Bouclé-stoffen zijn onze absolute favorieten. De mooie geweven stof met verschillende kleuren draden en diktes, zijn typerend voor Chanel-Style jasjes. Daarom gebruiken we deze stof vaak en kunnen er nooit genoeg van krijgen. Wil jij alles weten over Bouclé stoffen? Lees dan vooral; Stoffenkennis: Bouclé stoffen. En in deze blog hebben we tips en tricks om Bouclé-stoffen zonder problemen te knippen en naaien. Bouclé-stoffen naaien is een uitdaging Het is een van de grootste uitdagingen voor een naaister; om die mooie maar zeer losse, soepele, losse, zachte, ongestructureerde, zwakke en onhandelbare stoffen te naaien. Waarom? De stoffen kunnen los of strak geweven zijn. De los geweven bouclé is het moeilijkst om te naaien. Om succesvol met de stof te werken, is het noodzakelijk om vaker met de hand te naaien. De stof voorrijgen voor je het gaat naaien, kan al hel veel problemen schelen. We hebben het hier bijna altijd over de losse geweven versie van de stof omdat de stijve variant zelden wordt gebruikt voor kleding. Deze stijve versie van de bouclé-stof is beter geschikt voor meubelstoffering of om een mooi kussen te maken. Het kan zijn dat je het per ongeluk hebt gekocht, en je kunt er inderdaad een jasje van maken, maar het jasje zal niet zo mooi en prettig draagbaar zijn en waarschijnlijk alleen geschikt voor incidentele kleding zoals avondkleding of feestelijke kleding. Los geweven Bouclé-stoffen, zijn zeer onhandelbaar maar ook zeer geschikt voor ons doel: het prachtige Chanel-jasje. Coco Chanel werkte veel met die stoffen omdat ze het waard vond en het hemelse gevoel van het dragen van het comfortabele jasje zou het beste passen binnen het concept: Couture! Zeer luxueus maar ook comfortabel. We weten nu, vooral uit de boeken van Claire Shaeffer, dat de binnenkant van het Chaneljasje veel geheimen bezat. Coco Chanel versterkte de stoffen op veel plaatsen met speciale interfaces en accentueerde zelfs de rondingen (de rok) om rimpels en plooien te voorkomen. Tips & Tricks:
Interfacing en knoopsgaten Je zal veel interfacing nodig hebben. Interfacing kan smeltbaar zijn of genaaid. We werken ook graag met zwaar katoen. Maar zorg ervoor dat ze niet krimpen. Zomen moeten worden overlockt, sommige van deze stoffen hebben de neiging om te rafelen en uit te vallen. Alle soorten sluitingen kunnen worden gebruikt. Gebonden knoopsgaten zijn de mooiste optie als u knoopsgaten moet naaien. Gebruik hier kleine stiksels. Hoe je met de hand gebonden knoopsgaten maakt, wordt ook uitgebreid uitgelegd op de naaipatronen en in de boeken van Claire Shaeffer. En de meeste naaiboeken met instructies hebben hier ook vaak duidelijk uitleg voor met begeleidende foto's of tekeningen. Het is een hele klus maar de moeite waard, gebonden knoopsgaten staan vele malen mooier bij een Bouclé jasje dan genaaide knoopsgaten. Wil je knoopsgaten helemaal vermijden? Gebruik dan drukkers aan de achterkant van de stof en evenetueel een sierknoop aan de voorkant. Het is minder 'couture-waardig' maar soms een prima alternatief voor zeer losdradige Bouclé stof waar nauwelijks mee te werken valt, laat staan, dat je er een knoopsgat in moet maken.... Samengevat:
Als u eenmaal met Bouclé-stoffen heeftgewerkt, zal het niet meer zo moeilijk of frustrerend zijn. Koop ALTIJD extra stof om te testen en te oefenen. Zorg ervoor dat je nadenkt voordat je naait. Interfacing of extra interfacing moet in de eerste plaats worden gedaan. Het is te laat wanneer je de voering al op de stoffen hebt genaaid. Ook strijken en persen: wees voorzichtig en gebruik opstrijkbare vlieseline. Het ziet er uiteindelijk beter uit en het kledingstuk blijft zijn vorm behouden en ziet er niet slordig uit. Succes ! Comments are closed.
|
Hoe naai je een Chanel-Style jasje, we love Chanel Information, Historische kostuums, Couture & Sewing boek recensies en tutorials.
|