een boek over mode of iets creatiefs, gewoon even een lekker tussendoortje. Green Designed fashion En ineens kijkt het boek ‘Green Designed Fashion‘ van Christine Anna Bierhals mij aan. Het lag al een tijdje tussen mijn stapel ‘nog te lezen boeken’. Het boek ziet er mooi uit. Vierkant formaat, aantrekkelijke voorkant en een beetje een combinatie van glossy en alternatief. Een eco-fashion glossary! Pagina voor pagina komen er designers met foto’s van hun ideeën over mode, trends en ontwerpen langs. Onbekende namen maar ook bekende namen zoals Filippa K, American Apparel en Levi’s. Op de linkerpagina twee kolommen met tekst en uitleg: Engelstalig en Duitstalig. In korte stukjes wordt geschreven hoe de designers bezig zijn met het milieu en hun eigen collecties. De meesten blinken uit in creativiteit maar zijn ook innovatief. ‘Sustainability’ is een woord dat (gelukkig!) vaak wordt genoemd, even als ‘environmentally friendly’ en ‘social responsible’. Stuk voor stuk leggen zij uit waar hun nadruk op ligt. Bij de één is dat vooral de keuze van materialen (grondstoffen), bij de ander is dat support aan een organisatie of doelgroep. Zuinig zijn met grondstoffen is een goede zaak De designers, uit alle landen van de wereld, zijn van goede wil en doen er alles aan om hun branche te ‘vergroenen’. Een goede zaak, want bij ‘mode’ denken we al gauw aan nog-prima-kleding die je niet meer kan dragen omdat ze zó ‘uit’ zijn en dus niet meer acceptabel in het straatbeeld zijn. Of aan goedkope massa productie van de lage lonen landen waarbij uitbuiting een feit is. En vooral de slechte kwaliteit die er voor zorgt dat je na vijf wasbeurten het kleding stuk al weer weggooit.
Een domper op de feestvreugde
Het boek is prettig te lezen en straalt hoop en moed uit. Joepie! De wereld is aan het veranderen, nog even en we wonen in groene steden met frisse lucht en we dragen kleding waarbij we geen schuldgevoelens ervaren. Maar dan de domper: het boek is uit 2008! We zijn alweer dik twaalf jaar verder en er lijkt helemaal niets veranderd. Sterker nog, de keuze voor de consument is beperkt geworden tussen spotgoedkope massa-productie kleding of peperdure merkkleding. Groene toekomst? Maar ik blijf positief. Het is een mooi boek, was wellicht erg vernieuwend in 2008 en een feit is wel dat termen als ‘ethical-trade’, ‘Fair trade’, ‘sustainability’ en ‘organic cotton-label’ en ‘recycling’ begrippen zijn geworden die iedereen kent en nastreeft. Nu is het hopen op een vervolg van dit boek over alle designers die met hun vernieuwende ideeën voet aan de grond hebben gekregen en wel degelijk de massa-consument hebben bereikt. En terug naar de dag van de naaimachine: zelf produceren doen we ook steeds meer. Naaien als hobby is allang niet meer oubollig, maar milieu-bewust, modern en hartstikke groen!
Het boek is nog regelmatig verkrijgbaar via Bol.com, ook tweedehands.
Houd deze schrijfster in de gaten: Comments are closed.
|
Hoe naai je een Chanel-Style jasje, we love Chanel Information, Historische kostuums, Couture & Sewing boek recensies en tutorials.
|