Nadat je een kledingstuk hebt gemaakt wil je deze graag laten zien aan de buitenwereld. Foto's maken voor jouw Sociale Media, misschien voor een online winkel of gewoon voor jouzelf. Maar hoe presenteer je de kleding op de beste manier? Op Internet zie je vele manieren langskomen. We nemen ze door en geven de tips en tricks hoe je het beste kleding fotografeert en/of presenteert. Flat lay foto's: 'Flat-lay pictures' zijn foto's van kleding of producten die plat op een tafel of op de grond liggen. Je kijkt er dus van bovenaf op. Dit kan grote voordelen hebben omdat je de kleding precies kan neerleggen zoals je wilt. Op Youtube zijn diverse tutorials te vinden hoe je dit het beste kan doen. Een nadeel is dat je de kleding niet 'aan' ziet. Het geeft geen duidelijk beeld van de pasvorm en je moet er als kijker een hoop bijdenken. Ook kan er veel gesmoemeld worden met de kleding: de mouwen smaller laten lijken, een taille creeëren die er niet is of het hele kledingstuk beter laten overkomen dan het in werkelijkheid is. Een van de redenen om flat-lay foto's te maken is vaak dat de mens niet op de foto wil. Dit kan meerdere redenen hebben bijvoorbeeld vanwege privacy of vanwege de maatvoering van het kledingstuk. Ook wordt vaak voor deze manier van presenteren gekozen omdat je de foto's mooier kan maken qua sfeer en setting. Tip: leg bij de foto's items die de kleding-stijl benadrukken. Een chique parfumfles, een gezellig kopje koffie of een serieus boek. Sieraden of accesoires. Door de kleding op die manier te stylen, wordt de foto aantrekkelijker om te zien. Detailfoto's: Detailfoto's zijn ideaal om te tonen als het kledingstuk echt specifieke of ingewikkelde details heeft. Vooral voor naaisters is dit belangrijk om goed te kunnen zien. Denk aan mouw-uiteinden, kragen, splitten of interessante knopen en plooien. De foto's tonen dan natuurlijk niet het hele kledingstuk, maar zijn wel interessant om te laten zien aan de buitenwereld. 'The devil is in the detail' zeg maar... Paspop-foto´s: Mannequin- of paspop-foto's hebben zijn foto's die gemaakt zijn op de naaipaspop of een etalagepaspop. Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Het valt namelijk niet mee om een goede paspop-foto te maken. Zie foto boven: de paspop is niet de juiste maat en hierdoor hangt het jasje aan alle kanten slap en komt het jasje plom over. Een naaipaspop moet dus wel een beetje kloppen qua maat. De meeste naai-paspoppen kun je zelf instellen, maar een etalage-paspop heeft vaak maar één maat. Op websites voor kleding wordt vaak de kleding net zolang gespeld en vervormd totdat het mooi op de paspop past. Dat is logisch (zie foto boven) maar voor een naaister niet echt het doel. Je wilt tenslotte laten zien hoe het jasje is geworden en zonder het te 'shapen' voor de foto. Tips:
En natuurlijk: zorg dat je een paspop hebt die qua maatvoering klopt. Kledingpresentatie op een mens van vlees en bloed: Kies je liever niet voor een paspop maar wil je de kleding zelf showen (of op een ander) zorg er dan voor dat je er op je best uitziet. Vraag of de amateur-fotograaf de foto's wil maken vanuit een gunstige hoek; dat wil zeggen op een afstandje, niet van te dichtbij en het liefst op zit-hoogte. Dan lijkt het niet alsof je hele kleine benen hebt en de kleding is dan beter in verhouding. Je kan nog altijd nog bijsnijden in de hoogte of breedte. Maak meerdere foto's en beweeg langzaam in het rond. Je kan later dan de meest gunstige foto uitkiezen waarop de kleding het mooist zit en waarop jijzelf ook het leukste staat. Ingewikkelde poses zoals professionele modellen vaak doen, hebben vaak geen meerwaarde voor de kleding. Een professionele fotoshoot: Je kan als naaister natuurlijk ook naar een professionele fotograaf gaan. In ons geval: Erik Bolding, te Meppel. Je kan alvast sparen tot je er een budget voor hebt en de kleding opsparen tot je een aardige stapel hebt liggen voor een fotoshoot. Het grote voordeel is dat je hierna foto's hebt die er professioneel uitzien en jouw website zal upgraden qua uitstraling. Ook kun je kiezen uit vele foto's en met de fotograaf bekijken welke foto's het beste zijn. Je hoeft hiervoor geen professioneel model te zijn. Een goede fotograaf geeft duidelijke instructies en vaak hangt er een spiegel in de studio zodat je kan zien hoe je staat en hoe de kleding het beste tot zijn recht komt. Tips:
Professionele foto's worden bijna altijd bewerkt. Dit betekent niet dat ze er ineens onwerkelijk of gekunsteld uit zullen zien. Zoals foto boven: het is vaak voornamelijk het licht en het contrast dat zo wordt bewerkt dat de foto er beter uit zal zien. Daarnaast kunnen enkele details worden bewerkt zodat de foto beter oogt. Gemanipuleerde foto's: Soms worden foto's zo bewerkt dat de achtergrond wordt vervangen door een passende achtergrond of een achtergrond die de foto extra allure geeft. Je kan dit zelf doen met foto-edit programma's zoals Photoshop of Gimp. Er zijn genoeg tutorials te vinden op Youtube en als je je erin verdiept kan je zelf al gauw foto's compleet veranderen. Maar je kan ook foto's deels manipuleren als je bijvoorbeeld storende elemenenten op de foto wil wegwerken of teksten wil toevoegen. Conclusie:
Het presenteren en fotograferen van jouw eigengemaakte kleding is een hele klus. Iedereen doet het graag op zijn of haar eigen manier en maakt hier vaak bewust een keuze in. Het presenteren van zelfgemaakte kleding hoeft er niet super professioneel uit te zien en niemand verwacht dat het eruit zal zien als een catwalk. Naar een professionele fotograaf gaan biedt veel voordelen en is vaak het geld dubbel en dwars waard. Maar mocht dit niet passen binnen jouw budget en doelstelling dan is dit geen ramp. Naaisters zien liever van elkaar het naaiproces, de knelpunten van het naai-project en hoe de kleding er daadwerkelijk uitziet als het af is. Maar één ding is zeker: of je nu kiest voor flat-lay pictures, presentatie op een paspop, foto's door je partner gemaakt of door een professionele fotograaf, maak er iets moois van en zie het als de kers op de taart! Comments are closed.
|
Hoe naai je een Chanel-Style jasje, we love Chanel Information, Historische kostuums, Couture & Sewing boek recensies en tutorials.
|