Wat is eigenlijk DE GOEDE KANT van de stof? Nou, logisch, de kant die je ziet als je een kleding stuk draagt. Simpel toch? Maar zo simpel ligt het niet. Sommige stoffen zijn echt lastig voor wat betreft de goede kant en de verkeerde kant van de stof. En hoe zit het met de door ons zo geliefde Bouclé stoffen? Zou Coco Chanel ooit per ongeluk een fout hebben gemaakt en de goede kant met de verkeerde kant hebben verward? Vast niet. Zij was tenslotte een expert. Maar dat ben jij met deze tips ook. We duiken er even dieper in: goede kanten en verkeerde kanten... van de stof. Wat is de goede kant van de stof? "Dat is de stof die aan de binnenkant zit als de stof op een rol zit" "Dat is de stof die het fijnst aanvoelt" 'Dat is de stof waarbij aan de zelfkant de gaatjes naar beneden wijzen" etc. etc. Er staan een hoop antwoorden op Internet. Maar helaas: bovenstaande antwoorden kloppen niet. De buitenkant van de stof is die kant die jij zelf bepaalt. En op een rol zit de stof ook vaak omgekeerd. Het zou niet leuk zijn voor een marktkoopman of een stoffenwinkel als al die mooie stoffen, op rol, er niet uitzien en iedere klant eerst de rol moet lospeuteren om de goede kant van de stof te zien. En "het fijnst aanvoelt", dat kan net zo goed de binnenkant zijn. Denk aan French Terry, tricots of Fleece. De zachte kant wil je graag op je huid voelen. En ook het idee dat je het aan de zelfkant van de stof kunt zien, klopt niet altijd. De échte goede kant van de stof Meestal is de goede kant van de stof meteen te zien en te bepalen. Vooral bij prints en bij stoffen die een duidelijke binnen- en buitenkant hebben. Bij andere stoffen is het minder goed te zien. Bij sommige stoffen is er zelfs geen goede- of verkeerde kant. Beiden kanten zijn exact hetzelfde. Tips & tricks om de goede kant van de stof te bepalen:
Enkele voorbeelden: Bij deze bengaline jacquard stof is erg lastig om te kiezen wat nu de goede kant of de verkeerde kant is. Toch is er wel degelijk verschil. Je ziet aan de linkerkant de goede kant van de stof. De beige kleur overheerst en het 'houndstooth' of 'pied-de-poule' patroontje is iets duidelijker te zien. Aan de rechterkant zie je dat het zwart overheerst en het patroontje slordiger is. Je kan natuurlijk ook zelf kiezen wat je mooier vind, maar de goede kant van de stof is dus links. Een gewassen katoen. Aan de ene kant zie je meer lijnen, aan de ander kant een duidelijkere visgraat in de lijnen. Wat kies je zelf? Wat je ook kiest; geef de verkeerde kant op ieder geknipte patroononderdeel aan met een textielkrijt. Want het is bijna onoverkomelijk om je niet te vergissen... Dat lijkt geen ramp, maar zodra het kledingstuk dan af is, zie je toch vaak dat de voorpanden bijvoorbeeld verschillen, of de mouwen. Een broekenstof. Pak je leesbril, een loep of extra lampje er maar bij. Want er is toch verschil. Links heeft duidelijkere lijnen (dit kun je zelfs voelen), links is vager qua belijning. Welke kant is de goede? De linker. De rechter is bovendien zachter en dat is weer aangenaam om te dragen.
Bouclé- of Chanel-stijl stoffen: En dan nu een paar voorbeelden van Chanel-look stoffen. De stoffen zijn vaak geweven, dat maakt het extra moeilijk. Of juist niet. Hoe dan ook, we tonen even een paar voorbeelden die best lastig zijn. Links of rechts? Wij gaan voor links. Het horizontale zwart/rode draadje ligt mooier 'op' de stof. Op toch de rechter omdat deze mooier oogt qua weef-lijnen? De keuze is jou. Links of rechts? Een makkie: rechts in dit geval. De roze horizontale draden bovenaan op de rechterfoto zijn veel mooier. Ook de gele draden liggen meer 'op' de stof dan in de stof. Deze zomerse katoenen Bouclé maakt het ons lastig. Beide zijden zijn gelijk. Hoe we ook kijken, er is verschil te zien... Een visgraat Tweed stof. Beide zijden zijn gelijk, maar let extra goed op met het knippen van deze stof, want de visgraat structuur heeft wel een hele duidelijke draadrichting. Tot slot nog een weggevertje: de linkerkant is overduidelijk de goede kant. De draden liggen 'op' de stof en de binnenkant toont duidelijk meer zwart en minder structuur.
Conclusie over goede en verkeerde kant van de stof: Eigenlijk is het gek om over de verkeerde of slechte kant van de stof te spreken. Soms zijn beide zijden gelijk of is zelfs de 'verkeerde' kant van de stof mooier dan de goede kant. Leer er goed naar kijken, vooral als je veel met bouclé of Chanel-stijl stoffen werkt. En geef de verkeerde kant aan door er met textielkrijt en kruis op te zetten of er een veiligheidsspeld tijdelijk aan vast te maken. Let vooral op ieniepieniemienie details. "The devil is in the detail" en dat is in dit geval zeker waar! Bij twijfel: maak een foto en stuur gerust op. Vier paar ogen zien meer dan twee paar. smiley. Comments are closed.
|
Hoe naai je een Chanel-Style jasje, we love Chanel Information, Historische kostuums, Couture & Sewing boek recensies en tutorials.
|