In de serie over middeleeuwse kostuums mag natuurlijk een kap niet missen. Bij een mooi middeleeuws kostuum hoort tenslotte een kap voor vrouwen of een meer uitbundige hoofdbedekking voor de mannen. Hoe maak je zelf een middeleeuwse kap? In deze blog een korte tutorial en een naaipatroon - gratis - dat je zelf kan natekenen. In de middeleeuwen droegen vrouwen eenvoudige kapjes om hun haar te bedekken. Deze waren grotendeels los, ongedwongen en hadden veel variatie. Van puur een eenvoudig, tot wat meer versiering. Ook afhankelijk van de bos haren die er onder zat. Het kapje was handig voor bij het werk, zo kon je voorkomen dat je haren voor je gezicht hingen. Natuurlijk ook tegen de weersomstandigheden: tegen de felle zon en in de winter tegen de kou. Het aanbod om in deze tijd middeleeuwse kaps te kopen is groot. Van eenvoudige hoofddoekjes tot echt mooie caps en hoeden. Daarentegen is het aanbod en de tutorials om ze zelf te maken erg laag. Er zijn geen aparte naaipatronen te vinden. Vaak zijn de caps wel een onderdeel van totale kostuums. Als je goed zoekt, dan zijn er wel een paar te vinden. Kijk vooral onder: historische kostuums, miedeval costumes en carnavals kleding (alhoewel dat laatste een beetje goedkope categorie lijkt, zijn er beste leuke naaipatronen te vinden!) En op deze website op de pagina: LARP en Cosplay. Op deze pagina staan alle naaiprojecten tot nu toe waarvan veel speciaal voor middeleeuwse kleding en accessoires. Stofadvies: Stofsoorten: Blijf voor middeleeuwse kleding zo dicht mogelijk bij natuurlijke kleuren en natuurlijke materialen. Qua stofsoorten moet je vooral denken aan: katoen, canvas, linnen en wol. Vermijd zichtbaar elastische stoffen of 'technische' stoffen zoals: lycra, pailettenstof, fleece, Bouclé en jaquards. Geweven en embroidery-stoffen zijn wel weer mooi. Vooral om de kostuums met wat meer details en versieringen uit te breiden. Let op: fleece en synthetische stoffen kunnen bovendien heel gevaarlijk zijn bij vuur. Als je op een LARP festival of events bent, dan zijn er vaak kampvuren of wordt er met vuurovens eten gemaakt. Kleuren: Qua kleuren zijn vooral de rustige basiskleuren het beste: groen, beige, off-white, bruin, goudkleurig en antraciet. Donkerblauw en donkergroen passen wel weer mooi bij middeleeuwse kostuums, net als petrol en oker. Vermijd harde kleuren zoals zwart, blauw, rood en geel. Oranje of beter gezegd: ossenbloed kan weer wel. Zie Bourtange, daar is de hoofdkleur ossenbloed; alle bruggen, deuren en houtversieringen sieren dit historische stadje met die kleur. Stof voor de middeleeuwse kapjes: De prettigste stoffen zijn katoen, embroidery-katoen, linnen en in de winter: wol. Maar los van de winter, hoe lichter het kapje, hoe prettiger het zit. Wit en off-wite zijn heel fijn voor de zomer omdat ze ook bescherming brengen tegen de felle zon. (Laat je zonnebril maar thuis... dát komt niet echt geloofwaardig over bij een middeleeuws kostuum...) Werkbeschrijving:
Conclusie:
Bij een middeleeuws kostuum hoort ook een kap of een hoed. En gelukkig kun je die vrij eenvoudig naaien. Maak er eerst één van een restantje stof, pas deze goed net zolang tot ie groot of klein genoeg is en lekker zit. Hierna kun je er meer maken of ééntje maken van prachtige zijde stof en versieren met randjes. Succes! Comments are closed.
|
Hoe naai je een Chanel-Style jasje, we love Chanel Information, Historische kostuums, Couture & Sewing boek recensies en tutorials.
|