SEWING CHANEL-STYLE
  • Home
    • Beginners Gids
    • Disclaimer (EN)
    • Disclaimer (NL)
    • Contact
  • Blog (NL)
  • Blog (EN)
  • Sewing Patterns
    • Sewing Patterns by number
    • The Classics >
      • Hats & accessories
    • Cosplay, LARP & Fantasy >
      • Oktoberfest - Dirndl
    • Zorg en Welzijn
  • Chanel-Style
    • Authentic versus Fake Chanel jackets
    • Chanel Cardigan or Jacket ?
    • Sewing a Chanel Style Jacket VIDEOS
    • Video's about Chanel
    • Video's Chanel catwalk collections
  • Book Reviews
    • Couture and Chanel books
    • (Couture) Sewing Books
    • Valuable sewing books
    • Sewing magazines Specials
  • Sewing Guide
    • LARP & Cosplay
    • Bags are beauties
    • Hoeden maken - Millinery
    • DIY Outdoor Stuff!
    • Zorg en Welzijn
    • Baudekin Studio

'Chanel-Style' jasjes en couture zélf naaien !


de beste informatie, naaipatronen-reviews,
boekrecensies en producten beoordelingen*

* Non-profit website: eerlijke beoordelingen en persoonlijke teksten​

Het namaken van kleding, ja of nee?

23/5/2023

 
Picture
Afgelopen maand stond er in het magazine 'Threads' een heel artikel over hoe je jouw eigen favorite jeans kunt namaken.  Zónder deze uit elkaar te knippen.  Knap werk, want het is vaak een hele klus!  Maar of het altijd zo succesvol is, zijn de meningen over verdeeld.

Want... ookal kun je het kledingstuk helemaal uit elkaar halen en 'namaken', je vergeet toch vaak de valkuilen die er wel degelijk zijn.

Onderstaand alles over het (exact) namaken van kleding.
Picture
Het namaken van kleding
Het namaken van kleding betekent dat je kledingstuk reproduceert om een identieke of vergelijkbare versie ervan te maken. Jouw favoriete broek is bijvoorbeeld té versleten om nog te dragen, of een perfect zittend blousje is niet meer te dragen omdat er een kop koffie overheen is gegaan en de vlek er niet meer uit wil.

Nu wil je deze namaken.  Hierbij moet je aan veel dingen denken.  Zoals bijvoorbeeld hoe kom je aan het patroon?  Het je deze nog of is het een blousje dat is gekocht in een winkel?
En hoe zit het met de stof? Wil je exact dezelfde stof en is deze nog verkrijgbaar?
Als je kleding namaakt is het wel cruciaal dat je dezelfde stofsoort gebruikt. Anders kan het kopietje toch echt heel anders uitpakken.

De nog meer zaken ter overweging?
Ken je alle naaitechnieken die zijn gebruikt? Kun je bijvoorbeeld welt-pockets namaken of een ingewikkelde kraag?

Hoe zit met het met de pasvorm? Zat het kledingstuk meteen al goed, of moest je het eerst een paar keer dragen en werd je er met verloop van de tijd steeds meer content mee?  Zoals een spijkerbroek,  die gaan vaak met de loop der jaren steeds beter zitten; de stof is zachter geworden en heeft zich perfect gevormd naar jouw lichaam. 

Het namaken van kleding kan een uitdagend proces zijn dat naaitechnische ervaring en aandacht voor details vraagt.
Picture
Hoé kun je een geliefd, maar kapot of versleten, kledingstuk namaken?
Je durft het aan en gaat aan de slag.  Waar begin je?  Het is wel van groot belang of het kledingstuk uit elkaar gehaald kan worden, of dat je het zal moeten namaken zonder enig voordeel van de onderdelen die je kan overnemen op papier.

Begin met een analyse: stof, mogelijk patroon, details en specifieke naaitechnieken hebben we dus al gezien als punt ter overweging. Nu gaat het vooral nog om het proces en de juiste volgorde. Houd bij de volgorde datgene aan dat je gewend bent volgens de meeste werkbeschrijvingen om een kledingsstuk te maken.

Mocht je het kledingstuk UIT ELKAAR HALEN, maak dan vooral veel FOTOS!  Die kun je later nog terugzien als je bepaalde details bent vergeten!

Neem alle patroononderdelen over op patroonpapier en start vanaf hier. Denk aan extra naadwaarde want nieuwe stof heeft nog niet die eigenschappen die een stof wel heeft als ie al vele malen is gedragen.  Was de stof een paar keer vooraf!

Pas nóg vaker dan je al gewend bent. Passen, passen en nog eens passen.

Voor de rest: maak er geen haastklus van maar neem de tijd.  Wie weet doe je tenslotte ook járen met dit kledingstuk dus die tijdsinvestering is het vast wel waard.

Tip:  denk er vooral aan een namaak-kledingstof van dat rekbare stoffen een totaal ander beeld kan geven dan het origineel. Beter is het om een soortgelijk naaipatroon te zoeken en deze na te maken op basis van het geliefde kledingstuk.  Met exact overnemen van de maten kun je toch ernstig de mist in gaan met het feit dat de stof al flink is uitgerekt in totaal of op bepaalde plaatsen. 

In alle gevallen geldt: wellicht is het beter een identiek of bijna identiek naaipatroon te kopen en dit als basis te gebruiken.
Picture

"Ik heb ooit een geliefde joggingbroek voor mijn dochter nagemaakt. 
Keurig uitgeknipt, de onderdelen overgenomen, dezelfde stof gebruikt
en toch was het zo'n mislukking
dat ze de broek nooit heeft gedragen. 
Waarom? 
Ik was vergeten dat de 'oude' joggingbroek al twee jaar
intensief was gedragen en dus de stof flink was uitgerekt. 
Deze maten exact overgenomen op de nieuwe stof
leverde een broek waar moeder én dochter samen in haddebn gekund....."

Valkuilen op een rijtje:

Sommige kledingstukken zijn 'moeilijker'dan je denkt. Wees realistisch over je naai-ervaring en pas het ontwerp mogelijk aan om het haalbaarder te maken.

Denk aan de stofkeuze!! Dit kan niet vaak genoeg gezegd worden. Het vinden van exact dezelfde stof als het oorspronkelijke kledingstuk kan een uitdaging zijn, vooral als het een uniek materiaal of een zeldzame stof betreft. Als je geen identieke stof kunt vinden, kies dan een vergelijkbare stof die qua textuur, gewicht en uitstraling overeenkomt met het origineel. DEZELFDE STOFSOORT DUS! Houd er ook rekening mee dat stoffen na verloop van tijd kunnen veranderen, vooral als ze vaak gewassen en gedragen worden.

Wat is de juiste volgorde om het te maken?  Denk erover en raadpleeg andere patronen, boeken of tutorials.  Als een kledingstuk eenmaal in elkaar zit, is het lastig om alsnog essentiele details toe te voegen.

Denk ook aan jouw eigen lichaam:  was het een tijdje geleden dat je het kledingstuk met liefde droeg, of was het gisteren? Dat kan nogal schelen in de vorm.  Wees realistisch was niets is zo veranderlijk dan de mens.

Tot slot:  een kopie is NOOIT zo goed als het origineel. Maar als je een eindje in de buurt komt, mag je toch al hartstikke trots zijn?!

Onderstaand vier Chanel-Style jasjes die eigenlijk niets met deze blog te maken hebben want het zijn geen 'namakers' maar jasjes vanaf een bestaand naaipatroon.
Het voordeel van een geliefd kledingsstuk namaken:
Het namaken van een geliefd kledingstuk heeft wel veel voordelen, ondanks alle valkuilen en wellicht geen perfect resultaat. Een geliefd kledingsstuk kan namelijk emotionele waarde hebben en deze neem je mee in het nieuwe kledingstuk!

Daarnaast kan het je natuurlijk enorm schelen in de kosten of een lange zoektocht naar een vervangend kledingsstuk. Gewoon proberen!  Het enige dat je kan 'verliezen' is de investering van de nieuwe stof.

Het nieuwe 'geliefde' kledingstuk kun je bovendien weer exact op maat maken, en wellicht met enige aanpassingen in de nieuwe-nu-tijd.  Passen, passen en nog eens passen, is daarom echt een voorwaarde!

Creatieve uitdaging:
Het is bovendien heel leerzaam oms eens zelf na te denken, geen exacte werkbeschrijving te volgen en goed naar het kledingsstuk te leren kijken.  Freewheelen, noem ik dit altijd graag.
Centimeter voor centimeter kun je zien hoe het in elkaar zit. Zie het als een uitdaging! Of voeg iets nieuws toe?  Een borduursel, applicatie of mooiere gekleurde rits? Een extra zak?  De mogelijkheden zijn wat dat betreft natuurlijk eindeloos.

Duurzaam:
Jáááá!  Lekker duurzaam is altijd goed. Liever één geliefde kledingsstuk dan die tien andere die in de kast hangen en zelden worden gedragen. Toch? Daarnaast heeft een geliefde kledingsstuk nog veel meer duurzame voordelen. Denk aan macro-economie.  Het hoeft niet uit verre landen te worden vervoerd, maar wordt geboren in jouw kledingatelier! Als je de stof dan ook nog milieu-bewust koopt, dan ben je natuurlijk helemaal groend (= groen en goed) bezig!!

Conclusie:
Het namaken van een geliefd kledingstuk kan een leuke en goede ervaring zijn, zowel op emotioneel als creatief vlak. Daarbij is het duurzaam en een hele goede ervaring voor jouw naai-ervaring en inzicht. Let op de valkuilen, dat neerkomt op vooral de stof vooraf goed wassen en tijdens het naaien passen, passen en nog eens passen! En wassen.... :>)

Comments are closed.
    Naar de website
    English BLOG
    Picture
    Picture
    GRATIS E-book Stoffenkennis


    Creatieve Community:

    Dit is het Nederlandse blog van de Engelstalige website SewingChanelStyle, een non-profit website. Met als doel: het delen van naaipatroon-reviews, pro-duktenreviews, boekrecensies en informatie over Chanel-Style couture. 

    Picture
    Picture
    Marga van der Vet,
    Content creator

    boekrecensiesblog
    sewingchanelstyle
    paardencolumns
     modelportfolio

    Picture
    Kostuummaakster voor: Cosplay, LARP, Dirndl - Oktoberfest, Gothic, Steampunk, Fantasy & Historical outfits


    Categorieën:

    All
    Accessoires
    Alles Over Naaien
    Best Buys
    Boekrecensies
    Duurzaam & Bewust
    Feestdagen Suggesties
    Fotografie
    Gastblogs
    Geschiedenis
    Info Over Chanel
    Klassiekers!
    LARP & Cosplay
    Naaipatronen
    Naaiproducten Reviews
    Nu Nieuw Nieuws
    Outdoor Kleding
    Stoffenkennis
    Tas Tassen FanTAStisch
    Tips & Tricks
    Trendy Of Tijdloze Trends
    Zorg En Welzijn

    Picture
    Picture
    Got questions, concerns, or suggestions? Send them over to sewingchanel@gmail.com! 
    If you own rights to any of the images / video, and do not want their release, please CONTACT us and the content will be removed immediately.

    * Disclaimer: Some photos are not taken or owned by me. They are used solely for the purpose of discussion, comment and as a visual aide to convey the beauty of the object to you, the viewer. These images are not intended for any commercial purpose.

    Archief:

    June 2023
    May 2023
    April 2023
    March 2023
    February 2023
    January 2023
    December 2022
    November 2022
    October 2022
    September 2022
    August 2022
    July 2022
    June 2022
    May 2022
    April 2022
    March 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    September 2021
    August 2021
    July 2021
    June 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018

    Picture
    Leuke, lekker leesbare boekrecensies en columns!
    Picture
    Paardencolumns, verhalen, series en gastbloggers.
Proudly powered by Weebly
  • Home
    • Beginners Gids
    • Disclaimer (EN)
    • Disclaimer (NL)
    • Contact
  • Blog (NL)
  • Blog (EN)
  • Sewing Patterns
    • Sewing Patterns by number
    • The Classics >
      • Hats & accessories
    • Cosplay, LARP & Fantasy >
      • Oktoberfest - Dirndl
    • Zorg en Welzijn
  • Chanel-Style
    • Authentic versus Fake Chanel jackets
    • Chanel Cardigan or Jacket ?
    • Sewing a Chanel Style Jacket VIDEOS
    • Video's about Chanel
    • Video's Chanel catwalk collections
  • Book Reviews
    • Couture and Chanel books
    • (Couture) Sewing Books
    • Valuable sewing books
    • Sewing magazines Specials
  • Sewing Guide
    • LARP & Cosplay
    • Bags are beauties
    • Hoeden maken - Millinery
    • DIY Outdoor Stuff!
    • Zorg en Welzijn
    • Baudekin Studio