Ik vraag me af hoe het dragen van middeleeuwse kostuums door fanatieke LARP-ers wordt ervaren. Om dit te onderzoeken zoek ik contact met Laura de Vries, die op haar Instagram prachtige foto’s toont van zichzelf in mooie middeleeuwse gewaden en stijlvolle fantasiekostuums. Ik vraag haar hoe belangrijk het dragen van een kostuum voor haar is. Inleven in je karakter Laura vertelt dat het dragen van kostuums naar evenementen of festivals enorm veel toevoegt. Je speelt als het ware een ander persoon en het juiste kostuum daarbij vinden helpt haar om zich in te leven in dat karakter. Kleding kan er volgens Laura zelfs voor zorgen dat je een andere houding of manieren aanneemt. Dat vind ik wel bijzonder om te horen. Het mooiste aan het dragen van kostuums vindt ze om op festivals met muziek, zoals Castlefest, met een grote rok rond te kunnen draaien en zwieren! Toch heeft het ook nadelen om een ander karakter te spelen. Op evenementen loopt iedereen er zo mooi en bijzoner gekleed uit. Maar het reizen van en naar het evenement levert nog wel eens problemen op. Omstanders menen ineens alles tegen je te mogen zeggen. Laura is regelmatig ongevraagd op foto of film gezet. Tegenwoordig durft ze wat beter, vriendelijk, te vragen of ze het willen laten. Mooie stoffen Als ik aan Laura vraag wat het belangrijkste is aan kostuums, dan antwoordt ze dat ze veel waarde hecht aan goede materialen. Ze noemt (lekker praktisch) stoffen die niet snel vlam vatten als je aan een vuurtje zit. Voor een historisch geïnspireerd kostuum kun je het best veel linnen, wol, zijde en katoen gebruiken en zorgen dat er geen naaimachine-naden zichtbaar zijn. De juiste accessoires maken een kostuum echt af. Hoe leuk is het om middeleeuwse markten af te struinen op zoek naar prachtige sieraden? Soms is het ook leuk om er een beetje mee te spelen. Waarom niet even nét wat over de top gaan door heel veel bling-bling toe te voegen? Of het juist heel bescheiden houden en het kostuum alles laten zeggen! Een uitdaging Het dragen van een kostuum is natuurlijk hartstikke leuk en magisch. Toch komt het ook met wat uitdagingen kijken. Zo vertelt Laura dat grote rokken, veel stof, gambesons of strakke keurslijven erg warm kunnen zijn en in grote groepen mensen wel erg veel ruimte innemen. Laat staan als het dan ook nog eens gaat regenen! Dan is het drama compleet: doorweekt, overal modder die je later weer allemaal uit je kleding moet wassen. Maar voor elk probleem is wel een oplossing te bedenken. Zoek de schaduw op, drink genoeg water en neem voor de zekerheid een extra setje met comfortabele kleding mee. En ach, je moet er iets voor over hebben om er zo prachtig uit te zien toch? Blijven dromen
Een goede tip: Of je nu kostuums maakt, zelf draagt of allebei: blijf dromen! Er zijn altijd weer nieuwe bijzondere kunstwerken te maken. Loop kringloopwinkels af als je wat krap bij kas zit of investeer ik de mooiste stoffen die je kunt vinden. Laura hoeft niet lang na te denken als ik vraag wat haar ‘kostuumdroom’ is: ‘Een écht fluwelen tudor style overjurk, een Henrician gown. Ik ben op het moment bezig met de onderjurk, een kirtle, maar de stof die ik in mijn hoofd heb voor de overjurk is erg prijzig. Dus daar moet ik even goed voor sparen.’ Comments are closed.
|
Hoe naai je een Chanel-Style jasje, we love Chanel Information, Historische kostuums, Couture & Sewing boek recensies en tutorials.
|