Buideltasjes zijn zo oud als de weg naar Methusalem en passen meer bij andere tijden dan bij onze moderne tijd. Daarom vonden we het des te verrassend dat er een patroon voor dit type tasje stond in de Burda Accessoires Kerst Special. En toch nog hip ook! Hoe bevalt dit patroon en hoe is dit tasje geworden? Buideltasje Een buideltasje is eigenlijk best wel handig. De bovenkant wordt ingesnoerd en dicht gemaakt door middel van een koord of een ketting. Het koord is tevens het handvat of de hengsels van het tasje. Indien het tasje open is, is het best wel ruim. Het heeft geen binnenzakken, maar deze kun je naturlijk wel maken. Een buideltasje was vroeger vooral voor noodzakelijke spulletjes mee te nemen in een tasje dat in het oog sprong door de originele en chique afwerking. Het tasje werd geborduurd, met kralen versierd, de mooiste stoffen werden gebruikt; kortom het waren kunstwerkjes ansich. De sporttas De sporttas is een duidelijke variant op het thema 'buideltas(je)'. De moderne sporttas is groter, heeft meer extra zakken maar is gebaseerd op hetzelfde naaipatroon. Net als de sporttas-rugtas. Het handige is dat er erg veel in kan, de tassen vaak goed wasbaar zijn en vooral licht van gewicht. Indien je de sporttas een handig ding vind, dan zal je een klein buideltasje, voor bijvoorbeeld een avondje stappen, ook waarderen. Een buideltas maken: Een buideltasje maken is niet zo moeilijk. Het bestaat uit vijf delen, driehoeken, die samen een halve ei-vorm vormen. Net als een muts of pet die vaak uit zes delen/driehoeken bestaat. De voering wordt op dezelfde manier gemaakt waarbij een kleine opening wordt open gehouden. Dit om het tasje later binnenste buiten te vouwen. Hierna is een kwestie van ringetjes slaan om het koord door heen te halen of zoals bij sporttassen: een extra tunnel maken voor een koord of elastiek. Wij hebben het tasje gemaakt in de stijl van Barok, Burlesque. Dit wil zeggen: bordeaux-rood en goud van kleur, veel franjes en met kraaltjes versierd. Vooral hebben we de stof gequilted waardoor er een ruitjes patroon ontstaat en de stof extra zacht is. Conclusie:
Een buideltasje is gebaseerd op een oeroud naaipatroon dat telkens weer in de modetrends opduikt en we ook terug zien in bijvoorbeeld de moderne sporttas! Het tasje is handig om te dragen en te gebruiken. Daarnaast is het gemakkelijker om te maken dan je in eerste instantie denkt. Het leuke is dat je dit tasje ook geheel kan personaliseren. Stofkeuze, borduren, quilten, of logo's toevoegen, het kan allemaal en maakt het tasje extra bijzonder. In de Burda Accessoires Kerststpecial staat het naaipatroon tot in detail uitgelegd. Een leuk kerstcadeautje om te maken voor een ander! Comments are closed.
|
Hoe naai je een Chanel-Style jasje, we love Chanel Information, Historische kostuums, Couture & Sewing boek recensies en tutorials.
|