Naaimagazines onder de loep genomen, is één van de best-gelezen blogs op Boekrecensiesblog en op deze website. Tijd voor een update want er is nogal wat gebeurd in naai-magazines-wereld... Vaarwel La Maison Victor en welkom andere titels. Welke? Hieronder het overzicht en een waardering per magazine. Heb jij aanvullingen, opmerkingen? Laat het gerust weten. Een naaimagazine is ideaal om te kopen als je zelf kleding wilt maken. Zelf kleding maken is hartstikke leuk en duurzaam. En nu is er alle tijd van de wereld om er toch eens aan te beginnen… Begin alvast met mooie (gemakkelijke) zomerkleding te naaien. Hét middel om vooral positief te blijven en uit te kijken naar betere tijden. Een naaimagazine (of tijdschrift), modern en stoer! De Burda en KnipMode heb je vast al jaren in de winkel zien liggen maar er nooit doorheen gebladerd. De hele sector ‘handwerken’ klinkt ouderwets en saai. Niets is echter minder waar. Naaimagazines zijn tegenwoordig trendy, hip, duurzaam en super modern. Koop eens een magazine en verbaas je over de inhoud. De meeste magazines zijn enorm stimulerend om toch eens de naaimachine tevoorschijn te halen, een lap stof te kopen en deze om te toveren tot een mooie, zeer persoonlijke, zomerjurk. Zin in! Uitgebreid overzicht per naaimagazine Om het gemakkelijk te maken hebben wij de tijdschriften en magazines, die in Nederland, Duitsland en België te koop zijn, op een rijtje gezet. Wij behandelen de tijdschriften per stuk in het onderstaande uitgebreide overzicht. Wees dus niet bang voor een miskoop. Voor iedere doelgroep, niveau van naaien of smaak, is er een tijdschrift. Echt waar. Review per naaimagazine: BurdaStyle De Burda is een begrip binnen de naaiwereld. Het tijdschrift heet eigenlijk: BurdaStyle magazine. Burda is een Duits magazine dat al bestaat sinds 1940. Het magazine wordt in 99 landen gepubliceerd en staat iedere maand bomvol nieuwe patronen. Prijs: rond de 7 à 8 euro.
Minpuntjes:
Conclusie BurdaStyle: Het magazine is hét magazine voor naaisters all over the world. Mooie reportages en zeer inspirerend, de slechte vertalingen zijn soms storend. De knutselpagina’s mogen wat ons betreft eruit. Een magazine om te bewaren en met enige regelmaat opnieuw in te kijken voor ideeën en inspiratie. De Nederlandse uitgave is overigens dezelfde als de Duitse. Echter de foto’s kunnen verschillen (qua voorpagina) en de Duitse Burda heeft een gelijmde rug en een ander systeem qua werkbladen en radarbladen. KnipMode Een groot, modern magazine met een actieve website. Nieuws = blogs. De KNIP Mode verschijnt eens per maand en heeft af en toe een special zoals bijvoorbeeld een Mannen Mode Special of een XL Special. Klantenservice: top! (Indien jeze kunt bereiken) Prijs: rond de 9 à 10 euro.
Minpuntjes:
Conclusie KnipMode: Het magazine nodigt uit om te gaan naaien. Het is een magazine om ook te bewaren en de uitleg is prettig om te lezen. De fotoreportages zijn inspirerend. Je kan kleding goed inschatten doordat de patronen in meerdere variaties en stijlen worden getoond. De KNIPMode is zeker het geld waard en ook leuk om aan een ander te geven. Wijlen - La Maison Victor 'Een groot Belgisch/Nederlands magazine waar je niet overheen kijkt in de winkel. Het logo en visie is: La maison Victor, jouw creatieve thuis. Het magazine heeft als doel dat je je thuis voelt in het magazine waar van alles wordt aangeboden. Van kleding tot en met pannenlappen. Van accessoires voor de badkamer tot en met informatieve leesvoer. De La Maison Victor verschijnt eens per maand." Het magazine is per januiari 2023 van de markt verdwenen. Op Marktplaats en Etsy circuleren nog enkele nummers rond! Inspiration van BERNINA Een magazine van BERNINA International AG (Swiss) en verschijnt 4 x per jaar in het Nederlands, Engels, Frans en Duits. U kunt het magazine bij naaimachine-winkels kopen of online.
Minpuntjes:Vooral de woonpagina’s ogen erg Duits. Conclusie Inspiration van Bernina: Een leuk magazine voor de die-hard BERNINA-fans onder ons. Haal álles uit uw BERNINA wat er in zit. En dat is véél! Reële prijs voor het aantal patronen en de inhoud. Het magazine is inderdaad: INSPIRATIE! Ottobre Design Het OTTOBRE design® magazine wordt uitgegeven door het kleine Finse familiebedrijf Studio Tuumat Oy te Finland. De directeur van het bedrijf is de kledingontwerper Tuula Hepola die als hoofdredacteur verantwoordelijk is voor alle OTTOBRE collecties. Het magazine verschijnt in acht talen en heeft drie uitgaven. De Ottobre Kids, Family en Dames. We bespreken de Ottobre Women. Het magazine valt op doordat het ‘gewone ‘mensen als modellen gebruikt. Een dikke pluspunt! Het magazine is van glossy papier.
Minpuntjes: Het radarblad zit bomvol. Goed opletten bij het overnemen van het patroon, of vraag een ervaren naaister om hulp. Tweede minpuntje: de prijs… Conclusie Ottobre design: Een mooi glossy magazine met patronen zoals in de Victor la Maison. Haalbaar, draagbaar echter geen uitdaging voor de ervaren naaister. Cool: het glossy papier heeft een Nordic Eco-label ontvangen voor zijn kwaliteit. Super cool: de hoofdredactrice is tevens de ontwerpster is tevens het model. Fibre Mood Fibre Mood is een magazine van Fibre Mood BV en is van Belgische afkomst. Het magazine verschijnt vijf keer per jaar: in februari, april, juni, september en december. Fibre Mood is een dik blad en wordt uitgegeven van mooi mat papier en een gebonden rug. Het magazine oogt heel kleurrijk en heeft een andere stijl dan de bekende magazines zoals Burda, Knip en La Maison Victor. In eerste instantie oogt het meer als en fashionblad dan een naaipatronen magazine. Prijs: 12,50 euro Een overzicht van de naaipatronen vind je meteen op pagina drie. Dit zijn foto's van de modellen in het magazine. Erg handig is dat er met een stippellijntje de kledingstukken zijn geaccentueerd waarvan de naaipatronen in het magazine beschikbaar zijn. Op de eesrte pagina van het roze werkblad zie je in één oogopslag de getekende naaipatronen. Aantal naaipatronen: 12 stuks De naaipatronen zijn vaak wijd en hebben een casual stijl. We treffen niet tot nauwelijks naaipatronen voor zakelijke of meer 'geklede' kledingstukken aan. De naaipatronen zijn qua naai-niveau over het algemeen erg gemakkelijk om te maken. Er zijn geen 'masterpieces' of naaipatronen die een uitdaging voor de gevorderde naaisters zijn. Onder de naam van het naaipatroon staat, in het werkbeschrijvings-gedeelte (de roze pagina's), staat de moeilijkheiddsgraad aangegeven door vijf sterren, dit betekent van gemakkelijk tot moeilijk te naaien naaipatronen. In het nummer dat wij kochten, nummer 15, Zomer 2021, waren alle naaipatronen betiteld met twee of drie sterren. Patronen voor kinderen of mannen: ja. Patronen voor grote maten: de naaipatronen zijn allen voor XS-XXXL of maat 32 tot en met maat 60. Community: er is een uitgebreide community op de website van Fibre Mood. Je kan je hier laten registreren en vervolgens jouw eigen creaties delen met anderen. Ook kan je uitgebreide werkbeschirjvingen bekijken. De website is sowieso de moeite waard om een bezoekje te brengen. Deze geeft inderdaad echt een community-feeling en wij kunnen ons voorstellen dat veel naaisters het erg leuk vinden om hier actief mee te doen. Opvallend: Het magazine ziet er erg aantrekkelijk uit en heeft een uitstraling van: vrijheid, blijheid. De naaipatronen zijn uitgebreid beschreven en de werkbeschrijvingen verdienen een dikke tien! Deze zijn vele malen duidelijker dan de meeste werkbeshrijvingen op naaipatronen of in andere magazines. De naaipatronen kun je ook los kopen bij Naaipatronen.nl. Minpuntjes:
Patrones Patrones is een spaanstalig naaimagazine voor modieuze en fashionata kleding.
Minpuntjes: De kleding en de patronen zijn vooral vrouwelijk, extravagant en heel klassiek. Geen easy-going, relaxed of casual wear. Conclusie Patrones: Een leuk magazine voor fashionata. Het oogt allemaal oevrdadig en mooi. de naaipatronen zijn minder moeilijk dan je in eerste isnatntie denkt. De radarbladen zijn behoorlijk vol, 40 naaipatronen is dan ook een hele boel! Vertaling bij de hand! tenzij je Spaanstalig zijn. de naaipatronen zijn het in ieder geval waard. My-Image Een opvallend ‘trendy’ naaimagazine voor tieners en dames.
Minpuntjes: De kleding en de patronen zijn een bepaalde stijl waar je van moet houden… Conclusie My-Image: Een leuk magazine voor tieners en de Millenials. Exact dezelfde stoffen als de voorbeelden in het magazine, zijn gemakkelijk online te vinden. Simplicity Naaimode Simplicity is een uitgave van een Duitse uitgever. En dat merk je. De vertalingen zijn vaak niet al te best, maar ach, het gaat om de patronen… Verschijnt eens per maand en zou zo in de schappen van de Aldi of Lidl kunnen liggen: goedkoop en snel. Voor de no-nonsense naaister dus.
Minpuntjes: Het radarblad zit bomvol. Goed opletten bij het overnemen van het patroon, of vraag een ervaren naaister om hulp. Conclusie Simplicity Naaimode: De naam zegt het al: Simplicity. Echt een leuk magazine, en uitstekende patronen voor de snelle naaister of de beginnende naaister. Weinig uitdaging en verdieping voor ervaren naaisters. Geen mooi blad om in het atelier op tafel te leggen. Het oogt goedkoop, snel en rommelig, helaas. Waar is de Simplicity toch gebleven? Oeps, per ongeluk tussen de huis-aan-huis folders bij oud papier beland… Diana Mode Nummer 132, het magazine bestaat dus al járen. Ondanks dat gegeven is het niet in iedere kiosk verkrijgbaar. Het magazine ligt vaak tussen de bladen voor breiden, haken en knutselen en valt door het identieke uiterlijk nauwelijks op.
Minpuntjes: De patronen en de uitstraling van het blad suggereren geschikt te zijn voor beginners. De werkbladen zijn echter erg beperkt en NIET geschikt voor beginners. De naaitechnieken worden niet uitgelegd en het naai-niveau staat niet aangegeven per patroon. Conclusie: Diana Mode Diana Mode heeft een update nodig en moet zich richten op eenvoudige patronen en goede uitleg voor beginners, óf beter patronen en sowieso duidelijk het naai-niveau aangeven! Prêt-a-porter De Prêt-a-porter is een uitgave van Diana Mode Special. Over de Diana Mode waren we niet zo heel enhtousiast en deze bleef qua kwaliteit duidelijk achter ten opzichte van de tijdschrijften zoals de Burda, de Knip-Mode en La Maison Victor. Prêt-a-porter zier er wat moderner uit en de inhoud is verrassend. Prijs: rond de 7 euro. Een overzicht van de patronen staat op de achterkant van het magazine. Het zijn niet de naaipatronen zelf maar foto's van modellen in kleding. Enerzijds erg leuk omdat je meteen ziet hoe het kan worden, anderszijds is op deze manier het naaipatroon moeilijk in te schatten. Aantal patronen: 36 stuks De patronen zijn vaak zeer modieus en het meerendeel is gemakkelijk om te maken. Echte uitdagingen voor ervaren naaisters zijn er niet. De naai-niveau's gaan van één garen klosje (gemakkelijk) tot drie garenklosjes (voor ervaren naaisters). Deze waardering staat duidelijk aangegeven in de werkbeschirjvingen die vanaf pagina 42 beginnen. En bij de beschrijving van het naaipatroon op de pagina's in het magazine waarop het model staat met de kleding aan. Patronen voor kinderen en mannen: geen. Patronen voor grote maten: de meeste naaipatronen gaan van maat S tot en met XL. Enkelen gaan tot XXL. Community: Nee. Er is ruimte geen voor lezers om hun eigen creaties te laten zien die zijn gemaakt van de patronen. Opvallend: zeer modieus en het magazine is ingedeeld naar stijl. Voorbeeld: "Bohemian Love", "Floral romance" en "Classic Check Love". Op de ena laatste pagina staat een overzicht van de stoffen die zijn gebruikt. Dit is handig maar ook overbodig want de kans dat je exact die stof vind als lezeres van het magazine, is vrij klein. Bivendine staan de verkooppunten er niet bij vermeld. Minpuntjes:
Conclusie: Het Prêt-a-porter magazine oogt erg vrolijk, enthousiastmerend en leuk maar biedt weinig variatie voor verschillende leeftijdsgroepen en tijdloze stijlen. Het is dan ook echt een 'Fashion' naaimagazine. De naaipatronen zijn rustig, prima te maken en leuk voor beginners. ZigZagZoom naaimagazine voor kinderen Produkt details:
Naaimagazine voor kinderen Wat ontbrak er nog aan onze review over naaitijdschriften in Nederland en België? Het magazine ZigZagZoom voor kinderen ! Gelukkig stuurde Anita van der Vlist van Mod'ani ons een exemplaar om te beoordelen. En dat hebben we met héél veel plezier gedaan. Mod'ani Mod'ani is het borduur- textielatelier van Anita waar zij naailessen, workshops en lessen aan kinderen (vanaf zeven jaar) geeft. Vanuit haar lessen voor kinderen groeide het idee om een magazine te maken met patronen, uitleg en zelf te leren ontwerpen. Kortom: kinderen leren creatief te zijn. Een gat in de markt want de meeste naaimagzines zijn weliswaar zeer toegankelijk voor beginners, maar bevatten zelden naaiprojecten die écht op de jeugd zijn gericht. De belevingswereld van kinderen is heel andere koek. Anita heeft zich hier echt in verdiept en weet kinderen in de leeftijd van 9 t/m 12 te enthousiasmeren om lekker aan de slag te gaan met leuke, creatieve naaiprojecten. Zijn we er nog één vergeten?
|
Hoe naai je een Chanel-Style jasje, we love Chanel Information, Historische kostuums, Couture & Sewing boek recensies en tutorials.
|