Een classy blouse maken van restantjes tof? Dat kan wel degelijk! Meestal is het verwerken van restanten stof beerkt tot patchwork en dit heeft zelden een chique uitstraling. Dit komt omdat de stoffen niet altijd bij elkaar passen qua kleurstelling of structuur. Een classy of klassieke blouse naaien is een uitdaging en ook nog eens hartstikke leuk. De blouse zal uniek zijn, helemaal jouw smaak en het geeft een goed gevoel om duurzaam en milieubewust bezig te zijn. Tips & tricks lees je in deze blog: McCalls M8014 Dit naaipatroon hebben we al vaker gebruikt, lees de review over het naaipatroon hier: McCalls M8014. McCall's M8014 is een naaipatroon van designer Melissa Watson en valt onder de verzameling van The Palmer Pletsch, tissue fitting methode. Dit betekent dat je het naaipatroon volgens het genoemde systeem exact op maat kan maken. Wil je hier meer van weten dan kan je het beste even kijken op hun gelijknamige website. Het naaipatroon is voor een blouse in twee variaties. De variaties zitten in de lengte en de yoke op de rug. De blouse heeft een klassieke opstaande kraag, een yoke op de rug voor extra bewegingsvrijheid, mouwsplitten en een normale of blinde voorsluiting. Model A is ideaal voor restanten stof! Model A. is kort en hierdoor ideaal voor het verwerken van restanten stof. Je kan de verschillende patroononderdelen allemaal uitknippen van andere stoffen: de yoke, de mouwen, de lange manchetten, de staander van de kraag, de kraag. Je zou zelf de voorpanden kunnen laten verschillen van stof of het deel van het achterpand. Zo kom je op kleine patroononderdelen. Wil je de blouse heel classy laten ogen: kies dan voor subtiele stof verschillen maar probeer wel dezelfde stofsoort aan te houden: dus of alles van katoen, of van zijde stoffen, of van linnen en linnen-mixen. Wat ook altijd mooi werkt: maak de staander van de kraag van een printje, de manchetten en de sluiting van de manchetten. Onderstaande blouse is gemaakt van:
Indien je stof te kort komt, kun je altijd nog een derde of vierde kleur/stof toe voegen, zolang het maar past bij de andere stoffen. Het naaien en knippen van deze blouse Het naaien en knippen van deze blouse is niet moeilijk. Het naai-niveau op het naaipatroon geeft aan: gemiddelde ervaring gewenst. Dit klopt wel want voor een totale beginner is het naaien van de mouw-uiteinden wel een beetje moeilijk. En ook de blinde voorsluiting en de knoopsgaten. Maar met hulp is het wel te doen. Er zitten verder geen valkuilen in dit naaipatroon. Let erop met knippen dat je de yoke TWEE keer knipt. Zoals je op de foto kunt zien is de blouse genaaid met de Franse naad. Dit was prima te doen, zelfs bij de mouwen, omdat de stof erg dun is. Het is qua afwerking veel mooier dan de standaard zigzagrand of locksteekrand als afwerking. Chique blouse & restanten stof:
Het gebruiken van restanten stof is natuurlijk sowieso een super idee. Het voorkomt verspilling, overvolle vuilnisbakken en het evrvelende gevoel dat je mooie stoffen hebt weggegooid. Lappendekens, tassen of accessoires maken is misschien niet jouw ding, maar een blouse, zoals deze, komt natuurlijk altijd van pas. De blouse zit erg fijn, je moet er wel mee rekening houden dat door het korte model al gauw je rug of buik te zien is. Een strak hempje eronder kan geen kwaad. Comments are closed.
|
Hoe naai je een Chanel-Style jasje, we love Chanel Information, Historische kostuums, Couture & Sewing boek recensies en tutorials.
|