In een documentaire over wijlen Britse fashiondesigner Alexander McQueen (1969-2010) konden we zien hoe een topdesigner zijn couture technieken leerde door jarenlang te oefenen op het maken van de perfecte blazer. Of beter gezegd: 'men suits'. Het is een vakmanschap om een goede op-maat-gemaakte kostuum te maken en pas als je dit onder de knie hebt, weet je hoe Haute couture écht in elkaar zit.
Alexander McQueen stopte op jonge leeftijd met school en werd leerling bij de bekende Savile Row-kleermakers Anderson and Shepherd (zie video hieronder) en later bij Gieves & Hawkes. Hier leerde hij alles over het maken van maatpakken. Alexander is helaas niet meer, maar zijn pakken zijn nog steeds even verfijnd en net zo stijlvol als altijd. De documentaire is zeker de moeite waard om te kijken, hier meer info: "McQueen is een documentaire uit 2018 van regisseur Ian Bonhôte. De film vertelt het verhaal van Brits modeontwerper 'Lee' Alexander McQueen. McQueen was een onopvallende jongen die altijd aan het tekenen was. Hij groeide uit tot een befaamde modeontwerper met een eigen merk, na eerder voor onder andere Gieves & Hawkesuit, Koji Tatsuno, Romeo Gigli en Givenchy te hebben gewerkt. McQueen leed echter aan depressies en was verslaafd aan drugs. Hij pleegde op 11 februari 2010 zelfmoord, negen dagen na de dood van zijn moeder. De film werd genomineerd voor twee British Academy Film Awards in 2019, deze van Outstanding British Film of the Year en deze van Best Documentary." (Wikipedia)
Men in black
Er is geen verschil in het maken van een vrouwelijk mantelpakje (of alleen een blazer) of die van een man. Toch wordt er vaak meer tijd en aandacht besteed aan kostuums voor mannen. Deze zijn ook vaker op-de-maat gemaakt en duurder door de tijd die er in wordt gestoken en de materialen die worden gebruikt. Als argument wordt vaak genoemd dat mannen langer met hun pakken doen. Of dit tegenwoordig ook nog zo is, valt te betwijfelen want mannenpakken worden net zo goed als massaproductie kleding gemaakt waardoor de kwaliteit vaak ten wensen over laat. Desalniettemin is de basis een interessant begrip omdat het mannenpak in de loop van de tijd minder aan verandering onderhevig is geweest als dameskleding. Een traditioneel 'tailoring' mensuit heeft een lange geschiedenis en er zitten vele Haute couture geheimen in verborgen. Net als in het beroemde Chanel-jasje van Coco Chanel! Tijd om de zaak dus eens grondig van binnen te gaan bekijken en een hoop te leren over de ingredienten en de structuren die een mannenpak (en een vrouwenpak) tot een perfect kledingstuk maken!
Als hobby-naaister zal je geen tijd en zin hebben om jarenlang te studeren op één type kledingstuk. Maar mocht je toch eens een workshop of cursus kunnen doen, ga die mogelijkheid dan zeker niet uit de weg. Het is een hele uitdaging om een mooie blazer te maken en je leert er ontzettend veel van.
Dichterbij huis kun je jezelf ook trakteren op een workshop door het naaipatroon Vogue V8333 te kopen. Vogue V8333 Vogue V8333 is een patroon van Claire Shaeffer uitgegeven door Vogue. Claire Shaeffer kennen we van de boeken: The Couture Cardigan Jacket, Making Designers Trims enThe Couture Skirt. Zij beschrijft in haar boeken hoe Coco Chanel haar beroemde Chanel-jacket ontwierp, de faux-wrap skirt en andere klassiekers. Het naaipatroon V8333 is een geen naaipatroon voor een klassiek Chanel-jacket maar een tailor-made blazer. Het is een workshop ansich om vele couture sewing techniques te leren. Dé perfecte blazer Het vogue patroon is een patroon voor een 'semi-fitted' (hier zijn wij het niet mee eens, de blazer is zeer getailleerd), gevoerde blazer, geheel met extra binnenvoering, princessen lijnen, licht uitgebreide schouders, schoudervullingen, zakken met plooien zij-panden (geen zij-naden), een gevormde zoom. Twee-delige mouwen met knopen aan de mouw-uiteinden. Last but not least: met couture constructies aan de binnenkant. Aanbevolen stoffen zijn: wol voor (mannen-)pakken, wool crepe of brocade. Stevige stoffen dus die nodig zijn om de vorm in de blazer te krijgen. Advanced naai-niveau Het patroon is betiteld als "Advanced". Dit is geen overbodige opmerking. Je hebt hier echt een paar jaar naai-niveau voor nodig en dan nog zul je het er moeilijk mee hebben. Maar het is te doen en zie het vooral als een workshop of een hele grote uitdaging !
Pluspunten:
Minpunten:
Ons project Wij hebben het jasje van rode suedine gemaakt en dat bleek achteraf geen goede keuze. De kraag is niet mooi in vorm gekomen en dit was te wijten aan de stof. Zo zie je maar: houd je echt aan de aanbevolen stof! Waren we voor brocade of pure wol gegaan, dan was de kraag mooier in vorm gekomen. Suedine is een erg fijne stof om mee te werken. Maar op het vormen van de kraag lukt niet goed omdat Suedine dan net weer te dik is. De topstitch viel bovendien niet mooi maar was wel nodig omdat de stof niet goed in vorm is te strijken. De plooi onderin met zak is gemakkelijker dan het lijkt. Het geeft bovendien een mooie vorm aan de blazer en de taille is echt heel mooi ontworpen. De mouwen zijn ook super mooi van vorm. Besteed hier veel aandacht aan. Hoe mooier je de mouwen erin zet, hoe mooier de vorm van het jasje zal zijn. Voor de rest hebben we het jasje stap-voor-stap nagemaakt zoals Claire Shaeffer uitlegt in de bijbehorende beschrijving. Ook de couture- tips hebben we goed doorgenomen. Ontzettend veel geleerd!! Het resultaat is niet honderd procent goed vanwege de kraag die mooier had gekund, maar op zich zijn we tevreden. Uiteraard gaan we deze workshop nog eens herhalen in teamverband. Wie doet mee? Geen wedstrijd uiteraard, maar elkaar helpen bij problemen, vragen en tips, is altijd leuk.
Conclusie:
Vogue V8333 is niet alleen een naaipatroon voor een perfecte tailor-made blazer maar ook een soort workshop. De designer Claire Shaeffer legt duidelijk het hele proces uit en geeft vele couture tips. Het jasje vereist de nodige tijd, inzicht en technieken maar is een leuke uitdaging om te maken. Het is verrassend om te ervaren dat je dit als hobby-naaister zelf kan. Los van een mooie tijdloze klassieke blazer in je garderobe erbij, zal je het ook een portie zelfvertrouwen geven als het je is gelukt ! Comments are closed.
|
Hoe naai je een Chanel-Style jasje, we love Chanel Information, Historische kostuums, Couture & Sewing boek recensies en tutorials.
|