Over Victoriaanse korsetten is er best veel informatie te vinden op Internet. Maar niet zoveel over hoe je deze zelf kunt maken. Want het is doorgaans niet eenvoudig. Toch staan er al een paar korsetten op deze webiste en voegen we er graag nog een beauty bij.
Een blog over Victoriaanse korsetten! Je hoeft je adem overigens niet in te houden, want die mythe wordt ontrafeld door Bernadette Banner in bijgaande video.
Wat is een Victoriaans korset?
Een Victoriaans korset is een strak kledingstuk dat in de 19e eeuw veel gedragen werd door vrouwen. Het korset werd gedragen om de taille smaller te maken en een zandloperfiguur te creëren. Het korset bestond uit meerdere lagen stof, vaak met baleinen van hoorn, metaal of walvisbot, om de vorm te behouden en de drager te ondersteunen. Het korset was meestal voorzien van veters aan de achterkant waarmee de drager het strakker of losser kon maken. Het dragen van een Victoriaans korset was populair in de Victoriaanse tijd en werd beschouwd als een teken van goede smaak en respectabiliteit, hoewel het ook bekend stond om zijn ongemakkelijkheid en gezondheidsrisico's bij overmatig gebruik. Tegenwoordig worden korsetten nog steeds gemaakt en gedragen, vaak als onderdeel van kostuums of als lingerie, maar ze zijn over het algemeen minder restrictief en comfortabeler dan de historische Victoriaanse versies.
De Victoriaanse korsetten op een rijtje:
1. Het Victoriaanse korset van meubelstof. Dit korset is gemaakt van decoratieve meubelstof en heeft baleinen. Het korset is fraaier gemaakt door vele sierranden en zelfgemaakte biaisband rondom. De werkbeschrijving vind je op het Bernina Blog en daar wordt je naar toe gelinkt als je op de foto klikt.
2. Het 'ondergoed' korset
Dit korset is meer een insnoerkorset dan een sierkorset. Je kan het nauwer en wijder maken, zowel aan de voorkant als aan de achterkant. Het naaipatroon is van SImplicty in combinatie met een onderjurk (blouse, rok) en een ware bumper. Dit is een kussentje om je heupen en billen wat dikker te laten lijken!
3. Het gouden korset:
Dit korset is van hetzelfde naaipatroon als het Victoriaanse korset (nummer 1). Het heeft een extra rokje aan de onderkant waardoor de taille nóg meer wordt geaccentueerd. Het korset is gemaakt van gouden jacquardstof. Eigenlijk een goedkope carnavals-stof, maar dat houden we geheim, afgesproken? Het korset is een sierkorset en kun je uitstekend gebruiken bij speciale gelegenheden, events of festivals.
4. Het Brigerton korset:
Dit korset heeft een heel ander systeem. Alleen het rugpand kun je insnoeren, de linten aan de voorzijde zijn decoratief. Het mooie bij dit korset is wel weer dat je ook kunt varieëren qua hoogte omdat de schouderbanden niet 'vast' aan elkaar zijn maar middels een lint en een strik. Het korset is ook uitstekend geschikt voor een Dirndl kostuum of Oktoberfest
6. Het witte Victoriaanse korset
Wederom van hetzelfde naaipatroon als nummer 1 en 3. Dit korset zou je ook kunnen gebruiken voor een bruiloft. Het is wit, van borkaatstof, zijde voering en kan heel rijkelijk worden evrsierd door allemaal sierrandjes of het rustiger houden door deze juist weg te laten. De uitgebreide werkomschrijving volgt binnenkort op het BERNINA blog. Fijn nieuws voor mensen met wat minder naai-ervaring. Dit korset is gemakkelijker om te maken dan de anderen, het heeft namelijk geen baleinen en extra tussenvoering.
Last but not least:
De mythe ontrafeld door Bernadette Banner. Moesten de Victoriaanse ladies echt naar adem snakken als ze een korset droegen, of werd de wespentaille ook op een andere manier gecreeërd. Het laatste dus, en hoe dit werd gedaan, vertelt Bernadette over in deze video. Het duurt even maar het is het kijken waard! Toch maar liever een middeleeuws korset?
Dat kan. Die waren weer héél anders, maar om ze te maken kom je toch een beetje in dezelfde richting qua naaitechnieken.
Lees hierover: Comments are closed.
|
Hoe naai je een Chanel-Style jasje, we love Chanel Information, Historische kostuums, Couture & Sewing boek recensies en tutorials.
|