Lang leve de Middeleeuwen! Niet vanwege de totaal andere omstandigheden qua werken, eten en leven, maar vanwege de (duurzame!) kleding natuurlijk. Nouja, toegeven het moet wel je smaak zijn, maar het had wel had: een lange, warme rok, gemakkelijke blouse en een korset dat de boel een beetje op zijn plaats hield. Bovendien: mooie, uitsluitend natuurlijke, stoffen! Makkelijk praten, eeuwen later waarin we in comfortabele rekbare, vaak casual en wegwerp-kleding werken en leven. Alles kan en alles mag in deze tijd. Daar konden ze in die tijd natuurlijk alleen maar van dromen. Maar of dit nu echt zo is, zullen we nooit weten. Wat we wèl weten is dat er vele leuke naaipatronen op de markt zijn om kleding uit die tijd na te maken. In deze blog gaan we dieper in op de Middeleeuwse kostuums. Middeleeuwse kostuums: Middeleeuwse kostuums zijn er in een paar soorten qua samenstelling. Maar over het algemeen is de opbouw zoals bovenstaand omschreven. Rok, blouse, overrrok, korset. Natuurlijk zijn er ook veel jurken en vooral lange zware jassen. Wat ze gemeen hebben is het volgende:
Natuurlijk is er wel onderscheid qua 'gewone burgers' en 'de adel' of 'het bestuur'. Deze laatste twee groepen kleden zich natuurlijk veel uitgebreider en de kleding werd vaak rijkelijk versierdl Ook waren er meer kleuren voor de kostuums, vooral de kleuren die normaliter heel duur waren. We beperken ons hier even tot de kleding voor de gewone burger. Stoffen en materialen: Qua stoffen is de keuze vaak uit:
Iedere andere stof klopt niet helemaal bij die tijd. Er waren tenslotte nog geen elastische stoffen en polyesters. Qua fournituren waren het vooral knopen, sluitingen en riemen van hout, leer of touw. Tip: kijk ook eens bij decortaie- en meubelstoffen. Vaak zitten hier stoffen bij die een erg 'middeleeuwse en robuuste uitstraling' hebben. Wil je een mooi Middeleeuws kostuum maken, beperk je dan tot die stoffen en materialen. Goede naaipatronen voor de Middeleeuwse stijl: Burda, Simplicty Costumes en McCall's The Vault Collections, zijn verre weg de beste naaipatronen die kleding en accessoires biedt uit de Middeleeuwen. Daarnaast zijn er een gespecialiseerd merken: Folkwear en Period Patterns. Oostenrijkse Dirndl kostuums liggen dicht bij de ontwerpen, maar zijn vaak uitbundiger, sexier en vele malen meer kleurijker. Zeworden bovendien vaak rijkelijk versierd met randjes, bandjes, kant, bloemetjes en zilveren knopen. Maar als basis zijn ze op zich prima om mee te werken om Middeleeuwse kostuums te maken. Zoek vooral bij Naaipatronen in de categorie: Historische kostuums, maar kijk ook even bij "Carnaval' en 'Cosplay'. Soms zitten hier ook leuke naaipatronen bij. Ook kun je prima normale blousjes en rokken 'vernouwen' tot middekeeuwse kleding. Kijk vooral bij de tunieken en lange wijde rokken. Voor heren: kniehoge pofbroeken, blousen en vesten. Hier komen we later nog een keer uitgebreid op terug. De rok en de overrok: Maak de rokken lekker wijd en de overrok alsof ie zo gebruikt kan worden bij het werk. Handen er aan afvegen, moet kunnen. Kies voor naturel of neutrale kleuren. De sluiting van een rok kun je natuurlijk met een rits doen, maar meer waarheidsgetrouw is een splitje en haakjes of knopen. Geen elastische band, alhoewel dit natuurlijk wel fijner is voor het draagcomfort. Middeleeuwse korset: Korsetten worden vaak op dezelfde manier in elkaar gezet, of het nu gaat om een Victoriaans, Middeleeuws of Gothic korset. Bij een Middeleeuws korset kun je de balijnen weglaten want het korset is er vaker ter versiering dan dat deze moet aansnoeren. Het verschil zit vooral in dat Middeleeuwse korsetten gewone kleding was, waar ook in gewerkt werd. Victoriaanse, Dirndl of Gothic korsetten zijn er meer om het figuur optimaal te laten uitkomen. De sluiting van een Middeleeuws korset kun je het best maken van oogjes en een veter. Luxueuse sluitingen werkt niet zo goed bij dit type korset. Middeleeuwen à la luxe: Ach natuurlijk kan dat wel. Kies mooiere stof, voeg wat extra's toe of gebruik geborduurde stof. Moet kunnen, toch? In de Middeleeuwen waren er tenslotte ook feesten en speciale gelegenheden waarin de mooiste kleding uit de kast werd getrokken! Print in het stofje? Tja, dat klopt in wezen natuurlijk niet, maar het maakt de kleding wel extra mooi, al is het maar een biaisbandje waarvan je de randen maakt.... Bourtange!
Ooit gehoord van Bourtange? Dat is toch echt wel het mooiste vestigingsdorpje in Nederland. In Bourtange is het dorp binnen de vestiging kompleet nagebouwd naar het jaar 1742. Er zijn vijf musea en het dorp heeft prima gelegenheden om te eten en drinken. En natuurlijk ook leuke winkels. En let eens op het personeel: zij lopen allen in kleding dat passend is bij het jaar 1742. Niet helemaal meer de Middeleeuwen, maar we gaan niet moeilijk doen om zo'n klein detail (hahaha). Daarnaast zijn er evenementen waarin de Slag van Bourtange wordt nagespeeld. Alleen al de kostuums van het reis- en toneelgezeldschap (vaak Internationaal) is de moeite waard om te bewonderen! Comments are closed.
|
Hoe naai je een Chanel-Style jasje, we love Chanel Information, Historische kostuums, Couture & Sewing boek recensies en tutorials.
|