'Chanel-Style' jasjes en couture zélf naaien !
de beste informatie, naaipatronen-reviews,
boekrecensies en producten beoordelingen*
* Non-profit website: eerlijke beoordelingen en persoonlijke teksten
Model: de negenjarige Rowi, een prachtig meisje met supermodel-talent!
Fotograaf: Erik Bolding Kostuummaakster: Marga Bankje: Hét bankje! Mix deze vier elementen tesamen en wat is het resultaat? Een prachtige foto in een unieke stijl. Meer over het kostuum en de 'wetplate'-foto vind je in deze blog: Een molensteenkraag, ook wel een ruff genoemd, is een historisch kledingstuk dat gedragen werd in Europa tijdens de late middeleeuwen en de vroegmoderne tijd, voornamelijk in de 16e en 17e eeuw. Het is een kenmerkend onderdeel van de mode uit die periode.
Gastblog Inge van der Meulen Iedere naaister kent het waarschijnlijk wel. Je hebt een kledingstuk dat je graag zou willen namaken, maar je hebt geen patroon. Uit elkaar halen en de onderdelen kopiëren ligt dan voor de hand, maar dat is veel werk èn je heb je daarna niets meer aan je favoriete kledingstuk. Gelukkig is dat helemaal niet nodig.
In Threads Magazine vond ik een tijdje geleden een artikel waarin een methode uit de confectieindustrie wordt beschreven. Deze methode wordt gebruikt om prototype kledingstukken te beoordelen op o.a. de maatvoering en comfort. Dezelfde aanpak heb ik onlangs toegepast op een jasje dat ik al lang heel graag wilde namaken. Geschreven door Elena Tran, Baudekin Studio Je houdt van Mademoiselle Coco Chanel, of je hebt er een hekel aan, of het interesseert je helemaal niets... Je kunt echter niet ontkennen dat ze een goede smaak had. Ze was een opportunist en een gewiekste zakenvrouw. Ze was een vrouw die de kracht van mysterie en het belang van discretie begreep. Ze vond haar verleden opnieuw uit om zichzelf te verheffen tot de hoogste rangen van de samenleving. Het was toen niet gemakkelijk voor een vrouw om te slagen, en dat is nu net zo waar. Er zijn mensen die zeggen dat ze niet zou zijn geslaagd zonder de hulp van de machtige mannen en vrouwen in haar leven. Het mag dan zo zijn, maar zelfs haar vermogen om het beste uit haar connecties en talenten te halen was buitengewoon.
Al eerder schreven we over: Wat zijn duurzame stoffen? Een indrukwekkende llijst is er in dee blog te zien, maar nu dan een update.
Want GELUKKIG zijn er veel technologische ontwikkelingen op dit gebied en worden we allemaal milieu-bewuster. Het is een prettig gevoel om stoffen te kopen die niet voor extra vervuling of verspilling van grondstoffen zorgen. Een lijst NU met de NIEUWSTE duurzame stoffen! Jááááa! Een paspop van etalagemateriaal. Het klinkt onwaarschijnlijk, maar het kàn echt en het hoeft nog niet eens duur te zijn ook. Wie regelmatig kleding voor zichzelf naait, weet hoe fijn het is om een op maat gemaakte paspop te hebben. Het scheelt heel wat keren passen en als je even niet met je project bezig bent kunt je je naaiwerk zonder dat het kledingstuk dat je onder handen hebt kreukt in de vorm weghangen. Professionele paspoppen zijn echter behoorlijk duur.
Ik heb voor jou de perfecte oplossing! Zero-Waste en zo duurzaam mogelijk leven zijn gelukkig begrippen die niet meer alleen maar geassocieerd worden met alternatieve- of geitewollenkousen-lifestyle. Iederéén doet tegenwoordig zijn of haar best om minder afval te produceren. Het recyclen en upcyclen van spullen is niet alleen hip maar getuigd ook van een creatieve, intelligente geest!
Maar wat is nu precies het verschil tusssen recycling en upcycling? Is dat niet gewoon hetzelfde maar dan een andere naam? Of is er toch wel een groot verschil? Van een jute zak een hoed maken, kan dat? Ja, dat kan. En het kost bijna niets want je hebt alleen een jute zaken nodig, een biaisbandje en een hoedenmal of iets dat er op lijkt. Oh ja, en behangplaksel!
In deze blog leg ik het upcycle project uit: van jute zak naar hoed!
En dan is er ineens een nieuwe trend: Barbie. Nee hè, dat is toch zeker een grapje? Nou nee, geen grapje want de film is nu ook in Nederland en is wereldwijd in andere landen een groot succes. En ja hoor, daar komt het hele markting circus op gang. En reken er maar op dat dit zich vooral in de modewereld, de stoffen en naaipatronen zal manifesteren.
Is dat erg? Ach... als je ervan houdt natuurlijk niet. Er zitten ook elementen in die leuk zijn op op te pakken, zoals het dragen van hoeden, accessoires en vrolijke kleuren. In deze blog: wie is Barbie, en waarom.... ? Alles wordt steeds duurder en als ik dan roep: "Dan maak je het toch zelf!", wordt vaak geantwoord: "Ja ík heb geen dure naaimachine".
Daar zit wat in, anderzijds: een goede naaimachine hoeft niet duur te zijn! Ik vind het ook zo onlogisch om meteen het beste van het beste te willen kopen. Stel je hebt net je rijbewijs gehaald, dan is jouw eerste auto toch ook geen Maseratie of Jaquar. Ben je een beginnende of gelegenheids-naaister, koop een naaimachine die gewoon goed(koop) is! Nu dan: de Bernette Sew & Go 5 is een koopje! en een hele goede! |
|