'Chanel-Style' jasjes en couture zélf naaien !
de beste informatie, naaipatronen-reviews,
boekrecensies en producten beoordelingen*
* Non-profit website: eerlijke beoordelingen en persoonlijke teksten
Het Engelstalige boek'Simple bags Japanese Style' is een heel apart boek. Als je van de minimalistische stijl houdt, dan is dit er één voor jou. Of ken je iemand die van die stijl houdt? Een leuk cadeau voor de feestdagen!
Maar wat heeft het boek te bieden? 'Twenty designs te sew'. Twintig mooie, waardevolle naaipatronen voor tassen? Tja, dat valt eerlijk gezegd wel een beetje tegen. Maar er zitten toch zeer bruikbare naaipatronen bij, eenvoudig en handig. Zoals die voor een drinkfles. Een hoes voor de Air-up fles, met Mickey Mouse erop, is het try-out patroon geworden. Mickey heeft bijzonder weinig te maken met de Japanse Stijl, of met water met een geurtje... maar daarom juist: leuk, leuk, leuk! Als het dan toch koud is, waarom dan geen witte kerst? Dan verzacht het leed van velen. Maar helaas, witte kerstdagen komen helemaal niet zo vaak voor. Sinds de vorige eeuw (1901) was er maar acht keer een witte kerst met op beide kerstdagen. De laatste keer was in 2010 en daarvoor in 2009 en 1981. OP één van beide dagen sneeuw, leveren wel meer 'witte kerstdag-en" op.
Maar genoeg meterologie. We gaan er gewoon zelf wat moois van maken! Wat dacht je van een witte minimalistische kerst-clutch? Vergeet even rood, goud en groen, en maak eens iets van witte katoen. Een gouden rits, dat dan weer wel, want kerst is toch de tijd van veel bling-bling. En NOG een blog over stoffen, duurzame kerst-cadeauverpakkingen! Die hadden we toch al? Dat klopt: dat was DEZE blog met hele mooie cadeauverpakkingen, geborduurd en wel.
Maar nu nog een blog met maar liefst drie voorbeelden. Een cadeauverpakking voor een minimalist, eentje voor een glamoureuze persoonlijkheid en een voor iemand die van tradiotionele kerst tierelantijntjes houdt! Weg met dat milieu-vervuilende wegwerpglanspapier! Met deze voorbeelden als ceaduverpakkingen waar je járen mee kan doen, begrijp je niet dat je dit nooit eerder deed. Ik eerlijk gezegd ook niet... maar nu dan wel! Spaar je haar! Een betere slogan én promotie voor een slaapmuts bestaat er niet. Zelf verzonnen, overigens... maar dat was niet zo moeilijk. Wat ook niet moeilijk is: er één zelf maken!
En nog een argument: het is ook nog eens lekker warm met een muts te slapen. Vooral als je niet héél veel haar hebt, een koukleum bent of gewoon zuinig op je haar wilt zijn. Want van al dat draaien, en soms woelen in bed, wordt je haar niet echt veel beter. Een zijde kussensloop maken dan maar? Dat kan, maar een slaapmuts is gemakkelijker, goedkoper, kun je meenemen als je de nacht elders doorbrengt én kun je héél snel af doen en verbergen als je niet met een slaapmuts gezien wilt worden. Maar nu, genoeg redenen om er één te maken want iedere haar is er één! Hoe naai je zelf een waxjas? Deze blog verscheen een jaar geleden en sindsdien kwamen er een paar mails. Er is kennelijk interesse om waxjassen zelf te naaien. Dit komt natuurlijk vooral omdat deze jassen oersterk zijn, altijd stijlvol maar ook flink aan de prijs zijn.
Kun je een waxjas zelf naaien? Ja, dat kan, maar lees eerst deze blog (in twee delen) zodat je niet dezelfde fouten maakt zoals ik. Van een GRATIS naaipatroon en een goedkope corduroy-stretch stof, maak je deze winterbroek voor een habbekrats. En dat is niet het enige dat super is aan deze broek. Deze broek is multi-funtioneel, zit heerlijk en is ideaal voor de winter.
Is er dan ook een minpuntje te melden: nou ja, eerlijk toegeven, het is geen broek die je in één avond maakt. Als je geen naai-ervaring of weinig naai-ervaring hebt, dan isjet even puzzelen om de rits er goed in te zetten. Maar met de stap-voor-stap tutorial op Budgeststoffen, met maar liefst 50 foto's, kom je er zeker uit! Van een lezeres kwam het bericht dat ze enorm blij was. Althans blij in het vooruitzicht. Ze had namelijk een naaimachine gevraagd en zou die tijdens de feestdagen krijgen. Een naaimachine onder de kerstboom dus. Ze was geinspireerd geraakt door deze website, en dat is natuurlijk een groot compliment. Maar laten we wel eerlijk zijn; ze zal ongetwijfeld ook geinspireerd zijn door alle andere mooie blogs van naaisters, online stoffenwinkels en het bekende BERNINA blog.
En er zijn nog meer redenen te melden? Natuurlijk! Is een naaimachine een stroomvreter? Dat is nu een goede vrag, want we zijn allemaal massaal ernergie aan het besparen. Niet alleen vanwege de torenhoge energie-rekening natuurlijk, maar ook vanwege het milieu.
Ik kan kort zijn want het antwoord is: NEE. Je kan dus gerust deze blog overslaan, of toch even doorlezen want dan volgt er uitleg en een rijtje van de energieverbruik-cijfers van naaimachines, lockmachine, borduurmachine etc. Voor en ván Budgetstoffen is er onlangs een Ecostoof tas gemaakt. Op Instagram kwamen vele leuke reacties maar helaas ook van de firma Ecostoof zelf, die de naam heeft geclaimed en wilden dat we de stoofzak een andere naam gaven. In het vervolg noemen we het dus maar: Pannenstoof, stooftas, hooimadam of stoofzak. Ach, wat maakt het ook uit? Het gaat erom dat je deze gemakkelijk (en goedkoop!) zelf kunt naaien.
En nóg belangrijker, dat ie ook echt goed werkt! Daarom voor alle mensen die willen bezuinigen op de gasrekening en hun eten langzaam willen laten garen, of warm houden, is hierbij een testrapport! Speciaal voor jullie gemaakt! |
|