Er zijn veel misverstanden over naaien als hobby. Veel mensen denken bij 'zelfmaakmode' vaak nog aan oubollige naaipatronen, duffe stofjes en oma's fournituren. Het resultaat lijkt dan een optelsom van deze elementen: saaie kleding en overduidelijk 'zelfgemaakt'.
Maar dat is natuurlijk helemaal niet waar en daarom gaan we eens even de meest gangbare misverstanden één voor één tackelen.
1. 'Zelf-gemaakte kleding' is geen compliment
Onlangs vroeg iemand mij: "Waar heb je die combinatie gekocht?" Ik begreep niets van de vraag want ik had een gewone broek aan en een blouse. Maar na uitleg begreep ik dat ik een pet op had die ik had gemaakt van dezelfde stof als de broek. Toeval, ik had er zelf niet eens bij nagedacht. Zulke dingen overkomen de meesten van ons. De vragen over Chanel-style jasjes of andere klassiekers gaan vaak over waar deze zijn gekocht of hoe duur het betreffende kledingstuk is. Dit zien we als compliment want de kleding heeft dus niet de uitstraling 'zelfgemaakt'. De meeste hobby-naaisters of semi-professionals groeien na verloop van tijd in hun kunde en kunsten. Misschien ziet jouw eerste jasje er niet fantastisch uit, maar na vele jaren naai-ervaring is zelfgemaakte kleding vaak niet te onderscheiden van kleding die in de winkel hangt. Of eigenlijk wel.... zelfgemaakte kleding wordt vaak met liefde gemaakt en netjes afgewerkt. 'Zelfgemaakte' kleding is dus iets om trots op te zijn en zeker niet om je voor te schamen.
2. Haute couture en zelfmaakmode verschillen enorm van elkaar
Niet waar. In ieder naaitijdschrift of naaimagazine staan tegenwoordig gemakkelijke en eenvoudige naaipatronen maar ook 'masterpieces' waar je wel even zoet mee bent. Dit zijn vaak designers-ontwerpen die de uitstraling hebben van Haute couture. Daarnaast kun je naaipatronen kopen in alle categorieën qua stijl en 'skills' van de naaister. Wil je echt voor iets moeilijk gaan? Koop dan eens een 'advanced' naaipatroon van bijvoorbeeld Vogue of La Mia Boutique. Reken er maar op dat jouw zelfgemaakte kledingstuk zal ogen als echte couture! Haute couture en zelfmaakmode schelen alleen van elkaar doordat Haute couture in opdracht van klanten wordt gemaakt, perfect passend wordt gemaakt en de duurste stoffen en fournituren worden gebruikt. En dat Haute couture door echte profs. uit het vak wordt gemaakt. Maar onderschat zelfmaakmode niet, want de meeste naaisters kunnen na verloop van tijd zelf bijvoorbeld winterjassen maken, maar ook bruidskleding, kostuums of Chanel-style jasjes!
3. Zelfmaakmode is altijd één bepaalde stijl
Als je de voorpagina's van de naaimagazines bekijkt lijkt over het algemeen de zelfmaakmode vooral trendy, seizoensgebonden en vooral geschikt voor een brede doelgroep. Maar heb jij een bepaalde stijl die niet trendy of vrij algemeen is, dan heb je er juist iets aan om zelf te leren naaien. Je komt er al gauw achter dat naaien een hele brede hobby is. Er is aanbod qua naaipatronen in ongelooflijk veel stijlen en categorieën. Van klassiek tot en met super trendy en van vintage tot en met sportieve kleding. Er is voor iedere stijl meer dan genoeg aanbod. Daarnaast zijn de prachtige stoffen die je kan kopen ook breed in aanbod. In fysieke winkels kom je vaak ogen te kort en op online webshops kun je naar hartelust zoeken, kijken en vergelijken. Zelfmaakmode richt zich niet op één stijl maar is er juist voor mensen die kleding willen maken in hun eigen, unieke stijl.
4. Veel gemakkelijker: gekochte kleding passen en hoppà: retourneren die handel
Als je een kledingstuk hebt gemaakt en het blijkt niet te passen is dit natuurlijk frusterend. Winkelen en retourneren lijkt dan een veel betere optie. En er zijn vaak meerdere maten beschikbaar. Los van het feit dat dit niet bepaald duurzaam is, is het bovendien uiteindelijk niet zo kostenbesparend als het lijkt. Naaien doe je in stappen. Goede naai-opleidingen en cursussen leren vooral dat je je maten goed meet, dat je de juiste maten kiest en dat je vaak past. Juist tijdens het passen leer je dat er misschien aanpassingen nodig zijn. Of je komt er al heel snel achter dat je iets aan het maken bent dat te groot of te klein is. In negen van de tien gevallen, kun je dit zelf corrigeren en zal het eindresultaat uiteindelijk prima zijn. (en je hoeft niets 'terug te sturen') Daarnaast zijn er nog paspoppen te koop. In aanschaf zijn deze niet zo duur en leveren ze altijd waar voor hun geld. Nu kun je nog gemakkelijker kleding perfect op maat maken zonder dat je jezelf steeds aan- en uit hoeft te kleden. Bovendien zijn de meeste paspoppen aan te passen voor diverse maten. Zo kan je ook voor anderen iets maken zonder al te veel gedoe met tussentijds 'doorpassen'.
5. Naaien is zo oppervlakkig...
Naaien lijkt misschien een hobby waar je niet al te veel bij hoeft na te denken maar dat ligt aan jouw eigen interesse en passie. Er zijn genoeg naaisters die zich specialiseren in een bepaalde tijd, zoals bijvoorbeeld 'het Victoriaanse tijdperk'. Zij duiken de diepte in en weten na verloop van tijd alles over de stoffen die in deze tijd werden gebruikt, bijzondere naaitechnieken en hoe de kleding in elkaar zat. Van crinoline cages tot en met extravagante hoeden. Of van zwaar fluweel tot en met de mooiste kanten- en geborduurde stoffen. Ook zijn er op Youtube naaisters te vinden die zich verdiepen in een bepaalde tijdperk of stijl. Zij hebben hier complete studies van gemaakt en delen het graag met de volgers. We noemen graag:Bernadette Banner die haar kennis deelt op een unieke wijze en altijd boeiend is om naar te kijken. Hoezo oppervlakkig? Naaien is juist een hobby waar je eindeloos veel mee kan doen en waar heel veel kennis uit valt te halen en delen.
6. Kostuums maken doe je alleen voor carnaval
Als je aan 'kostuums' denkt dan denk je vaak aan heren-kostuums of de standaard kostuums voor carnavals of een vrijgezellenfeestje. Maar iets is minder waar. In de naaiwereld kom je veel mensen tegen die kostuums maken voor Cosplay, Life Action Role Play, Gothic of Fantasy-fairs. Deze kostuums zijn namelijk nauwelijks te koop en het is juist de sport om zelf creatief bezig te zijn. Op Cosplay-events en LARP festivals kom je wederom ogen te kort. Er is zoveel creativiteit onder de mensen dat je het vaak nauwelijks kan geloven. Hetzelfde geldt voor Gothic, Steampunk en Fantasy. De kostuums zijn vaak adembenemend mooi en aan ieder detail is aandacht besteedt. Ooit hoorden we over tieners, die naar kringloopwinkels gingen, om oude bruidskleding te kopen. Deze werden vervolgens in de badkuip gegooid, zwart geverfd en hierna ging de schaar erin om de jurk te transformeren in een Gothic outfit. Het resultaat was dark-sprookjes-achtig! Alleen de eigenaar van de badkuip zal iets minder blij zijn geweest. smiley. Ook voor al dit soort kostuums zijn er inmiddels goede naaipatronen te koop en is er veel aanbod aan stoffen. Vooral de duo-toon doorzichtige stoffen doen het vaak goed en mooie jacquards met geweven patronen. Kijk vooral eens op de 'carnavals- of halloween' afdeling en zie de stoffen los van elkaar. Knijp je ogen half dicht en visualiseer hoe de stof zou kunnen uitpakken voor jouw kostuum. Het grappige is dat vaak stoffen die je op het eerste gezicht écht niet zou kopen, opvallend goed kunnen uitpakken! Als naaister krijg je al snel oog voor stoffen, patronen en vormen. Dit is een enorm fijn talent!
Conclusie:
Er zijn vele misverstanden over naaien. We hebben er vijf genoemd, nee wacht, zes zelfs. En we zouden er nog veel meer kunnen noemen. Maar dat komt wel weer in een vervolg blog. Voorlopig is dit weer inspiratie genoeg en mocht iemand jouw hobby als 'saai' of 'tuttig' betitelen, dan haal je maar je schouders op en lach je erom. Zo 'tuttig' als Bernadette Banner zouden we tenslotte allemaal wel willen zijn! Comments are closed.
|
Hoe naai je een Chanel-Style jasje, we love Chanel Information, Historische kostuums, Couture & Sewing boek recensies en tutorials.
|