In deze tijd waar mode steeds unieker, vrijer en unisex wordt (gelukkig!), merken veel vrouwen ook iets anders: het verlangen naar kleding die juist weer vrouwelijkheid uitstraalt. Niet om sexy te zijn, niet om te voldoen aan een ideaal – maar omdat vrouwelijke vormen, stoffen en details ons iets laten voelen. Zacht, krachtig, sierlijk, speels. Kortom: onszelf.
Hoe voeg je dat gevoel toe aan je kleding, zonder dat het ‘te veel’ of te tuttig wordt? Hieronder vind je inspiratie, voorbeelden én een beetje psychologie over het vrouwelijke element in mode. In een wereld die steeds sneller vooruitgaat, nodigt HistoriqueCouture je uit om een stap terug te zetten — naar een tijd waarin kleding een kunstvorm was en elke steek een verhaal vertelde.
Bij HistoriqueCouture is geschiedenis niet zomaar een inspiratiebron — het wordt verweven in elke naad en elk geborduurd detail. Geïnspireerd door de weelderigheid van de Barok, de verfijnde elegantie van de Victoriaanse tijd en de rijke verbeeldingskracht van fantasiewerelden, wordt elk kledingstuk met de hand gemaakt, met toewijding aan authenticiteit, schoonheid en vakmanschap.
‘Fashion for God’ is geschreven door Pim Arts en Richard de Beer en is uitgegeven door Waanders Uitgevers Zwolle in samenwerking met Museum Catherijneconvent, Utrecht.
Het boek heeft als subtitel: Religieus textiel uit Noord-Nederlandse schuilkerken 1580-1800.
‘Spelen met verbeelding’ is geschreven door Herman Gordijn en gaat over Decor- en kostuumontwerpen. Het mooie bijna vierkante boek is een stevige paperback en uitgegeven door Waanders uitgevers te Zwolle.
Als kostuummaakster is dit boek voor mij razend interessant. Maar voor een ieder ander die van kunst, theater, musicals, ontwerpen en illustraties houdt, is dit boek een waardevol bezit. Het boek zou het prima doen tussen een stapel koffietafelboeken. Het oogt chique, interessant en het nodigt uit om in te kijken, én lezen natuurlijk! Naaien is zóveel meer dan stofjes aan elkaar zetten. Het is creativiteit, geduld, vakmanschap en een klein beetje magie. Of je nu je eerste rok maakt of al jarenlang je eigen garderobe samenstelt: met deze vijf gouden tips til je jouw naaiprojecten naar een hoger niveau. Niet door harder te werken, maar door slimmer te naaien.
Als we aan geel denken, denken we aan zonneschijn, kuikentjes, narcissen en natuurlijk… Pasen! Het is de kleur van lente, vrolijkheid en fris begin. Maar geel in de wereld van Haute Couture? Hmm… Niet de eerste kleur die in je opkomt bij sierlijke jurken en elegante avondkleding, toch?
Toch is het de hoogste tijd om onze blik op geel wat bij te stellen. Want geel kán juist heel stijlvol, krachtig en enorm chic zijn. Sterker nog: grote modehuizen hebben de kleur geel meerdere keren met verve over de catwalk laten flaneren. Een Chanel-jasje maken en dragen in de zomer ? Ja zeker ! Goed plan! Niets zo chique en gemakkelijk als de hele dag een t-shirt, top of blouse aan en een jasje bij de hand om aan te doen als het iets frisser wordt. Wij hebben een paar goede naaipatronen voor u getest en geven u informatie over de geschikte stoffen.
Hoe maak je een Chanel outfit na, zonder kant- en klaar naaipatroon en in de stijl van toén?
Marga laat uitgebreid, middels meer dan 80 foto's zien hoe je een Chanel-Style Vintage outfit kunt maken. Natuurlijk is er ook ruimte voor eigen inbreng want het hoeft geen exacte kopie te zijn van een setje uit het verleden zoals op bovenstaande foto links wordt gedragen door Ines de la Fressange. In deze tutorial het mantelpakje, in een vervolg: het hoedje à la Coco Chanel! |
Since 2018
Dit is het Nederlandse blog van de Engelstalige website SewingChanelStyle, een non-profit website. Met als doel: het delen van naaipatroon-reviews, produktenreviews, boekrecensies en informatie over Chanel-Style en Historische DIY couture.
|