Deze anorak is gemaakt volgens het naaipatroon Folkwear 153 met de stoffen van Stofnodig.nl. In deze blog laat ik de materialen zien en de valkuilen in het naaipatroon. Maar bovenal natuurlijk vooral de heerlijke warme anorak die het is geworden. Voor warmte in huis, buiten en desnoods naar Alaska ermee. (In dit laatste geval maak ik nog een extra anorak van buitenstof!). Het eindresultaat ga ik dus de rest van de winter dragen. Dag en nacht :>) Benodigde materialen: Heerlijk zachte teddyborg van Stofnodig, drie meter. Voeringsstof van Stofnodig, drie meter Het naaipatroon: Folkwear 153 Het naaipatroon is duidelijk qua omschrijving en dus heb ik foto's gemaakt maar niet iedere stap helemaal uitgewerkt. Het naaipatroon is prima te volgen, ook voor een beginner. Mét voering: De eerste foto's kun je zien dat ik de stof zelf heb gequilt. Dit is veel werk, beter is het om de gewatteerde voering te kopen zoals in het lijstje van benodigheden staat. Het naaipatroon is gemaakt zónder voering, en dat kan natuurlijk ook. Maar wil je de anorak extra warm hebben, of de borg stof aan de binnenkant en een andere stof aan de buitenkant, dan zul je alles twee keer moeten knippen en hierna gewoon aan elkaar zetten. Maar dus eerst beiden zover mogelijk af, doe dan de voering erin en naai deze met de goedekanten op elkaar vast, waarna je deze omkeert en als nog met een topstitch rondom afwerkt. Halslijn: Let erop dat je zorgvuldig knipt, ook al is de borgstof erg dik. Bij mij kwam de halslijn met capuchon niet mooi uit met als gevolg dat die eigenlijk te lang is. Ik heb het in de punt weggewerkt, maar in principe zou de capuchon precies moeten passen bij de halslijn. Tips: De mouwen zijn kort. Maak deze gerust langer als je dat prettig vind, of naai er manchetten aan. De zakken kun je ook met de hand in de voering vastnaaien zodat je die aan de buitenkant niet ziet. Maak ze vooral groot zodat je er ook met je handen in kan als die al zijn ingepakt in dikke handschoenen. Let op de draadrichitng en indien er een lichte stretch in de stof zit: neem dan ook een stretchvoering of stretch-buitenstof. Tot slot: voor je aan een masterwerk begint van buitenstof en bont (als je dus echt richting Alaska gaat) en het geheel prachtig versierd met sierlinten zoals de traditionele Siberische en Alaskaanse anoraks of parka's: oefen eerst even met een fleecestof. Als deze af is, kun je zien of alles klopt naar wens. Begin daarna pas aan de buitenjas. De fleece kun je dan prima gebruiken als lekkere extra binnen-jas-vest. Leuke weetjes en feiten: Zowel Siberië als Alaska hebben een rijke traditie als het gaat om anoraks, traditionele kledingstukken die worden gedragen in koude klimaten.
Siberische Anoraks:
Alaskaanse Anoraks:
Beide soorten anoraks vertegenwoordigen niet alleen functionele kledingstukken, maar ook een diepgaande culturele en traditionele betekenis voor de gemeenschappen die ze al generaties lang gebruiken in extreme klimaten. Comments are closed.
|
Hoe naai je een Chanel-Style jasje, we love Chanel Information, Historische kostuums, Couture & Sewing boek recensies en tutorials.
|