'Chanel-Style' jasjes en couture zélf naaien !
de beste informatie, naaipatronen-reviews,
boekrecensies en producten beoordelingen*
* Non-profit website: eerlijke beoordelingen en persoonlijke teksten
De Anna jurk van ByHandLondon hebben we al uitgebreid besproken in deze blog: Naaipatronen van ByHandlonden zijn absolutely fabulous!
Vorig jaar zomer hebben we deze jurk gemaakt en het blijft nog steeds een erg leuk patroon om eindeloos mee te varieëren. Dat blijkt ook uit bovenstaande foto's. Dezelfde jurk heeft op de linkerfoto een totaal andere uitstraling, Boho Chic! dan de zomerse klassieke jurk op de rechterfoto. Lees alles over deze heerlijke jurk die wat ons betreft onder de tijdloze klassiekers valt! Ook hebben we nog even die belangrijke tips betreffende het naaien en stylen van deze jurk. Het blijft een lastige kwestie... Je hebt Chanel knoopjes gekocht op Internet en nu wil je weten of het échte Chanel knoopjes zijn? Hoe herken je de authentieke knoopjes ten opzichte van de neppers, of de namaak-knopen? Tegenwoordig is dat bijna onmogelijk om 100% zeker te weten. Alhoewel aanwezige of juiste afwezige kenmerken toch wel heel duidelijk aantonen of je authentieke Chanel knopen hebt gekocht of dat je het met namaak-knopen hebt te doen.
Lees alles over hoé je authentieke knopen kunt herkennen. In de Inspiration van BERNINA, nummer 2/2022, stond een leuke weekendtas genaamd 'Tom'. Deze stoere weekendtas zag er heel degelijk en ruim uit. Tijd om die te gaan maken, maar dan wel met een Chanel-Style uitstraling!
De Chanel Weekendtas is een eye-catcher geworden door de kleur en de combinatie van zwart/witte hengsels. En het borduursel natuurlijk. De weekendtas is niet moeilijk om te maken. Neem er even de tijd voor en je hebt er jarenlang plezier van. Tijdens een leuke citytrip bijvoorbeeld, of voor naar het werk. Hoe je deze gemakkelijk zelf kunt maken lees je hieronder. Onlangs kwam ik een oud naaipatroon tegen van Burda: de 4963. Het is een naaipatroon van een blouse met een sjaalkraag, in drie verschillende uitvoeringen. Het naaipatroon is uit de jaren tachtig en dat zie je meteen. De tekeningen, de foto, de wijde schouders en de styling met broek en rok met hoge taille: onmiskenbaar de jaren tachtig!
De blouse is echter een heel fijn patroon en als resultaat vele malen minder 'jaren tachtig' dan je denkt. Sterker nog: het is een heerlijke blouse voor de zomer, vooral als je geen verbrande decolléte wilt hebben of als de avonden wat frisser worden. De sjaalkraag zit heerlijk en de knoopjes maken de blouse heel geschikt voor zakelijke of bijzondere gelegenheden. En voor de rest is het maar net wat voor een stof je gebruikt en waarmee je straks de blouse combineert. In ieder naai-instructieboek, naaitijdschrift of blog lees je wat je allemaal nodig hebt om zelf kleding te maken. Een goede naaimachine (uiteraard!), garens, stoffen, naaipatronen, fournituren en een hoop handige naai-hulpmiddelen. Maar zelden lees je dit: een notitie-boekje!
En toch is dit een heel prettig en handig 'naai-tool'. Een notitieboekje kan je enorm helpen om steeds beter te leren naaien. Notities maken is namelijk essentieel als je met een naaiproject bezig bent. Wie schrijft, die blijft... en wie naait én schrijft: die maakt de mooiste creaties. Als de mussen door de hitte van het dak vallen en je het al benauwd krijgt van deze (geschreven of ongeschreven) regel op een uitnodiging voor een gelegenheid: 'representatieve kleding gewenst', dan heb je een probleem. Jouw legging, een mouwloos t-shirt en teenslippers zijn leuk voor thuis of op de camping maar het is duidelijk dat het dus geen optie is voor die gelegenheid. De gelegenheid kan zijn: een feestje, een bruiloft, een zakelijk diner, een sollicitatie of een afscheid van een dierbare. Wat te doen, of beter gezegd; wat te dragen?
Een linnen blouse! Deze kan je namelijk combineren met een broek, rok of jurk en zelfs met een comfortabele legging. Linnen heeft als voordeel dat het altijd lekker koel aanvoelt op de huid en de stof zo lichtgewicht is, dat je het amper merkt dat je kleding draagt. Het vervelende wel is dat het een kreukstof is, maar paradoxaal genoeg: is dit dan júist weer chique omdat de ander kan zien dat de stof van 100% linnen is. Hoe maak je een mooie, chique linnen blouse? We hebben twee voorbeelden tot in detail uitgewerkt. Niemand denkt er natuurlijk graag aan... maar het kán gebeuren dat je plotseling in het ziekenhuis wordt opgenomen. Of dat jouw ziekenhuisverblijf is geplanned en je weet dat je er een paar dagen of zelfs langer zal verblijven.
Wat voor kleding neem je mee? In de folders van het ziekenhuis staat altijd: gemakkelijk zittende kleding, maar dat betekent niet altijd dat een joggingbroek en t-shirts handig zijn. Deze kunnen namelijk ook warm en benauwd zijn of moeilijk om aan en uit te trekken. Deze blog is opgedeeld in drie delen en verschenen op Budgetsttoffen blog. Met kennis en ervaring is er een 'outfit' samengesteld die prettig zal zijn voor een patiënt. Niet alleen om te dragen, maar ook om je comfortabel te voelen als je bezoek krijgt of rond mag/kan lopen.
Mijn tas is een boek dat inmiddels ook een tweede deel heeft gekregen. Voor het gemak noemen we daarom dit eerste boek maar even 'Mijn tas - Deel 1' alhoewel het officieel dus alleen 'Mijn tas' heet.
Het boek is geschreven door Elisanna & Fynn, alias Sofie en Nathalie. Dit zijn twee Belgische bloggers die gepassioneerd tassen maken en hun eigen blogs hebben. 'Mijn tas' is uitgegeven in 2014 maar oogt alsof het net van de pers komt rollen. In 'Mijn tas' zijn er 12 patronen voor 24 tassen. Elke tas kun je namelijk in twee uitvoeringen maken. Dit laat zien hoe je tassen altijd heel persoonlijk kan maken. Het heeft echter ook een nadeel(tje).... De Burda Creatief Duurzaam Naaien Zero Waste is een special uitgave uit juni 2019. De inhoud is echter actueler dan ooit en het magazine wordt dan ook door velen gezocht op Internet.
Wie, wat, waar, hoe en waarom? En is het écht wel zo duurzaam? Dat vertellen we in deze blog! Als je begint met naaien als hobby dan is het verstandig om te beginnen met naaipatronen in de categorie: Easy of Super Easy. Gelukkig zijn er ook vele leuke naaimagazines en boeken die zich speciaal richten op de naaister die nog niet zoveel ervaring heeft. En tot slot zijn er vele stofsoorten die zich gemakkelijk laten bewerken, zoals katoen poplin, keperkatoen, hydrofiel/mousseline, linnen, texture en terlenka, wafelkatoen en viscose.
Maar wat als je van dit verstandige en weloverwogen carrièrepad als naaister niet maakt, maar begint met het aller moeilijkste vijf sterren Masterpiece naaipatroon, een erg lastige stof en beperkte aanwijzingen? Komt dit nog goed, of zal de leuke hobby al spoedig een korstondige bevlieging blijken te zijn? Lees hier het verhaal van een naaister die een beetje koppig was.... maar het kwam toch nog goed. |
|