Hoeden maken is een leuke hobby want het stelt je in staat om precies dé hoed te maken die bij jouw stijl past en die je graag draagt. Je kunt op twee verschillende manieren hoeden maken. In deze blog leg ik dit uit en informeer ik je over de basiskennis van hoeden maken. 1. Hoeden maken volgens een naaipatroon De eerste methode is om hoeden te maken met je naaimachine en een naaipatroon dat hiervoor geschikt is. Vogue heeft mooie patronen voor hoeden, maar ook Simplicity, Kwik Sew, Butterick en allerlei minder bekende merken. Deze naaipatronen bieden vaak meer hoeden of variaties. De maten variëren vaak van S tot en met L. Echter zijn hoofden van mensen over het algemeen vaak hetzelfde van omvang want niemand heeft een mini-hoofdje of een hoofd dat twee keer zoveel groter is dan normaal. Je kunt naaipatronen kopen voor dames, heren en kinderen. De dameshoeden zijn er echter in de meerderheid, voor mannen is er weinig aanbod. Het naaipatroon en stofkeuze De naaipatronen bevatten vaak maar een paar onderdelen. De top, dit wordt ook wel ‘the crown’ genoemd, de brim; dit is de grote rand en soms nog een extra band voor de overgang van de top naar de brim. Het is aan te raden om het stofadvies serieus te nemen. Je kan met stofsoorten experimenteren maar vaak is dan de stof te slap voor het patroon, of juist veel te dik. Ook is het belangrijk dat de rand bijvoorbeeld niet te zwaar wordt, anders valt deze voor je ogen. Versieringen van de hoed De hoed wordt vaak versierd met een bloem, strik of veren. Deze hoef je natuurlijk niet exact na te maken. Je kan de versiering ook weglaten. Denk goed na over hoe je de hoed wilt gaan dragem. Als je ermee naar een speciale gelegenheid gaat, dan is de versiering vaak hetgeen de hoed bijzonder maakt, Wil je gewoon een hoed maken voor dagelijks gebruik, of voor jouw vakantie, houd het dan simpel. 2. Hatblocking
Een andere methode om hoeden te maken is het zogenaamde ‘hatblocking’. Dit is een techniek die wordt gebruikt om een hoed zijn vorm en structuur te geven. Bij hat-blocking wordt een ongevormd hoedbasis, meestal gemaakt van materialen zoals stro, vilt of sinamay, op een houten of metalen vorm geplaatst die bekend staat als een "blok". De blok/mal heeft de gewenste vorm en afmetingen van de hoed. Door middel van stoom of een andere vorm van vochtigheid wordt het materiaal om het blok gespannen en zo in vorm gemaakt. De hoed wordt vastgepind en hierna gedroogd en gestabiliseerd, zodat hij zijn nieuwe vorm behoudt. Het kan enige tijd duren voordat de hoed volledig droog is en zijn definitieve vorm behoudt. Stofsoorten voor hatblocking Deze manier van hoeden maken werkt alleen als je de juiste hoeden mallen hebt en de juiste stofsoort kiest. Over het algemeen wordt vilt, Sinamay en Buckram gebruikt. Behalve vilt, zijn deze stoffen moeilijk verkrijgbaar en erg duur. Voordeel van hatblocking is wel dat je lichtgewicht hoeden kan maken en van heel dun materiaal. De hoeden tonen vaak enorm chique en je ziet geen naden. De basis van hoeden maken Nu je weet welke methoden er zijn is het misschien gemakkelijker om een keuze te maken. Denk goed na over wat voor een soort hoed je wilt. Met naaipatronen kun je zelf aan de slag, voor hat-blocking is het beter een cursus te volgen alvorens je de dure materialen aanschaft. Tips: 1. Op het BERNINA Blog staat een ‘spoedcursus zomerhoed’ maken. Hierin wordt stap-voor-stap uitgelegd hoe je de grotere hoed maakt. De tekst is in het Nederlands maar met de foto’s kom je al een heel eind. 2. Als je zeker weet dat hoeden maken een nieuwe hobby van je zal worden, maak dan een moodboard. Verzamel zo vele mogelijk afbeeldingen en ga ontdekken wat je echt mooi vind en wat je graag zou willen namaken. Begin niet te moeilijk. 3. Naaipatronen kun je zo kopen bij iedere stoffenwinkel. Maar lees goed op de naaipatronen welke stofsoorten worden geadviseerd. Een wollen hoed is eht iets anders dan een hoed van tule of linnen. 4. Verzamel alvast materialen die je voor hoeden maken goed kunt gebruiken: kantjes, randjes, bandjes, bloemen, veren etc. 5. Naast de naaimachine is het handig om alvast gereedschap te verzamelen: ijzerdraad, een tangetje, gebogen naalden, textiellijm en visdraad. Conclusie: Hoeden maken is een ontzettend leuke hobby. Je hebt er echter wel veel materiaal voor nodig. Het is verstandig om vooraf goed na te denken over wat voor een hoed je wilt. Begin met een eenvoudig naaipatroon en bouw het op. Mocht je willen gaan ‘hat-blocken’ kijk dan eens naar een cursus of workshop in jouw buurt. Comments are closed.
|
Hoe naai je een Chanel-Style jasje, we love Chanel Information, Historische kostuums, Couture & Sewing boek recensies en tutorials.
|