Tule is een vreemde eendje onder de stoffen. Het wordt vaak meer gezien als een stof om te knutselen of te decoreren dan om kleding te maken. Met één grote uitzondering: de tule rok! Die kennen we natuurlijk allemaal uit de ballet-wereld of als onderrok om volume te creëren.
Maar tule is veel meer dan een lelijk eendje, tule kan ook een mooie zwaan worden!
Wat is een tule-stof?
Tule is een fijne open netachtige stof die in verschillende fijnheden verkrijgbaar is. Het is wel in ieder geval altijd doorzichtig. De fijnheden zijn van grof (jute-achtig) tot en met zeer fijn gaas. De stof wordt vooral gemaakt van polyamide en polyesters. Tule heeft verschillende varianten qua structuur. Zo is er bruidstule, deze is iets minder stug en wordt vaak in de dubbele breedte verkocht (3 meter breed). Gewone tule is wat stugger en komt vooral in de standaard afmeting van 1.50 cm breed. Wil je een tule rok maken als onderrok voor volume? Dan is de 3 meter breed stof heel aantrekkelijk, maar is het toch raadzaam om de stuggere variant te kopen. Tule kan ook een stretch gehalte hebben. Deze is ideaal als je bijvoorbeeld couture maakt en wat meer rek nodig hebt in de stof. Met stretch-tule kan je bijna letterlij en figuurlijk toveren! Als laatste is er nog een variant waarin lovertjes zijn verwerkt. Deze stof is natuurlijk heel leuk als feestelijke stof voor decoraties of voor glamour-kleding. Tule is altijd éénkleurig. De mooie two-tone variaties, zoals bij organza, is niet verkrijgbaar in de tule-wereld. Wil je iets unieks maken, dan kan je wel met twee lagen tule werken waardoor je hele andere kleuren kan creëren dan de standaard kleuren. What's in the name? Tule is genoemd naar de Franse stad Tulle, daar waar ooit het centrum van de tuleproductie was. Tegenwoordig wordt tule wereldwijd geproduceerd.
Cosplay, Fantasy, Victoriaans & Gothic:
De crea-bea's onder ons weten natuurlijk al dat tule enorm veel mogelijkheden biedt om eens flink uit je dak te gaan qua creativiteit! Met tule kan je veel meer maken dan een tule-rok alleen. Je kan voor Cosplay, Fantasy, Victoriaans en Gothic vooral veel volume creeëren voor onder kleding of juist een spookachtig uiterlijk voor over de kleding. Op de foto's zijn voorbeelden te zien die zijn gemaakt voor Studio Erik Bolding te Meppel. We zien een kraag voor om het gezicht en een kraag voor over de schouders. Het effect is uniek en altijd spectaculair. Tule is ideaal om te combineren met Fantasy en Gothic kostuums. In de Gothic wereld zie je vooral veel zwart incombinatie met rood en paars. In Victoriaanse kostuums zie je vooral veel roze, zalm en wit in combinatie met kant en bloemetjes.
Het naaien en knippen van tule
Knippen en naaien van tule is niet zo moeilijk maar let bij het knippen goed op dat je niet scheef knipt. Doordat er geen draadrichting in de stof zit, lijkt het wel alsof je schaar altijd de verkeerde kant wordt opgeleidt. Vouw van te voren rechte lijnen, dit maakt het knippen gemakkelijker! (niet strijken!) Qua naaien levert tule niet veel problemen op maar neem er wel de ruimte voor. Tule is erg volumieus en het wordt algauw een rommeltje als je te weinig tafel-ruimte hebt. Bovendien raak je het overzicht kwijt. Het is ons wel eens overkomen: de banen van een tule rok naaien en ineens bleek het dat we rondjes aan het naaien waren en helemaal fout gingen. Spelden is lastig want de spelden blijven zelden zitten. gebruik wonderclips of nog beter: ducktape! Afwerken kun je het beste doen met een lockmachine of gewoon een zig-zag randje knippen. De stof rafelt namelijk niet en de afwerking zie ook niet zo duidelijk. Wil je iets extra moois maken? Werk de naden af met lint, band of kant. Tule biedt oneindig veel mogelijkheden om creatief te zijn en vooral om veel materialen te combineren. Een beetje rommelige video maar in onze ogen één van de beste als je een mooi tule rokje wilt maken met een elastieke taille en voering aan de binnenkant: Comments are closed.
|
Hoe naai je een Chanel-Style jasje, we love Chanel Information, Historische kostuums, Couture & Sewing boek recensies en tutorials.
|