Zelf hoeden maken lijkt voor vaak onbereikbaar. Kun je werkelijk zelf van die mooie hoeden maken? Hoe dan? Waar begin je mee en wat is haalbaar als je nog maar weinig ervaring heb met het maken van hoeden.
In deze blog lees je hier alles over, waarbij we ons vooral concentreren op het zelf NAAIEN van hoeden.
Waar begin je?
Het belangrihjkste is dat je jezelf afvraagt, wat voor soort hoeden je wilt maken. Je hebt namelijk vreselijk veel soorten hoeden en deze zijn in basis erg verschillend van elkaar.
Welke kun je zelf maken? In principe kun je alle soorten hoeden zelf maken, echter de ene hoed zal je meer moeite josten dan de andere. Los van de investeringen die je bijvoorbeeld moet doen voor hoedenmallen, materialen en fournituren.
Hoeden van vilt:
Vilten hoeden bijvoorbeeld, vereisen technieken en materialen die je het beste kunt leren via een workshop zodat je kunt zien of je het wel leuk vind. Daarna kun je gaan investeren in dematerialen. Vilten hoeden zijn erg leuk om te maken, maar het heeft wenig met de naaimachine te maken. Je staat te werken met vilt, water, lijm, stijfsel en een stoomapparaatje. Daarna is het een tijdje wachten voor je de hoed kunt afmaken waarbij je wel bijvoorbeeld de versieringen zal maken met de naaimachine. Het ambachtelijke proces van het maken van een vilten hoed begint met het zorgvuldig selecteren en reinigen van hoogwaardige wol, die vervolgens wordt gekaard om uniforme vezels te verkrijgen. De wol wordt vilt door het in lagen aan te brengen, te bevochtigen en door wrijving samen te persen. Na het vormgeven van de hoed met behulp van mallen of handvormingstechnieken, wordt deze gedroogd om de wolvezels te laten hechten en de gewenste vorm te behouden. De laatste stappen omvatten het trimmen, snijden en eventueel versieren van de hoed, gevolgd door afwerkingstechnieken zoals waterafstotend maken of kleuren, wat resulteert in een unieke en met vakmanschap gemaakte vilten hoed.
Al deze hoeden en petten zijn op deze website te vinden.
Op MargaStyle zijn enkele showroommodellen te koop.
Werken met de hoedenmallen:
Zowel vilten als bijvoorbeeld fasinators maken doe je met behulp van de hoedenmal. Alles hierover in deze blog:
De stoffen die je hiervoor gebruikt zijn:
Vilt: Een klassieke keuze voor het maken van hoeden. Het kan gemakkelijk op de mal worden gevormd en biedt structuur en warmte. Wol: Een natuurlijke vezel die kan worden gebruikt voor verschillende hoedstijlen. Het is warm en duurzaam. Buckram: Een stevig, stijf materiaal dat vaak wordt gebruikt als basis voor het vormen van hoeden. Het kan worden bedekt met andere stoffen. Sinamay: Een lichte en luchtige stof gemaakt van de vezels van de abacá-plant. Vaak gebruikt voor zomerhoeden en fascinators.
Rieten hoeden:
Rieten hoeden kun je ook zelf maken, maar hier geldt hetelfde als vilten hoeden: Het vervaardigen van rieten hoeden begint doorgaans met het oogsten van natuurlijke riet- of strovezels, die vervolgens worden gedroogd en in water geweekt om ze buigzaam te maken. Na het weken wordt het riet gevlochten in verschillende patronen, afhankelijk van het gewenste ontwerp en de stijl van de hoed. Deze gevlochten delen worden vervolgens zorgvuldig aan elkaar genaaid of vastgemaakt om de hoed zijn uiteindelijke vorm te geven. Het gehele creatieproces vereist vakmanschap en aandacht voor detail, en na het voltooien van de constructie kan de rieten hoed verder worden aangepast met decoratieve elementen zoals linten of andere versieringen. Het resultaat is een lichte en luchtige hoed die vaak wordt gewaardeerd vanwege zijn natuurlijke uitstraling en verkoelende eigenschappen. Hoeden van stof: Waar we op deze website wél veel aandacht aan besteden is het maken van hoeden van stof. Hier kun je als uitgaanspunt een naaipatroon voor kopen en in latee instantie geheel zelf hoeden ontwerpen. Materialen die hiervoor geschikt zijn: Katoen: Lichtgewicht, ademend en veelzijdig, geschikt voor zomerhoeden. Linnen: Een natuurlijke vezel met een lichte en luchtige textuur, ideaal voor warm weer. Wol: Kan worden gebruikt voor warmere hoeden, geschikt voor herfst en winter. Polyester: Duurzaam, kreukvrij en gemakkelijk te onderhouden, geschikt voor verschillende seizoenen. Denim: Stevig en casual, geschikt voor meer informele hoeden. Jersey: Elastisch en comfortabel, vaak gebruikt voor sportieve of casual hoeden. Bontstof: Voor luxere hoeden, vaak gebruikt voor winterse stijlen. Zijde: Elegant en lichtgewicht, geschikt voor formele of zomerhoeden. Canvas: Robuust en stevig, geschikt voor outdoor- en avontuurlijke hoeden. Chambray: Lichtgewicht katoenen stof met een denim-achtige uitstraling, geschikt voor casual hoeden.
Naaipatronen – en naai-ervaring:
Als je een naaipatroon koopt voor het maken van hoeden of petten, let dan vooral goed op het geadviseerde naai-niveau. Het is verstandig om bij de basis te beginnen, zoals bijvoorbeeld een gemakkelijke buckethat-hoed. Een baseball cap lijkt ook heel makkelijk maak de klep is nog niet zo eenvoudig als het lijkt. Ga je echt richting de gelegenheidshoeden, dan is het wel handig als je de nodige ervaring hebt met het maken van hoeden. Deze tien hoeden zijn gschikt om zelf te naaien:
Materialen inkoop: In principe kun je materialen voor hoeden gewoon kopen bij een (online) stoffenwinkel. Wil je stoffen om hoeden op de hoedenmal tye maken (vilt, buckram of sinamay) dan is het verstandig om naar de hiervoor gespecialiseerde winkels te zoeken. Let op: als je bij een Chinese groothandel besteld, zijn de maten vaak anders dan die je op de foto doen geloven. Soms is de stof per 10 cm. Te koop of zijn de breedte maten kompleet anders! Tutorials-blogs in volgorde van moeilijkheidsgraad (van weinig ervaring tot en met veel naai-ervaring:) Een leuke blog om te beginnen met het maken van een pet:
Een spoedcursus: hoe maak je een zomerse hoed?
Hoe maak je een Chanel-Style hoed-pet:
Hoe maak je een mooie gelegenheidshoed?
Hoe maak je een Shelby Peaky Blinders pet:
Hoe maak je een Chanel-Style Tweed hoedje?
Hoe versier je een hoed:
Het maken van hoeden van stof kan, afhankelijk van het ontwerp en de complexiteit, gevorderde naaitechnieken vereisen.
Enkele geavanceerde naaitechnieken die nuttig kunnen zijn bij het vervaardigen van een hoed van stof:
Conclusie: Voor de beginnende naaister is het maken van hoeden niet alleen een creatieve bezigheid, maar ook een praktische manier om je naai-vaardigheden te ontwikkelen. Van eenvoudige beanies tot stijlvolle zomerhoeden, het proces biedt ruimte voor experimenteren en aanpassen aan je eigen smaak. Hoeden maken lijkt heel moeilijk, maar als je eenvoudig begint, de juiste materialen gebruikt en je jezelf nieuwe naai-technieken aanleert: dan is het eenvoudiger dan je denkt. Hoeden én petten zijn niet alleen prettig om te dragen maar ook ontzettend leuk om te maken! Comments are closed.
|
Hoe naai je een Chanel-Style jasje, we love Chanel Information, Historische kostuums, Couture & Sewing boek recensies en tutorials.
|