De ontwikkelingen van nieuwe duurzame stoffen gaat snel. En dat is een goede zaak. Kende je deze al? Veel van deze stoffen zijn nog in ontwikkeling of kleinschalige productie, maar ze laten zien hoe snel de textielindustrie zich aanpast om duurzamere alternatieven te bieden. Grote merken en start-ups investeren steeds meer in onderzoek en experimenten met duurzame materialen, wat belooft de mode-industrie op lange termijn aanzienlijk te verduurzamen. 1. Mycelium-leer (paddenstoelenleer)
Mycelium, het wortelnetwerk van paddenstoelen, wordt gebruikt als basis voor leerachtige materialen. Dit “paddenstoelenleer” is biologisch afbreekbaar, vereist weinig water en energie voor de productie, en is een dier- en milieuvriendelijk alternatief voor traditioneel leer. Merken als Stella McCartney experimenteren hier al mee. 2. Piñatex Piñatex is een leerachtig materiaal gemaakt van de vezels van ananasbladeren. Deze bladeren zijn eigenlijk een bijproduct van de ananasteelt, dus er is geen extra landbouwgrond of water nodig om het materiaal te produceren. Het wordt gebruikt in schoenen, tassen, en zelfs meubels, en is een van de bekendere plantgebaseerde leeralternatieven. 3. Kurktextiel Kurktextiel is licht, flexibel, en waterafstotend en wordt gemaakt van kurkbomen, die hun schors natuurlijk vernieuwen. Dit maakt het materiaal duurzaam en hernieuwbaar. Kurktextiel is vooral populair in accessoires en schoenen. 4. Algenstoffen Algen worden gebruikt om biologisch afbreekbare vezels te maken, die vaak gecombineerd worden met katoen of andere natuurlijke vezels. Algen zijn bijzonder duurzaam omdat ze snel groeien, weinig hulpbronnen vereisen, en zelfs CO₂ kunnen absorberen tijdens hun groei. Daarnaast zijn er ook algen-inkten en -verven die milieuvriendelijk zijn. 5. Oranje Fiber Oranje Fiber is een innovatief textiel gemaakt van citrusschillen, een bijproduct van de sapindustrie. Het biedt een zijdeachtig gevoel en kan volledig biologisch afbreekbaar zijn. Dit materiaal wordt al toegepast in luxe modecollecties en biedt een milieuvriendelijk alternatief voor conventionele vezels. 6. Regenereerbaar nylon (Econyl) Econyl is een gerecycled nylon dat wordt gemaakt van afgedankte visnetten, stofafval, en ander plastic afval. Dit nylon kan eindeloos worden gerecycled zonder kwaliteitsverlies. Het wordt veel gebruikt in sportkleding, zwemkleding en accessoires. 7. Banana Fiber en andere plantaardige vezels Banana Fiber wordt gemaakt van de stammen van bananenbomen en is biologisch afbreekbaar en sterk. Ook andere plantaardige vezels zoals hennep en bamboe worden steeds populairder vanwege hun duurzaamheid en lagere impact op het milieu in vergelijking met katoen. 8. Lyocell uit circulaire productieketens Lyocell, vaak verkocht onder de naam Tencel, is een semi-synthetische vezel gemaakt van houtpulp, doorgaans afkomstig van duurzaam beheerde bossen. De nieuwste lyocell-productietechnieken recyclen het oplosmiddel dat wordt gebruikt tijdens de productie, wat het proces minder vervuilend maakt. Comments are closed.
|
Hoe naai je een Chanel-Style jasje, we love Chanel Information, Historische kostuums, Couture & Sewing boek recensies en tutorials.
|