De afgelopen bijzondere jaren waarin we ineens midden in een pandemie zaten, hebben ertoe geleid dat we te maken kregen met maatregelen die onze levensstijl beïnvloedde. Gelukkig her-ontdekten vele mensen het plezier van hobby's hebben en wandelen in de natuur.
De paden op, de lanen in! Maar dan wel met een eigengemaakte rugtas van een naaipatroon uit het boek Heavy-Duty Sewing van Anton Sandqvist! Het is een stoer, minimalistisch, typisch scandinavisch ontwerp en prima te maken als je al een beetje naai-ervaring hebt. Enne... als je eenmaal de smaak te pakken hebt van zelf tassen of rugzakken maken, dan heb je er een héle leuke hobby bij!
Heavy Duty Sewing
In de vorige blog kon je alles lezen over het boek van de bekende Scandinavische ontwerper Anton Sandqvist: Heavy-Duty Sewing. Dit mooie hardcover boek is een must-have voor naaisters. Het staat vol met informatie over technieken, die je nodig hebt als je eens een keer met wat zwaardere stoffen gaat werken. Zoals bijvoorbeeld: canvas, zware wol, corduroy, leder, twill en cordura. Daarnaast biedt het boek leuke projecten waarin één bepaald product helemaal wordt uitgewerkt. Zoals bijvoorbeeld een grote tas, een reistas, een toilettas, een houtdrager en twee verschillende rugzakken. De kleine rugzak De kleine rugzak is prima te maken als je gemiddelde naai-ervaring hebt. Zoals we in de vorige blog al schreven, ontbreken echter detail-tekeningen of foto's en zal je het met tekst moeten doen. Maar als je deze regel-voor-regel goed leest, dan kom je er zeker uit. De kleine rugzak is super handig voor een lekker boswandeling. Je hebt je handen vrij om bijvoorbeeld de hond aan de riem te houden, dikke handschoenen aan te doen of de kaart vast te houden als je een nieuwe route volgt.
De rugzak zelf naaien
Onderstaand tref je foto's aan die de stappen in het naai-proces duidelijk maken. Zoals gezegd is de tekst als werkbeschrijving in het boek erg goed, maar soms lastig te visualiseren. Het is ook een goed idee om bijvoorbeeld eerst even de rugzak van een restantje stof te maken. Dan weet je hoe het in elkaar zit en maak je geen fouten met de duurdere canvasstof. Een andere optie is: zet alles eerst met een rijgsteek in elkaar, en daarna pas met de naaimachine. Let op: omdat het dikkere stof betreft: gebruik goede en sterke garens en vergeet niet je naaimachine-naald te vervangen door een jeansnaald. Deze is beter geschikt voor zwaardere stoffen.
Conclusie:
Een rugzak zelf naaien is een hele leuke uitdaging. Het is op zich niet zo heel moeilijk, als je je maar goed aan de volgorde van het naai-proces houdt. Lees daarom de werkbeschrijving goed door en oefen eventueel eerst met een restantje stof. De rugzak is een mooie, minimalistische rugzak geworden die opvallend goed past. Anton Sandqvist (de schrijver van het boek Heavy Duty Sewing en de ontwerper van dit naaipatroon) staat erom bekend dat hij over zijn ontwerpen goed nadenkt en eerst duizend keer uitprobeert. Dat is te merken!
Mocht je het te veel van het goede vinden om het boek te kopen, dan zijn er gelukkig nog alternatieven te koop bij Naaipatronen. Klik op de foto, dan kom je vanzelf op het naaipatroon en uitgebreide beschrijvingen terecht.
Comments are closed.
|
Hoe naai je een Chanel-Style jasje, we love Chanel Information, Historische kostuums, Couture & Sewing boek recensies en tutorials.
|