Als kleuter leer je al knippen op school en je blijft het je hele leven doen. Het is zo’n basis-handeling in het leven dat je er nooit bij stilstaat. In de couture wereld is knippen echter een vak ansich. Sterker nog: knippen is een belangrijke als couture techniek. Knippen als vak In de Haute couture wereld wordt met dure materialen gewerkt. Dat is wel even iets anders dan de stoffen die doorgaans door een hobby-naaister worden gekocht. Misschien heb je een stof gekocht van 10 euro per meter, of misschien wel een van 30 euro. Stel in dat laatste geval, dan heb je voor een jasje 1,5 meter nodig, er ligt dus een stuk stof op tafel van 45 euro, waar de schaar in wordt gezet. In het ergste geval, en dat overkomt ook de zeer ervaren naaisters, maak je een fout en ‘verknip’ je de lap stof. Knippen als in 'Héllup!' Iedereen overkomt dit wel een paar keer. Je houdt geen rekening met de vleug van de stof of je vergeet de zomen. Of je komt erachter dat je twee rechtermouwen hebt geknipt. Geen ramp, als je genoeg stof hebt gekocht. Maar wel een (kleine) ramp als je extra stof nét niet meer verkrijgbaar is. Knippen is een onderdeel van het hele project dat niet moet worden onderschat. Hoe nauwkeuriger je het patroon knipt, hoe prettiger het verdere proces verloopt. Knippen als belangrijk onderdeel van het naaiproject En dan klim je achter de naaimachine en lijkt het alsof de schaar niet meer nodig is. Maar niets is minder waar. Knippen is een groot onderdeel van het héle proces. Bij hoekjes moet je de stof inknippen, bij rondingen moet je inkepingen maken en naden kun je vaak bijknippen zodat de stof mooier wordt afgewerkt. Bovendien is de schaar je groter vriend als er (nog) geen lockmachine aanwezig is. Dan knip en zigzag je keurig de zomen af. En ook hierbij geldt, ook al is het de binnenkant van het kledingstuk, hoe nauwkeuriger je werkt, hoe mooier en professioneler het resultaat. Knippen als kunst In het boek Ultimate Sewing Bible staan mooie tekeningen over knippen of ‘inknippen' (‘clippen') genoemd:
Ga voor goud!
Het is dan ook belangrijk om met goede scharen te werken. Een draadknipper voor het afwerken van de restanten draad. Een ooievaarsschaartje voor het kleine secure werk en een gouden schaar om de stof en de voering te knippen en om bij de hand te houden voor het knippen tijdens het naai-proces. Een heel fijne schaar is de Gouden Schaar. Vlijmscherp, heel secuur en prettig in de hand liggend. Met recht staat deze schaar op nummer één van kwaliteitsscharen voor de naaiwereld. En google 'de gouden schaar' maar eens: dan kom je op heel veel naai-ateliers, kledingreparatie-shops en hobbywinkels uit. Goud, zal het zijn! Pluspunten:
Niets zo gewoon en onbelangrijk als een schaar? Nee hoor, niets zo belangrijk als een schaar! Een kleine investering maar een stuk gereedschap die jouw naaiproject een stuk mooier maakt! Comments are closed.
|
Hoe naai je een Chanel-Style jasje, we love Chanel Information, Historische kostuums, Couture & Sewing boek recensies en tutorials.
|